@elga,
Am inteles perfect ideea dvs.
Cum calculam noi pretul incalzirii (nu mergem pana la costul Gcal.): costurile totale cu utilitatile (gaz centrala + curent centrala) x 85% (deoarece aceasta centrala produce si apa calda menajera) le repartizam pe total mp suprafete 16 apartamente plus spatiu comercial , rezultand un pret al incalzirii pe mp, iar fiecare beneficiar al sistemului de incalzire platea in functie de suprafata detinuta.
Pretul incalzirii pe mp diferea de la luna la luna , in functie de consumul de gaze al centralei. Am omis sa mentionez ca la aceasta centrala avem un cronotermostat cu care pornim si oprim caldura si pe care il ajustam in functie de necesitati, in functie de conditiile meteo.
Pentru acel procent de 10% propus de dvs. ma interesa
daca exista o baza legala de calcul al lui sau o valoare impusa printr-un act normativ , ceva similar cu cel citat de mine in raspunsul anterior si care era la stadiu de propunere , pentru a evita discutii interminabile si negocieri cu patronul alimentarei. Aceasta ma interesa si in eventualitatea , deloc imposibila, ca
patronul alimentarei sa refuze plata oricarei sume referitoare la acest aspect.
In sensul celor spuse de mine am gasit acest text legat de acest subiect :
Puteti sa va debransati de la centrala de bloc si sa va montati centrala de apartament, dar nu veti fi scutit de plata cheltuielilor pentru partile comune (centrala de bloc este parte comuna), iar la plata caldurii nu o sa fiti scutit pentru plata la partile comune si pentru tevile care va traverseaza apartamentul.
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Nu stiu cat de mult aplicabil ar fi cele mentionate in acest citat la situatia noastra si bineinteles cam cat ar fi acel procent
Ca si calcul mai simplu la varianta cu 10% propusa de dvs. ar putea fi ca pe perioada furnizarii incalzirii , spatiul comercial sa devina practic un al 17-lea apartament care are o suprafata de 10% din totalul suprafetei alimentarei, platind astfel acelasi pret pe mp cu locatarii , dar numai la 10% din suprafata, tinand cont astfel si de evolutia pretului gazelor naturale cat si a curentului electric odata cu ceilalti locatari.