Buna ziua, firma la care sunt asociat are o datorie pana in 7000 ron la unul din furnizori, fiind de altfel si singura datorie a firmei. Afacerea a mers f prost si suntem in imposibilitatea achitarii acestei sume. Am primit un extras de cont, ord 2388/1995 care cuprinde:
-2 foi, se incepe cu datele furnizorului, apoi textul art.17 pe baza caruia s-a transmis extrasul si este specificata suma datorata si termenul de 5 zile in care trebuie sa confirmam. Extrasul se incheie cu: " netransmiterea in maxim 5 zile confirma acceptul d-voastra".
-in continuare incepe textul prin care noi trebuie sa confirmam.
Din ce am mai citit eu reiesea ca acest extras trebuie sa fie trimis in 2 exemplare, trebuie sa contina datele ambelor firme (era numai numele firmei noastre), trebuie justificata suma (nu poti sa-mi spui ca iti datorez atat si eu sa te cred pe cuvant si apoi sa si accept) si acest document trebuie semnat atat de admin firmei cat si de contabil (e semnat doar de admin). In lege nu scrie nimic legat de acceptul sumei in cazul neconfirmarii in decursul celor 5 zile Am dreptate cu ceea ce am zis pana acum?
Cum ar trebui sa procedam in acest caz ca sa fie bine? Noi am vrea sa platim datoria dar problema e ca dupa ce am reusit sa platim celelalte datorii catre stat am ramas pe 0. Nici unul din asociati nu avem bunuri pe numele nostru iar eu aveam contract pe firma. Practic nu avem din ce plati aceasta datorie. In ceea ce priveste viitorul firmei nu stim cum e mai bine: sa o suspendam, sa declaram insolventa sau sa o radiem?
ceea ce ati primit dvs. se numeste confirmare de sold. Este o procedura obligatorie la sfarsit de an fiscal conform Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.
Aveti 2 posibilitati: (1) daca recunoasteti suma, trimiteti confirmarea de sold;adica ceea ce ati primit, semnata si stampilata.
(2) Daca nu recunoasteti suma, trimiteti un raspuns in care contestati aceasta datorie (debit), specifincand ca nu se regaseste la dvs. o asemenea obligatie de plata.
Din ceea ce am citit, dvs. recunoasteti suma insa nu puteti sa o achitati in prezent. Confirmarea de sold nu obliga la plata imediata a sumei, ci recunoaste datoria avuta fata de partenerul comercial al dvs. Altfel spus, odata confirmat soldul, negarea ulteriora nu ar mai fi admisibila.
Debit restant....
magyari
Am o speta interesanta, si sunt curios cine ce parere are, mai bine zis, ce solutii de rezolvare.
Sunt 3 firme. Firma A a livrat bunuri firmei B, sens in ... (vezi toată discuția)
Nota explicativa
niko 94
Poate care sa imi trimita un exemplu de nota explicativa pt extras de cont, nu bate suma si trebuie si trebuie sa trimit nota explicativa?
Multumesc (vezi toată discuția)