Buna ziua, firma la care sunt asociat are o datorie pana in 7000 ron la unul din furnizori, fiind de altfel si singura datorie a firmei. Afacerea a mers f prost si suntem in imposibilitatea achitarii acestei sume. Am primit un extras de cont, ord 2388/1995 care cuprinde:
-2 foi, se incepe cu datele furnizorului, apoi textul art.17 pe baza caruia s-a transmis extrasul si este specificata suma datorata si termenul de 5 zile in care trebuie sa confirmam. Extrasul se incheie cu: " netransmiterea in maxim 5 zile confirma acceptul d-voastra".
-in continuare incepe textul prin care noi trebuie sa confirmam.
Din ce am mai citit eu reiesea ca acest extras trebuie sa fie trimis in 2 exemplare, trebuie sa contina datele ambelor firme (era numai numele firmei noastre), trebuie justificata suma (nu poti sa-mi spui ca iti datorez atat si eu sa te cred pe cuvant si apoi sa si accept) si acest document trebuie semnat atat de admin firmei cat si de contabil (e semnat doar de admin). In lege nu scrie nimic legat de acceptul sumei in cazul neconfirmarii in decursul celor 5 zile Am dreptate cu ceea ce am zis pana acum?
Cum ar trebui sa procedam in acest caz ca sa fie bine? Noi am vrea sa platim datoria dar problema e ca dupa ce am reusit sa platim celelalte datorii catre stat am ramas pe 0. Nici unul din asociati nu avem bunuri pe numele nostru iar eu aveam contract pe firma. Practic nu avem din ce plati aceasta datorie. In ceea ce priveste viitorul firmei nu stim cum e mai bine: sa o suspendam, sa declaram insolventa sau sa o radiem?
Daca pana acum am vandut de ex 5 kg dintr-un anumit produs si acum mai am doar 1 kg pe care vreau sa il vand cu un pret mai mic, in PV de modificare pret ce cantitate trebuie sa trec? Ma gandesc ca trebuie trecuta doar cantitatea pentru care am efectuat micsorarea nu?
Iar in lista de inventariere cum completez, ce cantitate am avut initial si cat a mai ramas inainte sa aplic micsorarea de pret?
Buna ziua, ce acte trebuie completate si ce anume trebuia sa declar la Finante daca vreau sa reduc preturile si sa afisez "promotie" la anumite produse din magazin? In magazin produsele se vand la vrac si o mica parte din ele vor expira in luna noiembrie. Vreau sa aplic o reducere gen "pret vechi/ pret nou" la aceste produse, ca nu vreau sa raman cu ele pana in noiembrie, vreau sa rulez marfa. Iar la alte produse vreau sa scad pretul insa nu vreau sa apara ca promotie.
Cum trebuie sa procedez?
Pentru afisarea promotiei am inteles ca trebuie depusa o documentatie la Finante in care explici de ce vrei sa aplici reduceri (mentionez ca pretul nou nu va fi mai mic decat pretul de achizitie).
Pentru reducerea pretului la celelalte produse este suficient doar un proces verbal de modificare pret sau trebuie generat si un nou NIR ?
As vrea sa aplic reducerile cat mai repede si nu stiu cum sa procedez sa nu intru in incurcatura si sa ma trezesc cu vreo amenda.
Mai am o intrebare legata de adaosul comercial: eu introduc toata marfa in gestiune si apoi calculez pretul pe unitate (cu cat vreau sa dau eu kg) la toate produsele. Adaosul comercial trb sa fie acelasi pt toate produsele? Pot de ex sa imi calculez pretul de vanzare cu 1.2 la un produs si cu 1.5 la alt produs care stiu ca merge la un pret mai mare?
Semnul de intrebare e urmatorul: daca el pune acel 1.5 la pretul de fabrica pentru amortizarea cheltuielilor si el ajunge sa vanda in magazin cu pretul asta inseamna ca nu are profit. Mie mi-a dat urmatorul ex:
iau kg asta de marfa cu 2.92 USD, il transform in lei la 3.8 lei cursul si apoi imi pun tva-ul si 26% cheltuieli personale (vama+altele), adica iti inmultesc pretul in lei cu 1.5. Ar veni asa
pret lei/kg = 11.09
pret achizitie pt mine=11.09*1.5=16.6
In magazinul lui el da acest produs cu 17 kg. Adica profit minim. Eu am gandit logic, dupa cele explicate de el, asa: eu ca sa imi scot costurile sunt obligat sa iti dau tie cu pretul asta, ca altfel ies in pierdere. Deci adaosul pe care il pune el nu e pt profit ci pt iesit pe 0 cu cheltuielile.
Buna ziua, am o nelamurire si intrucat nu am mari cunostinte legate de contabilitatea cer ajutor aici. Situatia este urmat: imi deschid magazin, produsele sunt din Moldova si iau marfa de la un importator de la un I.I. Acest importator ia marfa din Md direct de la fabrica. Am cerut o lista de preturi, mi-a dat prima data lista cu preturile de la fabrica in USD si apoi mi-a calculat pretul final de vanzare astfel:
pret fabrica transformat in lei....acest pret il inmulteste apoi cu 1.5 si rezulta pretul de achiztie.
Am intrebat ce e cu acel 1.5 si mi-a zis in felul urmator: pe langa pretul de fabrica mai pune 24% TVA-ul si 26% cheltuielile proprii. Eu inteleg ca sunt taxe de platit in vama dar eu ce pot sa fac e sa mai inmultesc cu 1.3 ca sa ies si eu cu un mic profit si sa vand f multe kg pe luna.
Nu ma intelegeti gresit dar acest I.I. pe langa marfa en gros vinde si cu amanuntul aceleasi produse si pot sa zic ca aproape 50% le vinde cu pretul pe care mi-l da mie la en gros. Si mai are un magazin in alt oras unde vinde numai en gros si vinde tot cu cat imi da mie. Ar innsemna ca vinde marfa ca sa isi scoata cheltuielile si 0 profit. De ce ar vinde cineva asa? Nu sunt cheltuieli cu spatiul, angajati si altele?
Eu m-am apucat sa fac niste costuri uriase ca sa imi deschid magazin si nu mai pot recupera banii. Dar nici nu vreau sa ies pacalit si altul sa faca profit si eu sa ajung sa imi platesc doar cheltuielile fara sa imi permit sa tin un angajat.
Mie mi se pare ceva dubios la mijloc.
Si daca am SRL cu codul CAEN specific activitatii de comert cu ridicata pot sa merg in Republica Moldova sa iau marfa, cu factura bineinteles si cu aceste acte sa trec fara nici o problema la vama? Nu doresc sa distribui ci doar sa aduc cate putina marfa de acolo pe acte si sa o comercializez cu amanuntul in propriul magazin.
Buna ziua, doresc sa imi deschid o mica afacere cu produse aduse din Republica Moldova si m-am gandit sa vb cu un importator de la noi, sa iau marfa de la el, acesta avand si un magazin in care vindea marfa cu amanuntul. Mare mi-a fost mirarea sa aflu ca el e importator dar vinde marfa en gros cu pretul de vanzae pe care il practica in propriul magazin. Asa ca profitul meu ar fi extrem de mic ca nu mai pot sa imi pun eu adaosul meu. Din pacate deja am demarat procedura de infiintare a firmei, am dat si bani in avans pt spatiu si vreau sa stiu cum ar trebui sa procedez in continuare ca sa nu ies si mai mult in pierdere.
Preturile de fabrica sunt foarte mici dar asta ar insemna sa ma fac eu importator si nu stiu ce pasi sa urmez si daca mai apar cheltuieli in plus in afara celor necesare pt infiintarea unui SRL normal.
Este o situatie urgenta pt ca eu inainte sa demarez actele am vb cu omul, l-am intrebat destul daca imi da proddusele cu pretul din magazin sau mai mici de en gros. Mi-a zis ca imi da cu returi mai mici ca atunci eu nu mai pot sa pun adaosul meu si poate sa imi dea marfa si pe intelegere sa nu o achit pe loc. I-am dat crezare si am inchiriat spatiu, am facut mobilier si cand am fost sa discut de marfa surpriza a fost cat casa.
M-am gandit sa aduc eu marfa de acolo la preturi de fabrica dar nu stiu daca pot sa o aduc cu SRL normal sau trb sa ma fac importator. Daca iau marfa de la acest asa zis importator ar insemna ca lucrez pt el dar suport eu cheltuielile cu spatiul. Va multumesc