In decizia mea de impunere termenul e 25, nu 15. Cum adica ati platit si celelalte 3 trimestre de pe 2012? Adica ati platit inainte de termen?
Pana la urma am inteles cum se deduce. Regularizarea pe 2012 o voi deduce atunci cand o voi plati (prin mai 2013, si drept urmare voi plati mai putin impozit pe venit deabia in anul 2014?). Dar acuma vine alta intrebare. Mai pot deduce daca in momentul in care fac plata am PFA-ul suspendat? Adica cu alte cuvinte, poti trece in RJIP o cheltuiala deductibila intr-o perioada in care ai PFA-ul suspendat? Dar in cazul in care PFA-ul este radiat?
sediul este in apartamentul in care locuiesc, care este al parintilor mei (am contract de comodat).
da inteleg ce inseamna regularizarea (practic ce mai ramane de platit pentru veniturile din 2012 le platesti in 2013 odata cu impozitul pe venit).
Intrebarea mea era alta.
Cum deduc eu ca PFA, CASS-ul pe care il voi plati in 2013 (prin luna mai sau cand o fi) astfel incat sa platesc mai putin impozitul pe venit.
ok.
dar macar se poate deduce diferenta dintre suma rezultata folosind cursul BNR si suma care o primesti efectiv in banca?
nu sunt la noma de venit.
sunt in sistem real.
Multumesc pentru raspuns.
Sa inteleg ca in loc de factura, trebuie sa ma duc la banca sa scot un extras de cont cu tranzactia respectiva, si apoi sa trec numarul extrasului de cont?
Referitor la celalalt lucru. Sa zicem ca primesc 100$. Daca ar fi sa convertesc suma la cursul BNR de azi ar rezulta o suma de 356.75 lei. Dar eu in schimb primesc mai putin deoarece banca mea converteste la un curs de schimb de 3.5007 (deci eu primesc efectiv doar 350.07 lei). Deci ce suma trec 356.75 sau 350.07?
Buna ziua.
Sunt PFA din iulie anul asta.
Singurele mele venituri le realizez in colaborare cu o firma din strainatate. Pe scurt, eu fac programe pe calculator, pe care le trimit gratis acestei firme. Apoi firma respectiva incepe sa vanda programele mele clientilor din intreaga lume. Din fiecare vanzare mie imi revine un comision. Banii care se strang imi sunt virati de catre firma la sfarsitul lunii (e vorba de dolari care sunt schimbati in lei la cursul de schimb al bancii).
Acum vine intrebarea mea legata de cum tin contabilitatea la aceste tipuri de venituri (adica ce trec in RJIP). Am auzit foarte mult pe acest forum de facturi, registre de vanzare si alte lucruri. Insa dupa cum puteti observa eu nu am cui sa facturez pentru ca eu nu vand nimic direct sau nu ofer nici un serviciu direct. Deci n-am ce facturi sa emit.
Va rog daca puteti sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare.
Fiind incepator, daca puteti sa-mi dati si un exemplu concret de inregistrare in RJIP ar fi extraordinar (sa zicem ca primesc o suma de 100$).
In RJIP am urmatoarele coloane:
1. nr.crt
2. Data
3. Documentul (felul, nr)
4. Felul operatiunii
5. Incasari numerar
6. Incasari banca
7. Plati numerar
8. Plati banca
Daca ar fi s-o iau logic stiu sa completez coloanele 1,2,6 (la incasari banca am mai intrebat tot in acest forum si mi s-a raspuns sa folosesc cursul BNR, desi nu mi se pare corect sa trec o suma mai mare decat pe cea pe care o primesc). Coloanele 5,7,8 le las goale.
Salut.
Vreau sa stiu si eu daca s-a modificat modul in care se deduc contributiile de sanatate si pensie la PFA.
Nu stiu cum era inainte, eu m-am infiintat luna trecuta, si toate aceste plati le fac direct la fisc. Cand mi-am luat decizia pentru plati anticipate de sanatate am vazut ca trebuie sa platesc trimestrial doar 27 de lei (adica venitul estimat * 5.5% / 2 trimestre pana la sfarsitul anului).
Dar eu insa voi plati anul viitor mult mai mult in functie de venitul real. Iar suma pe care o platesc atunci nu stiu cum se va deduce sau daca se va deduce.
La pensie am completat declaratia 600. Aici nu exista plati anticipate.
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu acest lucru.
Buna ziua.
Sunt PFA si urmeaza sa primesc (incasez) o suma in dolari din strainatate.
Eu am un cont in lei deschis la banca ING.
Sa luam un exemplu: Primesc 1000$.
Cursul BNR este azi 3.6255 (deci se ajunge la o suma de 3625.5 lei).
Cursul bancii ING este de 3.5554 (deci eu voi primi doar 3555.4 lei).
Intrebarea mea e ce suma dintre cele doua voi trece eu in RJIP.
Am fost sa intreb si la Directia Financiara din orasul meu si am primit un raspuns care nu m-a lamurit deloc.
Initial, doamna de acolo mi-a zis sa iau cursul BNR. Apoi dupa ce i-am raspuns ca nu mi se pare corect sa declar niste bani pe care nu-i primesc (ma refer la diferenta dintre cele doua sume), mi-a spus ca pot folosi cursul bancii.
Acum va dati seama daca se ajunge la incasari foarte mari aceasta diferenta va creste considerabil deci e bine de stiut acest lucru.