Buna ziua. V-as ramane recunoscator daca m-ati putea ajuta cu un sfat. Iata despre ce e vorba:
-tatal meu, dupa ce a divortat de mama mea, s-a recasatorit cu o doamna. N-au avut copii.
-doamna, a mai fost casatorita insa sotul i-a murit dar cu primul sot au platit 30% avans dintr-un apartament. Dupa ce a devenit vaduva doamna a platit timp de 8 ani de zile singura ratele la apartament dupa care s-a casatorit cu tatal meu.
-pentru apartament s-au platit ratele timp de 20 ani.
-situatia actuala, tatal meu a decedat primul iar doamna la cateva luni dupa.
Intrebarea mea este, eu, ca fiu al defunctului, am dreptul:
1. la o cota parte din apartament?
2. la o suma de bani din valoarea apartamentului?
Urmeaza sa ma intalnesc cu mostenitorii din partea sotiei tatalui meu si as vrea sa cadem la o intelegere, sa nu mai ajungem la judecata, insa nu stiu care varianta este cea corecta si legala.
Iata care e rationamentul meu daca as avea dreptul la o suma de bani, sa zicem ca apartamentul, cumparat pe timpurile ciuruitului, a costat 100 lei. S-a platit avans de 30%, adica 30 lei, ramanand de plata in rate a sumei de 70 lei, sau 70%. Daca as imparti suma de 70 lei la 20 ani, ar veni 3,5 lei/an. Doamna a platit singura 8 ani de zile, deci 28 lei urmand ca sa plateasca impreuna cu tatal meu un rest de 42 lei. Stiu ca e un calcul grosier, ca ar trebui sa calculez cu dobanda din vremea aia insa, daca ar fi asa, eu, ca mostenitor al tatalui, as avea dreptul la jumatate din suma de 42 lei? Sau cum se calculeaza?
Multumesc anticipat.