m_iulia
data incetarii CIM este ultima zi de preaviz 14.08, data la care expira preavizul.
In cazul in care e vorba de demisie, CIM poate inceta si mai repede in cazul renuntarii totale sau partiale la dreptul de preaviz de catre angajator.
Daca e vorba de concediere atunci CIM inceteaza la data comunicarii deciziei de incetare a CIM.
In contractul dvs individual de munca este precizata ziua in care se face plata salariului.
Cum incetarea contractului este data de 15.08.2012, atunci, plata salariului aferent zilelor lucrate in aug. 2012 se face in luna sept. 2012 in ziua platii salariilor.
1. CIM inceteaza cu data de 15.08.2012 indiferent daca aceasta zi pica intr-o zi lucratoare sau intr-o zi nelucratoare.
2. Intre 1-15.08.2012 sunt 10 zile lucratoare care se platesc.
@m_iulia,
Inteleg din prezentarea dvs. ca pe ultima zi de cm s-a eliberat de catre un medic specialist un nou cm initial ,cu valabilitate insa din ziua urmatoare,motiv pt. care s-a refuzat la plata justificat de altfel.
Dar,daca angajatorul cunostea mai bine legislatia si dorea sa ajute angajatul,problema avea rezolvare f. simpla si concediul putea fi decontat fara probleme...
Asadar,certificatul de cm trebuia inmanat angajatului,acesta se prezenta din nou la medicul care l-a eliberat, acesta facea corectura cuvenita la data de incepere a cm,pe care o trecea aceeasi cu data eliberariii,isi punea frumos parafa,semnatura ,concediul se prezenta din nou angajatorului,care avea 2 certificate medicale cu ultima zi de pe primul cm suprapusa peste prima zi de cm a noului concediu,aspect reglementat de prevederea art.37(3)din Norme 60/32/2006:
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordă în aceeaşi lună două certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumită perioadă, indemnizaţia se calculează după cum urmează:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilităţii acestuia şi data începerii valabilităţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rămase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica "Observaţii" a certificatului de concediu medical "Suprapunere cu CM seria ..... nr. ..............";
b) pentru al doilea certificat medical, a cărui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculează în mod corespunzător, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
In niciun caz nu poate fi vorba despre o absenta nemotivata si aplicarea veunei sanctiuni disciplinare,in aceasta situatie,existand incapacitate temporara de munca dovedita prin certificatele de cm.Incercati sa discutati cu angajatorul poate va ajuta in sensul in care v-am povestit mai sus ...
@tudorvaleriu,
Angajatorul a procedat corect ,daca este sa ne raportam strict la prevederile legale,refuzul fiind jutificat,nu exista niciun motiv de a se sesiza casa de sanatate!
Ca se putea evita insa refuzul iar angajatul putand fi indrumat cum sa procedeze,este o alta chestiune ,care tine nu de obligatia acestuia ci daca vreti de dorinta de a ajuta si de profesionalismul respectivului angajator prin persoana imputernicita sa se ocupe de plata angajatilor....