avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Activitate ramuscom

Activitate ramuscom

Buna ziua
De curand am cumparat o casa care are in spatele ei o gradina de aproximativ 3 ari. In continuarea ei se afla un vecin , nou venit si ele in zona.
Cele doua terenuri ( al meu si al vecinului din spate ) au apartinut initial aceluias proprietar.
Dupa masurari topografice recente s-a constat ca intre noi exista o portiune de teren care , nu se stie din ce cauza , este " in plus " , adica masurand suprafetele celor doua terenuri conform contractelor de vanzare cumparare si a extraselor de carte funciara ( al meu si al vecinului din spate ) s-a constatat ca ramane "in plus" o anumita bucata de teren.
Intrebare : Ce formalitati trebuie sa indeplinesc pentru a intra legal a acestei suprafete suplimentare de teren , in cazul in care ma voi decide sa fac acest lucru? Mentionez ca aceasta suprafata , care este teren intravilan agricol, nu are acces inafara , decat pe la mine sau pe la vecinul meu.
Va multumesc anticipat pentru un raspuns prompt.
Am inteles ideea dvs. si va multumesc pentru sfat cu singurul amendamentul ca noi nu putem sa-i taiem lui alimentarea cu gaz deoarece el se va conecta la conducta noastra inainte de contorul nostru de gaz , neavand nici un drept sa facem acest lucru.

Teoretic pot exista doua situatii (dupa parerea mea):

1. Cand este fortat dpdv tehnic sa se branseze la conducta noastra de gaze pentru a-si putea alimenta propria centrala.
In acest caz m-am mai gandit, acum, la o solutie suplimentara de asigurare: inainte de a da acordul scris de bransare (cu acel tabel nominal cu toti proprietarii) sa facem o intelegere scrisa (eventual vizata de un notar) in care sa trecem toate aceste conditii enumerate mai sus si care trebuiesc respectate precum si cu sanctiunile ce se vor putea aplica in caz de neindeplinire ale acestora. Intelegere fara de care nu se poate poate da acceptul de conectare.

2. Cand nu este fortat dpdv tehnic sa se branseze la conducta noastra (pentru aceasta varianta teoretic posibila nu am momentan nici o informatie din partea companiei de gaz)
In acest caz , daca nu va fi de acord cu conditiile noastre referitoare la plata partiala a caldurii, el se poate ambitiona si isi va putea trage o alta conducta paralela de alimentare cu gaze si va incepe asa zisa " nebunie", aceea prezentata de dvs. in ultimul mesaj.
Numai ca pe toata aceasta perioada de desfasurare a procesului noi trebuie sa suportam toate aceste cheltuieli restante si plus ca va fi de durata toata aceasta treaba.


Si cum voi putea proceda in cazul unui refuz total de plata?
@elga,

Am inteles perfect ideea dvs.
Cum calculam noi pretul incalzirii (nu mergem pana la costul Gcal.): costurile totale cu utilitatile (gaz centrala + curent centrala) x 85% (deoarece aceasta centrala produce si apa calda menajera) le repartizam pe total mp suprafete 16 apartamente plus spatiu comercial , rezultand un pret al incalzirii pe mp, iar fiecare beneficiar al sistemului de incalzire platea in functie de suprafata detinuta.
Pretul incalzirii pe mp diferea de la luna la luna , in functie de consumul de gaze al centralei. Am omis sa mentionez ca la aceasta centrala avem un cronotermostat cu care pornim si oprim caldura si pe care il ajustam in functie de necesitati, in functie de conditiile meteo.

Pentru acel procent de 10% propus de dvs. ma interesa daca exista o baza legala de calcul al lui sau o valoare impusa printr-un act normativ , ceva similar cu cel citat de mine in raspunsul anterior si care era la stadiu de propunere , pentru a evita discutii interminabile si negocieri cu patronul alimentarei. Aceasta ma interesa si in eventualitatea , deloc imposibila, ca patronul alimentarei sa refuze plata oricarei sume referitoare la acest aspect.

In sensul celor spuse de mine am gasit acest text legat de acest subiect :

Puteti sa va debransati de la centrala de bloc si sa va montati centrala de apartament, dar nu veti fi scutit de plata cheltuielilor pentru partile comune (centrala de bloc este parte comuna), iar la plata caldurii nu o sa fiti scutit pentru plata la partile comune si pentru tevile care va traverseaza apartamentul.
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Nu stiu cat de mult aplicabil ar fi cele mentionate in acest citat la situatia noastra si bineinteles cam cat ar fi acel procent

Ca si calcul mai simplu la varianta cu 10% propusa de dvs. ar putea fi ca pe perioada furnizarii incalzirii , spatiul comercial sa devina practic un al 17-lea apartament care are o suprafata de 10% din totalul suprafetei alimentarei, platind astfel acelasi pret pe mp cu locatarii , dar numai la 10% din suprafata, tinand cont astfel si de evolutia pretului gazelor naturale cat si a curentului electric odata cu ceilalti locatari.
Raspunsul meu ar fi sa-i aplicati un 10% (procent oarecum arbitrar ales) din media lunara a sezonului trecut din caldura pe care o platea patronul spatiului comercial respectiv.



- la ceva similar ma gandisem si eu , dar nu stiu exact aceasta valoare procentuala.
- in apartamente nu avem repartitoare.
Rog sa retinei ca suprafata acestui spatiu comercial este cat a unul palier intreg cu 4 apartamente. Deasemeni , datorita traficului continuu de cumparatori (este defapt o alimentara acest spatiu comercial) usa la intrare este de foarte multe ori deschisa si inchisa. Pe timpul iernii acest lucru afecteaza temperatura medie din aceast spatiu, spatiu ce vine in contact cu 4 apartamente intregi din scara noastra.

Din cautarile pe net am gasit urmatorul citat:

"Potrivit unei intiative legislative, cota parte pentru incalzirea partilor comune ar putea creste de la 10%, cat este in prezent, pana la 50%, conform Gandul.

Procentul va fi stabilit de Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari si nu va putea fi mai mic de 30% si nici mai mare de 50% din totalul energiei termice inregistrate pentru incalzirea unui bloc de locuinte."

Adevarat ca citatul de mai sus este din 2010 , gasit in acest link : [ link extern ]

Nu stiu exact daca s-a aprobat sau nu aceasta initiativa
Altceva mai concret, mai actualizat conform legislatiei in vigoare, nu am gasit .
De aceea am apelat la aceasta consultanta.

- alimentarea cu gaz a centralei spatiului comercial evident ca se face prin contor separat fata de cel existent acum . Restul serviciilor sunt separate de ale locatarilor de pe casa scarii.
- oricum se va solicita din partea companiei de gaz o adeverinta prin care sa se ateste ca noul consumator care va apare pe aceasta coloana generala nu va afecta debitul si presiunea de gaz necesara bunei functionari a centralei noastre termice.
- din punct de vedere tehnic este imposibil de realizat solutia propusa de dvs.; in subsol este un adevarat paienjenis de tevi . Sunt in total 18 coloane verticale (fiecare cu tur si retur) pentru alimentare cu caldura a apartamentelor.
Buna ziua
Sunt confruntat cu urmatoarea situatie, despre care va dau urmatoarele detalii:
- avem o centrala termica pe casa scarii pentru furnizare apa calda si caldura pentru 16 apartamente de proprietari si un spatiu comercial situat la parterul blocului , spatiu ce ocupa o suprafata egala cu un palier intreg al casi scarii (4 apartamente).
- am primit o solicitare din partea patronului spatiului comercial de a se debransa de la sistemul de incalzire comun (el beneficia numai de calduara nu si de apa calda menajera) si sa se branseze cu viitoarea lui centrala termica proprie la conducta generala de alimentare cu gaz a centralei noastre de pe casa scarii.
-mentionez ca traseele verticale ale tuturor coloanelor de incalzire care urca din subsol in apartamente trec prin acest spatiu comercial de la parter.
- nu avem calorifere pe casa scarii sau in spatii comune.
- centrala se afla la etajul 1 al casei scarii , conductele generale de alimentare cu caldura coboara in subsolul blocului si de acolo urca in apartamente . Aceasta deoarece s-au folosit vechile trasee de incalzire , blocul fiind construit in 1980. Cu alte cuvinte aceste conducte trec prin spatiul comun al casei scarii.
- am consultat toti locatarii de pe casa scarii si in principiu au fost de acord , dar cu anumite conditii , destul de variate de la un locatar la altul.
Intrebare (la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns):
- in cazul separarii spatiului comercial , care va fi cota (procentul) care va trebui achitat de acesta referitoare la vechiul sistem de incalzire , eventual baza legala de calcul a acestui procent, avand in vedere ca traseele vericale trec prin acest spatiu , chiar daca sunt izolate.
Mentionez ca racordarea la vechea conducta generala de alimentare cu gaz se va face si cu plata unui anumit cuantum din valoarea initiala a acesteia.
Va multumesc anticipat pentru un raspuns prompt.
Răspuns la discuția CEC avalizat in nume propriu?
Eu am gasit ca da.
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...