Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:
Sunt casatorita de 6 ani si am un apartament de 2 camere cumparat cu credit, antorior casatoriei, insa nu este achitat tot creditul.
Jumatate din credit l-am achitat eu, in timpul casatoriei, cu bani rezultati din vanzarea unei garsoniere cumparata si achitata de mine (anterior casatoriei).
As avea 2 intrebari:
1. in cazul unui divort, sotul are dreptul la acest apartament, si daca da, cat anume?
2. exista vreo forma prin care as putea achita acest apartament astfel incat sotul sa nu aiba vreo pretentie, daca se poate?
Casa e bunul dvs propriu la care sotul nu are drept de proprietate. Are un drept de creanta pt cat veti plati rate din bani comuni pe perioada casatoriei.
Bunul a fost dobandit inainte de incheierea mariajului.
Asadar, asa cum a precizat colega mai sus, bunul este unul propriu.
Bunul nu va fi cuprins in masa partajabila, nu este unul supus regimului comunitatii de bunuri .( proprietatea devalmasa este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate ).
Dumneavoastra ati remis o suma de bani, cu titlu de avans, suma de bani dobandita prin instrainarea unei garsoniere.
Ratele bancare, aferente imprumutului, a fost platite atat de dumneavoastra, cat si de fostul partener de viata.
Ratele bancare achitate dau nastere unui drept de creanta, supus termenului general de prescriptie de trei ani.
Dreptul de creanta, insa, trebuie cuantificat de instanta de judecata, verificandu-se contributia financiara la plata pretului apartamentului, prin plata ratelor bancare, aferente imprumutului perfectat.
Instanta de judecata verifica aportul financiar la plata pretului prin martori, inscrisuri, expertiza financiar contabila, interogatorii.
Dumneavoastra puteti rambursa creditul, in mod anticipat, demonstrand ca ati suportat dumneavoastra ratele aferente acestuia, din venituri proprii.
Va multumesc foarte mult.
As mai avea o intrebare:
Daca vreau sa ma imprumut de la un parinte pentru diferenta de bani ramasa de achitat si fac doar o hartie simpla, scrisa de mana, intre mine si el, pentru acest imprumut, actul respectiv poate fi folosit ca dovada ca creditul a fost rambursat nu din bani comuni, si astfel sotul sa nu poata avea vreo pretentie la aceasta suma?
Partaj
cri_xtina
Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)