Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de casattorie.La casatorie eu am avut apartamentul mobilat cu tot ce trebuie.Pe parcursul casatoriei am schimbat masina pe care mama mea ne-o daduse la nunta precum si diferite alte bunuri-mobila,frigider,etc.In 2008 am facut un credit ipotecar,fiind pe numele meu si sotul codebitor.In caz de partaj ce dreept are sotul asupra apartamentului si daca datoria de la banca va cade exclusiv pe seama mea.Multumesc!
Buna ziua,
Inteleg ca este divort si partaj.
Sotul are dreptul la 1/2 din bunurile realizate in comun in timpul casatoriei.
In aceste conditii:
- sigur va avea pretentii la 1/2 din imbunatatirile aduse apartamentului daca a fost achitat de dumneavoastra exclusiv inainte de casatorie. Daca apartamentul a fost achitat in rate si in timpul casatoriei va avea pretentii si la jumatate din partea achitata in comun.
- Solicitati ca pentru credit sa fie introdusa in cauza si banca care sa ia act de partajarea pasivului casatoriei urmand ca rata sa se imparta in 2 si fiecare sa va achitati ce aveti de achitat. In caz contrar va veti vedea obligata sa achitati singura fiindca banca nu prea tine seama de divorturi.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt exceptate comunitatii matrimoniale de bunuri.
Asadar, de vreme ce dreptul de proprietate asupra imobilului a fost dobandit anterior incheierii mariajului, nu se poate proceda la partajarea acestuia.
In situatia in care celalalt sot a realizat acte de administrare si de conservare, care au condus la sporirea valorii de circulatie a apartamentului, investind sume de bani, acesta are un drept de creanta, drept ce poate fi constatat si individualizat de catre instanta de judecata.
Dreptul de a valorifica sumele de bani cu titlu de imbunatatiri se prescrie in termen de trei ani, insa prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata.
Asadar, dobandirea sumele de bani investite in scopul imbunatatirii imobilului poate fi facuta in termen de trei ani de zile de la data ramanerii definitive si irevocabila a hotararii privind desfacerea casatoriei prin divort.
Materialul probator este amplu , constituit din inscrisuri, martori , interogatoriu si expertiza tehnica de specialitate.
Contractul de imprumut poate fi cuprins in masa partajabila.
Vor fi individualizate sumele de bani platite si sumele de bani ce sunt datorate institutiei creditoare pana la implinirea termenului de rambursare.
Instanta de judecata poate dispune restituirea unor sume de bani, catre platitor, precum si obligarea unuia dintre soti la plata ratelor bancare restante, de vreme ce se va dispune atribuirea contractului de imprumut acestuia.