avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament dupa decesul mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament dupa decesul mamei

Buna ziua.
Mama sotie a murit la varsta cand ea era minora imediat dupa 1990. Tatal s-a recasatorit. Sora mamei a devenit tutore. Sotia a mostenit un apartament din care tatal achitase un avans ( plata se facea in rate). O parte din rate i s-au oprit pe statul de salarii matusii tutore (suma era una modica intrucat dupa 1989 apartamentele au fost vandute ieftin) Cand a implinit 18 ani, sotia a achitat restul de plata , dupa care l-a vandut.
Acum matusa cere despagubiri pentru suma pe care a platit-o ea.
Are acest drept?
Are vreo sansa de castig daca merge in instanta?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
eleodor-popescu, utilizator
acum cere matusa sotiei despagubiri? adica dupa 23 de ani ?
s-a prescris dreptul dansei de a cere despagubiri !
Dupa ce perioada se prescrie dreptul de a cere despagubiri?
Banii obtinuti din vanzarea apartamentului au fost cheltuiti in renovarea, mobilarea apartamentului bunicii (mama matusii si a mamei decedate). Intre bunica si nepoata (sotia mea) exista un contract de inchiriere cu clauza de intretinere.
Mai are matusa vreun drept?
Va multumesc.
Termenul de prescriptie in materia drepturilor de creanta este de 3 ani .

Am inteles ca pot exista motive de neincepere a prescriptiei precum si a suspendarii acesteia.
Imi puteti spune care ar putea fi acestea in acest caz?
Este adevarat ca exista unele drepturi imprescriptibile extinctiv, cum ar fi o actiune in revendicare imobiliara. Drepturile de creanta sunt insa prescriptibile extinctiv.
Totusi, recitind speta , realizez ca ar fi existat motive de suspendare a cursului prescriptiei, pe perioada cat sotia dvs. ( pe atunci minora) , se afla sub tutela matusii.

Conform art. 14 din Decretul 167 /1958/care reglementa prescriptia extinctiva,
atat timp cat, intre parinti sau tutori si cei care se afla sub ocrotirea lor, intre curatori si aceia pe care ii reprezinta, precum si intre orice alta persoana care, in temeiul legii sau al unei hotarari judecatoresti, administreaza bunurile altora si cei ale caror bunuri sunt altfel administrate, socotelile nu au fost date si aprobate ; exista aici o imposibilitate morala de a actiona ;

Cu toate acestea, matusa dvs. ar fi trebuit sa actioneze indata ce socotelile ce tineau de tutela s-au incheiat, adica matusa a predat gestiunea , a dat acea dare de seama si a fost descarcata de gestiunea bunurilor celei a carei tutore era.
Presupun ca s-au scurs mai mult de 3 ani de atunci si , probabil, nu s-au mai ivit si alte motive de suspendare a cursului prescriptiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune... ggaby ggaby Buna ziuna ! As avea si eu o intrebare in legatura cu o problema legata de o succesiune . Situatia este urmatoarea : -tatal meu a avut grije de o matuse,de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune mai complicată. cum se procedează când unul dintre moștenitori are sindromul down? tudor06 tudor06 Buna ziua Am rugamintea daca ma puteti ajuta intr-o speta de succesiue. Mai exact noi suntem 5 frati si am dori sa deschidem succesiunea dupa mama (a decedat ... (vezi toată discuția)
Executare bilet la ordin avalizat ronti2005 ronti2005 Am un Bilet la Ordin avalizat care a fost scadent pe 10/03/2010 si refuzat total la plata de societatea X . In ce perioada de timp (1 an.... 10 ani sau toata ... (vezi toată discuția)