avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... consum individual vs consum comun la incalzire cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

consum individual vs consum comun la incalzire cu repartitoare

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg cum se calculeaza incalzirea...cu repartitoare de costuri!

Pe "hartiuta" de la firma de repartitoare vine o eplicatie de genul:
Consum individual: 12 unitati x 0.30 RON/Unit = 3.6 RON
Consum comun: 2.98% x 5.1207 Gcal x 119 RON = 18.20

Cu consumul individual de mai sus nu am nimic!

Dar ce poate insemna "consumul comun"?!
Ce reprezinta 2.98%?
De unde a aparut 5,1207 Gcal?
Ce costa 119 RON?
Apreciezorice sfat si orice ajutor...multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:10, 12 Februarie 2010
5.1207 Gcal sunt de fapt 5 Gcal si 1207 zcimi de Gcal, adica pe romaneste 5,1207 Gcal. Acesta reprezinta consumul de caldura comuna la nivel scara.
119 lei reprezinta costul unei Gcal in Bucuresti
2.98% reprezinta cota-parte indiviza a apartamentului Dv.

Caldura la comun se repartizeaza conform cu aceasta cota-parte indiviza.
Despre aceasta caldura la comun puteti citi multimea de topicuri pe aceasta tema.
Va multumesc pentru raspuns.....puteti sa ma ajutati cu link-uri catre subiectul "caldura la comun" sau cu niste postari in care este vorba despre acest subiect va rog...?
Inainte sa postez acest mesaj am cautat informatiile necesare dar nu am reusit sa gasesc ce intra in componenta "consum comun" si cum se calculeaza?
In lumina celor explicate de dvs mai sus ...acum nu inteleg cum se calculeaza "consum individual". De unde a aparut 0.30 RON/unit?
Va multumesc.
probabil din impartirea sumei facturii cu numarul total de unitati din bloc (suma tuturor indecsilor de citire a repartitoarelor din toate apartamentele)
Calcul caldura individuala:

1. pentru fiecare repartitor din apartament aveti un factor de conversie
2. se face diferenta de indecsi intre luna trecuta si luna curenta si aceasta diferenta se inmulteste cu factorul de conversie si se imparte la 1000, rezulta nr. unitati pe acel calorifer. Similar se procedeaza la toate repartitoarele din apartament.
3. se face suma tuturor unitatilor pe intregul apartament. In cazul Dv. 12.
...............................
Similar se petrece pentru toate apartamentele contorizate.
La acest total se aduna unitatile echivalente pentru cei necontorizati si cei estimati (care nu au dat citirile - calcule aparte) si se obtine un numar total de unitati echivalente / scara..

Suma din factura care a ramas dupa ce s-a extras caldura la comun, calculata aparte, se imparte la acest nr. total de unitati echivalente / scara si rezulta pretul lunar unitar pe unitate echivalenta. ...acel 0.30 lei in cazul Dv. Trebuie spus ca acest pret pe unitatea echivalenta se calculeaza lunar si este diferit de la luna la luna.
..............................
Vreau sa mai spun ceva in legatura cu pretul unitar al unitatii echivalente lunare, calculat pe o scara de bloc.
In programul de calcul se lucreaza pana aproape de sfarsitul algoritmului numai cu consumul:
1. Din consumul total pe scara se scade 10% pentru spatiile comune;
2. Din consumul total pe scara se scade 15% pentru coloanele verticale;

La fiecare din aceste doua categorii se considera cate 100 de unitati. Deci consumul in Gcal al unitatii echivalente pentru spatii comune este diferit de consumul de Gcal al unitatii echivalente pentru coloanele verticale si amandoua mult mai mari decat pentru unitatea echivalenta la consumul individual.

Pentru fiecare apartament se inmulteste cota-parte indiviza cu consumul la spatiile comune, rezulta consumul de caldura al acelui apartament pentru spatii comune.
Similar se procedeaza pentru coloanele verticale.
Se aduna aceste consumuri partiale pentru fiecare apartament in parte si rezulta ce consum de caldura in Gcal ii revine proprietarului de platit pentru partea comuna a scarii (spatii si coloane).
Aceste doua consumuri unitare sunt cu mult mai mari decat consumul unitatii echivalente calculate la consumul individual: exemplu la spatii comune = 0.09777 Gcal, la coloanele verticale = 0.146655 Gcal si pentru spatii individuale = 0.001462.

Ce ramane din consumul total dupa ce s-au extras cele doua componente intra in calculul pentru consumul individual al fiecarui apartament.

De ce am tinut sa fac acest comentariu? Pentru ca la blocurile (scarile) unde proprietarii hotarasc sa micsoreze procentul pentru spatiile comune de la 10% la 5% sau sa-l scoata de tot pe motiv ca nu au calorifere pe holuri, acest consum care s-ar imparti pe cota-parte indiviza se duce in calculul pentru consumul individual, facand sa creasca (in calcul) consumul in Gcal / unitatea echivalenta / individual.

Am scris toate acestea pentru ca am comparat acel 0.30 lei / unitate echivalenta cu pretul din fisa mea si am constat ca este aproape dublu, ceea ce ma face sa cred ca la blocul Dv. nu sunt considerate in calcul si spatiile comune. Bun, pot fi mai multi factori care sa concureze la marimea pretului unitatii echivalente individuale, dar ignorarea spatiilor comune sau micsorarea acestui procent este in detrimentul costului consumului individual si este unul din factorii care duc la crestearea costului caldurii individuale. Acest lucru il resimt din plin cei care vor sa aiba in apartamente o temperatura rezonabila, deci au si un consum mai mare.

Pai si ne intrebam de ce la unele blocuri caldura este extrem de scumpa in comparatie cu altele? Iata numai unul din motive. Iar cei care stiu aceste repercursiuni ar fi trebuit sa puna in garda conducerea asociatiilor atunci cand hotarasc asupra acestor procente. N-o fac! De ce? Din mi-se-rupism.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Calcularea consumului de energie termica pentru apartamentele debransate 1970 1970 buna ziua, 1.Va rog sa-mi spuneti cum calculez consumul de energie termica pentru un apartament debransat total. Mentionez ca apartamentul are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)