Plata se face la fisc, e drept, dar calculele si deciziile sunt luate tot de Casa de Sanatate. Cu declaratia finala de venituri pe 2012 veti merge in 2013 la Casa de Sanatate sa va calculeze ce mai aveti de dat in plus pentru 2012, iar plata o faceti tot la fisc. Tot la anul, cu decizia anticipata pe 2013, de la fisc, mergeti la Casa de Sanatate sa va calculeze cat aveti de platit trimestrial pe 2013, iar regularizarea se va face in anul urmator si tot asa ...
da inteleg ce inseamna regularizarea (practic ce mai ramane de platit pentru veniturile din 2012 le platesti in 2013 odata cu impozitul pe venit).
Intrebarea mea era alta.
Cum deduc eu ca PFA, CASS-ul pe care il voi plati in 2013 (prin luna mai sau cand o fi) astfel incat sa platesc mai putin impozitul pe venit.
Deduci suma de pe chitanta de plata, la momentul platii. De exemplu, eu am platit inainte de 15.03.2012 conform declaratiei din anul preceddent, pentru ca nu o aveam pe cea de anul acesta. Inainte de 15.06.2012 am platit regularizarea pe 2011 si celelalte trei trimestre pe 2012, s-a strins o suma frumusica si am dedus-o pe toata odata.
Vezi ca platile trimestriale sunt la 15.03, 15,06, 15.09, 15.12. Trebuie sa faci o plata pana la mijlocul lui martie, altfel vin penalizarile ...
La fel deduci si sumele platite pentru pensie (plata lunara, deducere lunara)
Unde ai sediul declarat?
In decizia mea de impunere termenul e 25, nu 15. Cum adica ati platit si celelalte 3 trimestre de pe 2012? Adica ati platit inainte de termen?
Pana la urma am inteles cum se deduce. Regularizarea pe 2012 o voi deduce atunci cand o voi plati (prin mai 2013, si drept urmare voi plati mai putin impozit pe venit deabia in anul 2014?). Dar acuma vine alta intrebare. Mai pot deduce daca in momentul in care fac plata am PFA-ul suspendat? Adica cu alte cuvinte, poti trece in RJIP o cheltuiala deductibila intr-o perioada in care ai PFA-ul suspendat? Dar in cazul in care PFA-ul este radiat?
sediul este in apartamentul in care locuiesc, care este al parintilor mei (am contract de comodat).
Nu cunosc partea cu PFA suspendat sau radiat, dar cred ca nu poti.
Pe de alta parte, daca ai contract de comodat pt. apartament, poti sa scazi si o parte din electrcitate, telefoin, intretinere ...