avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Activitate deeaandreea

Activitate deeaandreea

Nu mai mic decât minim, dar în fapt este triplu. De ce ar trebui sa ma mulțumesc cu o parte din minim cand are venit triplu? Și totuși cum as putea dovedi eu? :) sa ma duc cu camera ascunsa sa ii filmez? :)))
Eu pot relata ce am zis aici. Analog, sa zicem ca e ca și cum reclam un dealer cf celor văzute de mine, obținerea dovezilor nu mai e în sarcina mea, ci a autorităților.
Ciudat ca aceste sfaturi vin ca niște păreri venite de la coltul străzii, nimic profesional sau concret...

Dapix a scris:

Fara sa si dovediti ce sustineti nu rezolvati nimic oricat ati reclama. La cat este trecut venitul net in nota de plata, la acest cuantum se raporteaza valoarea pensiei. Oricum, nu cred ca are salariul mai mic de minimul pe economie.

Sa reclam unde? Și ce fel de probe sa aduc eu în acest sens? Nu sunt banuieli, sunt certitudini, pt ca angajatorii ii sunt ruda și asa lucra și când eram căsătoriți, dar nu vad cum as putea sa dovedesc eu acest lucru.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Puteți sa reclamați totul este sa și faceți dovada celor susținute cu probe nu cu bănuieli..

Bună ziua, în cazul în care părintele care trebuie sa plătească pensia alimentara încasează o parte din venituri la negru tocmai pentru a plăti mai puțin, se poate reclama acest fapt undeva pt a se lua masuri?
In continuarea discutiei, daca in acelasi an vand o constructie si un teren, in ordinea aceasta, se considera activitate continua si se impoziteaza? Daca da, a2a tranzactie, in acest caz terenul, sau cum?

deeaandreea a scris:

Va multumesc, sunt informatii utile pt o persoana ca mine care nu stie nici contabilitate, nici fiscalitate. Da, as vrea sa pot dormi linistita, fara sa stiu ca trebuie sa ii dau statului x mii de euro peste ceva timp. Sau macar daca trebuie, sa stiu si sa ii am cand mi-i va cere:)
Thx again.

Radu Varciu a scris:

Nu e nicio problema. Inteleg ca vreti sa dormiti linistita noaptea. Uneori un cuvant sau o virgula schimba totul.
Codul Fiscal in Romania se schimba mereu. Fraza de mai sus probabil ca face parte din istoria Codului Fiscal romanesc. Daca te apuci sa studiezi istoria Codului Fiscal romanesc ai toate sansele sa innebunesti.
Stiu persoane care nu cunosc deloc contabilitate dar cunosc foarte bine Codul Fiscal. Asa ca scrieti "codul fiscal anaf". Intrati pe Codul Fiscal varianta actuala (nu intrati in arhiva) . Cititi art. 269 aliniatul (2) . De fapt trebuie sa cititi normele metodologice care sunt atasate acolo, la aliniatul (2). Va da exemple ca sa intelegeti. Nicidecum nu veti gasi in varianta actuala a Codului Fiscal fraza pe care ati scris-o dvs mai sus.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc, sunt informatii utile pt o persoana ca mine care nu stie nici contabilitate, nici fiscalitate. Da, as vrea sa pot dormi linistita, fara sa stiu ca trebuie sa ii dau statului x mii de euro peste ceva timp. Sau macar daca trebuie, sa stiu si sa ii am cand mi-i va cere:)
Thx again.

Radu Varciu a scris:

Nu e nicio problema. Inteleg ca vreti sa dormiti linistita noaptea. Uneori un cuvant sau o virgula schimba totul.
Codul Fiscal in Romania se schimba mereu. Fraza de mai sus probabil ca face parte din istoria Codului Fiscal romanesc. Daca te apuci sa studiezi istoria Codului Fiscal romanesc ai toate sansele sa innebunesti.
Stiu persoane care nu cunosc deloc contabilitate dar cunosc foarte bine Codul Fiscal. Asa ca scrieti "codul fiscal anaf". Intrati pe Codul Fiscal varianta actuala (nu intrati in arhiva) . Cititi art. 269 aliniatul (2) . De fapt trebuie sa cititi normele metodologice care sunt atasate acolo, la aliniatul (2). Va da exemple ca sa intelegeti. Nicidecum nu veti gasi in varianta actuala a Codului Fiscal fraza pe care ati scris-o dvs mai sus.

Scuze ca insist, dar nu ma incadrez in categoria de mai jos?
"Astfel, daca o familie construieste o casa noua, pe care ulterior o vinde fiindca nu corespunde cerintelor, operatiunea poate fi considerata ocazionala, daca in anul curent si in anii precedenti persoana nu a mai realizat astfel de operatiuni „intamplatoare”."

Radu Varciu a scris:

Una pe an se poate vinde fara nicio problema.

Inteleg. Nu stiam ca se poate deduce si din facturi luate dinainte sa devii platitor, dar oricum nu am luat facuturi in acest timp doar pe numele proprietarului si in plus am si prestari de servicii nefacturate. Deci daca se face acum inregistrarea, nu castig nimic, din contra, asa ca nu este o optiune. Intentia mea nu este sa vand mai mult de una/an sau sa apelez la niste tertipuri pe care le-ati amintit mai sus, dar ma tem ca fiind in ani consecutivi, sa nu fie considerata vanzare repetitiva si sa se aplice tva.
Multumesc.

Radu Varciu a scris:

Vanzarea caselor cu T.V.A. nu este o tragedie atat de mare pe cat crede lumea. Implica un pic de atentie in plus, niste bani dati unui contabil (vreo 300 lei/luna, ca nu e cine stie ce volum de munca ) , pentru ca singur nu o scoti la capat si iesi in pierdere.
Daca vinzi cu TVA inseamna ca esti platitor de TVA cu acte in regula, adica poti sa deduci TVA-ul de la materialele si materiile prime achizitionate pentru construirea acelei case. Si aici apare surpriza placuta: deduci TVA-ul si pentru cumpararile dinainte de a fi platitor de TVA (ma refer la cumparaturile facute pentru acea casa).
Daca lucrezi cinstit, ai documente pentru achizitii de materii prime si materiale, nu ai cum sa iesi in pierdere, chiar vanzand la acelasi pret la care ai vandut cand nu erai platitor de TVA. Ba, daca vinzi cu TVA de 5% se poate ajunge la situatia in care primesti TVA inapoi de la stat. Nu va luati dupa gura lumii: TVA-ul il primesti de la stat, chiar daca dureaza 3-4 luni din momentul depunerii cererii de rambursare.
Iar daca vinzi catre firme ( nu stiu care e probabilitatea, recunosc ) vinzi cu taxare inversa. (intr-o exprimare simpla, vinzi catre firme fara TVA dar iti deduci TVA-ul de la cumparari si il ceri statului inapoi).

Chiar daca se depaseste plafonul de 300000ron? Mulțumesc

Radu Varciu a scris:

Puteti vinde fara probleme cate o locuinta pe an. Incepand cu a 2-a tranzactie in acelasi an lucrurile incepe sa se complice putin d.p.d.v. fiscal. ( si rau de tot d.p.d.v. financiar).

In 2017 am inceput construcția a 3 case, ca persoana fizica. Anul trecut in august am vandut una altei pers fizice, pretul fiind 75000euro. Anul acesta as vrea sa mai vand una, tot la aceeasi valoare. Devin plătitoare de tva? Precizez ca nu am avut alte activitati economice inainte sau de prima vanzare. Multumesc.
Se da urmatoarea situatie: am construit 3 case in scopul vanzarii, in comuna Dragomiresti. Am colaborat cu o firma pt bransarea la gaz si apa-canal. Pt bransarea la gaz ei s-au ocupat de obtinerea actelor, avizelor, realizarea exitnderii retelei (aprox 200m de la reteaua publica pana la noi), am achitat facturile emise de Distrigaz cf contractului, intre timp, s-a finalizat lucrarea, s-au montat contoarele, iar una dintre case a fost deja vanduta. Pt lucrarea de apa-canal, ne-am inteles cu firma respectiva sa platim lucrarea dupa vanzarea celor 3 case, dar patronul firmei s-a razgandit si vrea banii acum. Nu ar fi asta o problema, dar pt aceasta lucrare nu avem niciun act doveditor, am inteles de la APA ILFOV ca doar la canalizare putem fi bransati legal, la apa inca nu. Poate acesta este si motivul pt care nu ni s-a dat niciun act. In aceste conditii noi nu ii putem da firmei cei 6200e pt lucrarea efectuata. Mentionez ca nu avem un contract semnat sau vreo factura, doar o oferta. Patronul firmei ne ameninta acum ca ne va bloca (nota) in cartea funciara vanzarea urmatoarelor 2 case pt neplata facturii. Nu ne este foarte clar daca se refera la factura pt apa-canal, pe care nu o avem oricum, sau cea pt gaz (lucrarea de la strada in casa), despre care nu ne-a spus nimic pana acum, deci nici aici nu am semnat vreun contract sau sa ne dea factura, pt ca atunci ne-au spus ca sumele platite catre Distrigaz rerezinata totalul pe care il avem de plata. In aceste conditii, fara contract semnat si fara sa avem facturile macar, firma ne poate da in judecata pt neplata a.i sa se noteze in cartea funciara si sa impiedice vanzarea pana la solutionare?