avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Activitate adria1981

Activitate adria1981

Răspuns la discuția clauza in contractul de munca
Multumesc pt. raspuns
Angajatorul ,pretinde ca o data ce-l trimite in curse cu insotitor, considera ca acesta este ca un curs de specializare sau perfectionare
Vreau sa stiu daca aceasta clauza poate fi considerata abuziva si ce s-ar intampla daca dupa o perioada si-ar da demisia
Multumesc!

freeelis a scris:

Este o clauza abuziva.

Art. 3 C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.

(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.

(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)—(3) este nul de drept.

Încalca libertatea muncii, fiind prin urmare lovita de nulitate, clauza din contractul individual de munca prin care se interzice salariatului sa paraseasca unitatea o anumita perioada de timp, fara a exista premisa pregatirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 198 din Codul muncii.

Răspuns la discuția clauza in contractul de munca
Multumesc pt. raspuns. Care ar fi pierderile pe care le-ar avea acest angajator? tinand cont de faptul ca sotul meu va avea minim pe economie plus 50 euro/cursa (o cursa poate sa dureze si 4-5 zile )
la un calcul simplu sotul meu ar fi remunerat cu aproximativ 1500-1600 lei fara diurna si alte sporuri...
Buna ziua
La angajare sotului meu i s-a dat CMI in care aparea o clauza:,,In cazul in care angajatul se hotaraste sa plece mai devreme de 24 luni se obliga sa achite suma de 2000 euro''
Mentionez ca va fi angajat ca sofer profesionist dar el nu are experienta,urmand sa se duca in curse insotit.
Fiind insotit salariul lui este mult mai mic decat cel al soferului cu experienta prin urmare nu inteleg de ce sa il oblige sa plateasca acesti bani (2000 eur) in cazul in care poate peste 6 -9 luni se hotaraste sa plece.
Multumesc!
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un exemplu de hotarare actionari pentru luarea cuiva in spatiu.
Buna ziua
Cumnatei mele i-a expirat buletinul si trebuie sa-l schimbe, dar noi am cumparat apartamentul pe firma (deci domiciliul ei de pe vechiul buletin este acum proprietatea firmei mele) cum pot sa fac si ce trebuie sa fac sa o pot lua in spatiuu?
Multumesc!