avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Bună ziua. Sunt căsătorită de 2 ani și avem un copil de 3 luni. Apartamentul în care locuim este pe numele meu. L-am cumpărat prin programul prima casa anterior căsătoriei, mai precis acum 6 ani. Eu am un venit de 4000 lei lunar din care plătesc rata la apartament iar soțul meu are un venit de 1800 lei. Întrebarea mea este următoarea. În caz de divorț, soțul meu are dreptul la o cota din apartament? Părinții mei au economisit o suma de bani pe care doresc sa mi-o doneze ca să mai achit din ratele pe care le mai am de plătit. În acest caz, soțul meu ar avea vreun drept asupra acelei sume? Va mulțumesc.
Sotul dvs are un drept de creanta asupra ratelor achitate în timpul căsătoriei, însă nu poate avea un drept de proprietate asupra apartamentului.
Ar fi indicat ca mai intai sa finalizati divorțul si ulterior sa acoperiți împrumutul.
Contactați un avocat și discutați pe larg.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2020
Avocat Neagu Elena, Avocat
Stimata doamna,

Plata ratelor bancare da nastere unui drept de creanta.

Prescriptia nu curge intre soti, ci este suspendata.

Dreptul de creanta trebuie constatat si pronuntat de catre instanta de judecata.

In probatiune, sotul poate uza de orice mijloc de proba.

Bunul dobandit de dumneavoastra este propriu, fiind achizitionat anterior incheierii casatoriei.

Imprumutul incheiat este tot propriu.

Va sugerez sa achitati dumneavoastra ratele bancare restante.

Daca nu survine un acord, sotul dumneavoastra se poate adresa instantei de judecata.

Dreptul de creanta este supus termenului general de prescriptie, cel de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament luat cu credit inainte de casatorie AlexB1 AlexB1 buna ziua Am luat un apartament prin credit inainte de casatorie, sunt singurul proprietar. creditul se desfasoara si acum in timpul casatoriei, iar sotia ... (vezi toată discuția)
Partajare bunuri in caz de divort mirelada mirelada Buna ziua, Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Sunt casatorita de 6 ani si am un apartament de 2 camere ... (vezi toată discuția)
Apartament cu rate luat inainte de casatorie alexa1999 alexa1999 buna ziua, am un apartament prin prima casa, luat acum 2-3 ani si anul acesta ma casatoresc. ideea e ca voiam sa stiu daca regimul comunitatii legale ... (vezi toată discuția)