Am cumparat o masina veche acum aproximativ un an pe care insa nu am inmatriculat-o niciodata, dar nici nu am circulat cu ea in timpul asta. A zacut tot timpul pe trotuar, in speranta ca poate intr-o zi o voi valorifica in totalitate sau macar partial (pe componente). Nu am avut timp sa ma ocup de ea si acum cateva zile m-am trezit cu un preaviz de la primarie lipit pe ea cum ca trebuie sa fac ceva cu ea altfel va fi luata cu fortza si o sa platesc amenda undeva intre 1000 si 2000 de RON. Din pacate afisul l-am vazut destul de tarziu, adica cu vreo 2 zile inainte sa expire. Cum intre timp mi-am cumparat o masina noua iar asta veche s-a deteriorat si mai mult (practic ajunsese pe butuci), si nu aveam un alt loc unde sa o tin, si ca sa nu platesc ditamai amenda, m-am hotarat sa o duc la remat. A doua zi am tractat-o pana la remat unde am si dat-o la dezmembrat cu acte in regula. A treia zi am fost la taxe si impozite de unde am radiat-o fiscal. Dupa care am mers la politie in Pipera sa o radiez si de-acolo. Numai ca aici am avut o surpriza cum ca nu as avea toate actele in regula. Mai exact: eu cumparasem masina de la o firma, care nu-mi trecuse pe spatele talonului datele de instrainare impreuna cu stampila, si, prin urmare, nu pot sa o radiez. Mi-a zis sa ma duc si sa pun stampila pe certificat si apoi sa revin. Intre timp am aflat ca acea firma s-a desfiintat. De fapt desfiintarea a fost motivul pt. care a fost vanduta masina. Mentionez ca atunci cand am cumparat masina firma inca nu era desfiintata. Acum intrebare e: ce fac ? Banuiesc ca nu se poate sa mi se puna stampila acuma dat fiind ca firma a fost desfiintata. Pe de alta parte cautand pe net am intels ca nu ar fi obligatoriu completarea datelor de instrainare pe spatele talonului, insa daca a zis functionarul ...
O alta "neregula" pe care mi-a adus-o la cunostinta functionarul este ca eu trebuia sa inmatriculez OBLIGATORIU masina in 30 de zile de la data cumpararii,desi eu nu am circulat cu ea. Din cate stiu eu, nu e obligatorie inmatricularea. Acuma, functionarul nu mi-a spus daca voi plati amenda sau nu. Deci, o alta intrebare ar fi daca sunt obligat sa o inmatriculez chiar daca nu circul cu ea, si, dat fiind ca masina e dezmembrata, nu mai pot sa o inmatriculez: o sa platesc amenda ?
Este obligatoriu ca la instrainare vanzatorul sa completeze _instrainat la data X,dlui Y,"tocmai ,ca in eventual control in trafic agentul constatator sa constate ca soferul nu a finalizat procedura de achizitie bun mobil Termenul legal de finalizare procedura de inmatriculare este de 30 de zile de la incheierea documentului de tranzactionare auto
Obligatia de inmatriculare auto nu se refera la interesul detinatorului pentru utilizat efectiv auto,ci acela de luat in evidenta autoritatilor pentru achitarea obligatiilor aferente
Stiu si eu ca termenul legal de finalizare PROCEDURA DE INMATRICULARE este de 30 de zile numai ca, din cate stiu nu e obligatorie. Mentionez ca masina a fost inregistrata la taxe si impozite si toate darile platite. Deci a fost luata in evidenta. Numai ca nu am inmatriculat-o pentru ca intentia nu era sa o folosesc pe drumurile publice ci sa o valorific in alte scopuri: revanzare sau piese. M-ar interesa din punct de vedere strict legal daca cele doua probleme mentionate de mine mai sus sunt intr-adevar probleme. Daca ati putea sa faceti trimitere la anumite paragrafe din lege ar fi ideal. Si apoi, data fiind situatia de fapt ce se poate face in continuare pt. a o remedia. Multumesc