Multumesc mult pentru raspuns, intr-adevar mama mea, la cei 76 ani ai ei, sufera de diabet, hipertensiune oscilanta, reumatism, cataracta, tromboflebita. Nici nu trebuia sa se bage in asa ceva dar...
De cand am deschis threadul si pana acum m-am mai documentat un pic pe net si postez urmatoarele ( poate ca mai sunt oameni in situatia mea):
- in cererea actuala la APIA se spune in capitolul III, alineat 7:
7. Dacă exploatația a fost afectată de un caz de forță majoră comunic acest fapt în scris la A.P.I.A. în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care pot face acest lucru (conform art. 75 alin. 2 din Regulamentul CE nr.1122/2009, cu modificările și completările ulterioare și art. 31 din Regulamentul CE nr. 73/2009, cu modificările și completările ulterioare) și prezint documentele doveditoare privind apariția cazului de forță majoră sau circumstanțe excepționale. Cazurile de forță majoră sunt: „decesul agricultorului, incapacitatea profesională pe termen lung a agricultorului, un dezastru natural sever care afectează grav exploataţia agricolă, distrugerea accidentală a adăposturilor destinate creșterii animalelor aflate pe exploataţie, o epizootie afectând total sau parțial șeptelul agricultorului”.
si... cam atat, nu se spune si pentru ce se mentioneaza toate aceste cazuri de forta majora, e ca si cum s-ar spune "ia o aspirina...' dar nu se mai spune '... in cazul in care te doare capul". E halucinant!!! A trebuit sa ma duc la articolul invocat de ei, art. 75, alin 2 din Regulamentul CE nr. 1122/2009, ca sa inteleg ca:
1.
Dacă nu a fost în măsură să îsi respecte angajamentele din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale menţionate la articolul 31 din Regulamentul (CE)nr. 73/2009, agricultorul are în continuare dreptul la ajutor pentru suprafaţa eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale.
articolul 31 din Regulamentul (CE)nr. 73/2009
Forța majoră și circumstanțele excepționale
În sensul prezentului regulament, autoritatea competentă recunoaște
ca fiind cazuri de forță majoră sau circumstanțe excepționale
situații precum:
(a) decesul agricultorului;
(b) incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului;
(c) o catastrofă naturală gravă care afectează foarte mult suprafețele
agricole ale exploatației;
(d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor,
aflate pe exploatație;
(e) o epizootie care afectează parțial sau integral șeptelul agricultorului.
Asadar, aici e vorba de prostie, de incompetenta, de rea vointa?! Desi a stat de vorba cu angajatii APIA, mama mea nu a fost informata ca, daca este bolnava si nu mai poate continua exploatarea pamantului, poate sa invoce art. 75, alin. 2 din Regulamentul CE nr. 1122/2009 si sa primeasca in continuare subventia. In schimb, este considerata o infractoare care trebuie sa plateasca din urma zeci de milioane de lei.
Ce magari!! X-(