avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare incalzire spatiu comercial de la un sistem ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare incalzire spatiu comercial de la un sistem cu centrala comuna pe casa scarii

Buna ziua
Sunt confruntat cu urmatoarea situatie, despre care va dau urmatoarele detalii:
- avem o centrala termica pe casa scarii pentru furnizare apa calda si caldura pentru 16 apartamente de proprietari si un spatiu comercial situat la parterul blocului , spatiu ce ocupa o suprafata egala cu un palier intreg al casi scarii (4 apartamente).
- am primit o solicitare din partea patronului spatiului comercial de a se debransa de la sistemul de incalzire comun (el beneficia numai de calduara nu si de apa calda menajera) si sa se branseze cu viitoarea lui centrala termica proprie la conducta generala de alimentare cu gaz a centralei noastre de pe casa scarii.
-mentionez ca traseele verticale ale tuturor coloanelor de incalzire care urca din subsol in apartamente trec prin acest spatiu comercial de la parter.
- nu avem calorifere pe casa scarii sau in spatii comune.
- centrala se afla la etajul 1 al casei scarii , conductele generale de alimentare cu caldura coboara in subsolul blocului si de acolo urca in apartamente . Aceasta deoarece s-au folosit vechile trasee de incalzire , blocul fiind construit in 1980. Cu alte cuvinte aceste conducte trec prin spatiul comun al casei scarii.
- am consultat toti locatarii de pe casa scarii si in principiu au fost de acord , dar cu anumite conditii , destul de variate de la un locatar la altul.
Intrebare (la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns):
- in cazul separarii spatiului comercial , care va fi cota (procentul) care va trebui achitat de acesta referitoare la vechiul sistem de incalzire , eventual baza legala de calcul a acestui procent, avand in vedere ca traseele vericale trec prin acest spatiu , chiar daca sunt izolate.
Mentionez ca racordarea la vechea conducta generala de alimentare cu gaz se va face si cu plata unui anumit cuantum din valoarea initiala a acesteia.
Va multumesc anticipat pentru un raspuns prompt.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
ramuscom, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:19, 31 Iulie 2015
Cred ca ar fi o complicatie nejustificata sa va apucati sa faceti calcule amanuntite pentru tevile verticale comune care trec prin spatiul comercial si nici n-ati avea certitudinea ca le faceti corect, dar si ca rezultatul ar fi meschin fata de efortul facut.
Totodata banuiesc ca in calculul caldurii nu aveati in vedere pana acum defalcarea pe parti individuale si parti comune, daca nu aveti repartitoare.

Raspunsul meu ar fi sa-i aplicati un 10% (procent oarecum arbitrar ales) din media lunara a sezonului trecut din caldura pe care o platea patronul spatiului comercial respectiv.

Daca in apartamente aveti repartitoare, discutia se schimba.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
elga50, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ramuscom a scris:
- am consultat toti locatarii de pe casa scarii si in principiu au fost de acord , dar cu anumite conditii , destul de variate de la un locatar la altul.

Si aici, pe forum, o sa primiti diverse solutii.
Eu va propun sa fiti de acord cu debransarea totala a acelui spatiu comercial atat pentru incalzire cat si pentru gaz, fara ca acesta sa mai plateasca ceva asociatiei dupa aceasta debransare. Dar cu urmatoarele conditii si pasi:
- sa faca demersuri la furnizorul de gaz pentru a incheia contract direct cu furnizorul, adica sa fie contorizat separat la gaz.
- sa suporte cheltuielile de modificare a instalatiei existente acum pe casa scarii prin taierea coloanelor la nivelul primului etaj, acolo unde este acum centrala dumneavoastra si cuplarea apartamentelor la centrala de la acest etaj in sus.
Asa o sa aveti o separare totala iar spatiul comercial nu va mai avea pe viitornimic comun cu instalatia de incalzire si gaz actuala.


- alimentarea cu gaz a centralei spatiului comercial evident ca se face prin contor separat fata de cel existent acum . Restul serviciilor sunt separate de ale locatarilor de pe casa scarii.
- oricum se va solicita din partea companiei de gaz o adeverinta prin care sa se ateste ca noul consumator care va apare pe aceasta coloana generala nu va afecta debitul si presiunea de gaz necesara bunei functionari a centralei noastre termice.
- din punct de vedere tehnic este imposibil de realizat solutia propusa de dvs.; in subsol este un adevarat paienjenis de tevi . Sunt in total 18 coloane verticale (fiecare cu tur si retur) pentru alimentare cu caldura a apartamentelor.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
Adriantot, moderator
Raspunsul meu ar fi sa-i aplicati un 10% (procent oarecum arbitrar ales) din media lunara a sezonului trecut din caldura pe care o platea patronul spatiului comercial respectiv.



- la ceva similar ma gandisem si eu , dar nu stiu exact aceasta valoare procentuala.
- in apartamente nu avem repartitoare.
Rog sa retinei ca suprafata acestui spatiu comercial este cat a unul palier intreg cu 4 apartamente. Deasemeni , datorita traficului continuu de cumparatori (este defapt o alimentara acest spatiu comercial) usa la intrare este de foarte multe ori deschisa si inchisa. Pe timpul iernii acest lucru afecteaza temperatura medie din aceast spatiu, spatiu ce vine in contact cu 4 apartamente intregi din scara noastra.

Din cautarile pe net am gasit urmatorul citat:

"Potrivit unei intiative legislative, cota parte pentru incalzirea partilor comune ar putea creste de la 10%, cat este in prezent, pana la 50%, conform Gandul.

Procentul va fi stabilit de Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari si nu va putea fi mai mic de 30% si nici mai mare de 50% din totalul energiei termice inregistrate pentru incalzirea unui bloc de locuinte."

Adevarat ca citatul de mai sus este din 2010 , gasit in acest link : [ link extern ]

Nu stiu exact daca s-a aprobat sau nu aceasta initiativa
Altceva mai concret, mai actualizat conform legislatiei in vigoare, nu am gasit .
De aceea am apelat la aceasta consultanta.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2015
ramuscom, utilizator
ramuscom a scris:

- la ceva similar ma gandisem si eu , dar nu stiu exact aceasta valoare procentuala.
Cum adica nu stiti?

- cat a platit in total ca si caldura in sezonul trecut? Suma.
- impartiti suma la 6 luni de furnizare caldura (5 luni intregi si 2 jumatati de luna la inceput si sfarsit de sezon);
- aplicati 10% ------> valoarea pe care i-o treceti ca si contributie in sezonul urmator lunar.
Cu o conditie: costul Gcal sa se pastreze acelasi. Daca acest cost creste, atunci aplicati corectia la suma rezultata din acest 10%.

Puteti aplica si un procent mai mare daca considerati necesar, dar este foarte important sa faceti o intelegere scrisa clara, fara dubii, asupra sumei si conditiei de cost Gcal cu consecintele de crestere a sumei.

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Consum individual vs consum comun la incalzire cu repartitoare Micaly Micaly Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg cum se calculeaza incalzirea...cu repartitoare de costuri! Pe \"hartiuta\" de la firma de repartitoare ... (vezi toată discuția)
Centrala apartament alina_25 alina_25 Cat costa montarea unei centrale de apartament sa zicem pentru un apartament cu 2 camere cam cat costa toata operatia adica debransare cost centrala cost ... (vezi toată discuția)