Buna seara,
Cine ma poate ajuta cu niste delatii referitoare la conditiile in care se acorda locuintele sociale? Am gasit lista documentelor necesare, dar am niste nelamuriri...
Atribuire spatiu de locuit
- cerere tip adresata domnului Primar (prin care se solicita atribuirea unui spatiu de locuit) cu mentionarea pe verso a documentelor anexate;
- acte de identitate (Buletin de identitate/ Carte de Identitate) si de stare civila (certificate de nastere/casatorie) - solicitant + membrii familiei (xerocopii);
- documente care atesta conditiile de locuit ale solicitantului si a familiei acestuia - - contracte de inchiriere, subinchiriere, vanzare-cumparare; alte documente privind domiciliul solicitantului si a membrilor familiei acestuia (xerocopii);
- acte doveditoare de venituri pentru fiecare membru al familiei (acte originale privind venitul net lunar - adeverinta salariala, cupon pensie, cupon alocatie, adeverinta de Venit Minim Garantat sau declaratii notariale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri, daca este cazul);
- documente care atesta starea de sanatate a solicitantului sau a unor membri ai familiei acestuia (acolo unde este cazul);
- declaratie notariala (data de titular(a) + sot(ie) si de copiii majori) din care sa rezulte ca solicitantii nu detin in proprietate o locuinta, nu au instrainat o locuinta dupa data de 01.01.1990, nu au beneficiat de sprijinul statului in vederea realizarii unei locuinte si nu detin, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat (art.48 - Legea 114/1996).
In acest moment locuiesc impreuna cu alte 3 persoane (parinti+1 ruda); vreau sa fac cererea doar pe numele meu, sa ma mut "la casa mea" cum se zice in popor, dar din lista aceasta nu inteleg daca trebuie sa aduc acte doveditoare de venituri si pentru ei, sau doar pentru mine-solicitantul.
In cererea-tip este mentionata o rubrica "datorii catre - intretinere, chirie, salubritate, apaterm".
Eu trebuie sa fac dovada platii intretinerii la zi pentru toate persoanele care locuiesc in apartament? Eu nu figurez in acte, ci parintii mei.
Am auzit ca se poate refuza dosarul daca exista datorii la banci. Este adevarat? Nu vad de ce statul ar fi interesat de ce se intampla la privat, daca in dosar spre exemplu, solicitantul are salariu maricel, loc de munca stabil, nu apare cu numele sau ca dator catre stat; iar alta problema este ca in contractul de cumparare al apartamentului de catre parintii mei in 1993, nu are mentionata suprafata acestuia, nici releveul. In clipa asta nu pot vorbi cu o firma specializata sa faca masuratorile, pentru ca in casa nu e o atmosfera tocmai calda, asa ca nu le-ar permite accesul. Singura varianta la care m-am gandit ar fi sa incerc sa vorbesc cu dezvoltatorul care a construit blocul, dar nu stiu daca pot primi eu aceasta informatie sau daca se pastreaza o arhiva cu contractele de vanzare si care e perioada de pastrare a acestora.
Ma puteti ajuta cu informatii cat mai detaliate, va rog?:((
Va mutlumesc.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Stiu ca deoarece ea este uzufructarul apartamentului, poate locui singura. Problema mea este ca desi parintii au incercat in nenumarate randuri sa vorbeasca cu ea sa faca reparatiile necesare, s-a opus si acum reparatiile care trebuie facute, sunt cu mult mai costisitoare decat ar fi fost daca ar fi efectuat reparatiile la timp.
Este posibil sa o obligam la plata lor, mai ales ca ea a lasat imobilul sa se degradeze intentionat, pentru ca nu ii convine deloc ideea ca parintii mei sunt trecuti pe contractul casei?
Care ar fi cea mai buna varianta pentru a o obliga la plata reparatiilor, (mai ales ca este si rea-vointa din partea ei) daca parintii mei ar incerca sa utilizeze acest articol? Mai exista si alte articole care ar fi in in ajutorul lor?
"Art. 747. Stingerea uzufructului in caz de abuz de folosinta. (1) Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folosinta bunului, aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze"
Consider ca este corect sa existe masuri de protectie pentru fiecare persoana care locuieste intr-o casa, fie singura fie cu alte persoane, dar nu vad unde este corectitudinea daca ea are voie sa imi evacueze parintii (desi stie foarte bine ca ar ajunge pe strazi, si nici sa isi efectueze reparatiile de intretinere necesare pentru locuinta, doar pentru ca ii displac parintii mei. Ei s-au oferit sa suporte cheltuielile impreuna, nici asa nu a fost suficient. Vrea in mod intentionat sa lase casa in ruina dupa moartea ei.
Buna seara,
Va rog ajutati-ma cu niste sfaturi. La inceputul anilor '90 parintii mei au ajutat-o pe matusa mamei cu banii necesari cumpararii apartamentului in care locuieste, contractul fiind semnat cu clauza viagera. In urma cu relativ putin timp, parintii mei, din cauza dificulatilor financiare au vorbit cu matusa mea sa locuiasca impreuna in casa.
Citind sectiunea din codul civil care face referire la acest tip de contract, am inteles ca parintii mei au calitatea de nud proprietar iar matusa de uzufructar. La momentul mutarii impreuna, parintii i-au propus sa puna bani impreuna sa schimbe o parte din sanitare care sunt in stare jalnica. ea a refuzat, a facut scandal din cauza asta, si pana la urma a facut si o cerere in instanta pentru evacuarea lor din casa desi stie foarte bine ca astestia sunt imposibilitate de a locui cu chirie si nici eu nu ii pot ajuta cu suma de bani necesara.
In sectiunea in care se explica acest tip de contract se mentioneaza ca reparatiile de intretinere sunt in sarcina uzufructarului (matusa mea) pentru a conserva imobilul, dar ea nu a facut nicio reparatie in casa, nimic; si cand spun nimic, chiar asta vreau sa zic. Parintii mei au incercat sa vorbeasca cu ea, macar sa fie facute reparatiile in timp, luand-o de la urgenta 0, sa fie incet incet facut tot, de la inlocuire obiecte sanitare, pana la vopsire/ varuire, schimbare tamplarie, dar nu a vrut si a facut un scandal monstru, zicand ca nu e obligatia ei, ca poate sa se darame casa, ea nu face ca trebuie parintii mei sa faca tot pe banii lor, nu e obligatia ei ( si are si hartia prin care ii poate lasa pe drumuri, asa ca ii poate santaja foarte usor).
Exista o varianta prin care sa ea sa nu poata dispune evacuarea lor din casa? - asta ar insemna sa ramana pe drumuri.
Matusa mea (uzufructarul) poate fi obligata la efetuarea (si dovada) reparatiilor de intretinere a locuintei?
Mentionez ca degradarea ca mai mare, din lipsa reparatiilor de intretinere, se poate observa foarte usor la baie (peretii sunt complet deteriorati, masca are fisuri foarte mari, si trebuie reconstruita, de ea sunt atasate chiuveta si bateria de la cada, care nici ele nu exceleaza la capitolul intretinere, ar trebui schimbate, dar exista riscul ca atunci cand sunt scoase sa se despinda si masca).:">