avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune mai complicată. Cum se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune mai complicată. Cum se procedează când unul dintre moștenitori are sindromul Down?

Buna ziua
Am rugamintea daca ma puteti ajuta intr-o speta de succesiue.
Mai exact noi suntem 5 frati si am dori sa deschidem succesiunea dupa mama (a decedat acum 17 ani) si
ulterior si pentru tata (a decedat anul acesta).
Mama a mai avut un fiu dintr-o casatorie anterioara (major cu sindrom Down) - in momentul de fata are ca tutore o matusa (cumnata mamei) care are grija de el.
De asemenea mama a mai avut 3 frati (doar unul mai traieste; unul nu are mostenitori, dupa celalalt frate au ramas 3 copii si matusa tutore)
De pe urma bunicilor materni (parintii mamei) a ramas o casa si o curte pentru care nu s-a facut pana in momentul de fata nicio succesiune (bunicul a murit inaintea mamei,
iar bunica materna, dupa mama la aproximativ 8 ani). Situatia actelor acestei case este complicata (matusa care locuieste in prezent acolo nu detine acte de proprietate in totalitate cu privire la casa si nu stie exact unde sunt - posibil ca bunicii in timpul vietii
neclarificand situatia proprietatii le-au omis sau pierdut).
De partea cealalta, mama impreuna cu tatal nostru au avut un apartament impreuna (este obiectul succesiunii care dorim sa o facem).
Noi, impreuna cu ceilalti mostenitori ramasi in urma mamei si fratilor ei (fratele nostru vitreg-matusa tutore, 3 copii ai matusii ramasi mostenitori in urma unuia dintre fratii mamei si fratele mamei care traieste) am convenit amiabil
sa gasim o solutie ca fiecare parte sa renunte la mostenire; noi cei 5 frati la partea de mostenire din acea casa, iar fratele vitreg prin tutore la partea de apartament ce i se cuvine.
Din cate am inteles ar exista de asemenea o problema in ceea ce priveste fratele vitreg, deorece matusa mea ca tutore ar avea nevoie intr-un fel de acordul autoritatii tutelare pentru a da semnatura de renuntare la partea de apartament.
Intrebarea mea ar fi ce pasi procedurali ar trebui sa fac pentru a solutiona cat mai repede si fara costuri foarte mari aceasta problema (mi s-a sugerat inclusiv solutionarea in instanta datorita situatiei complicate).
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:12, 27 Septembrie 2017
In primul rand, frații mamei nu au nici un amestec și nici o importanta in ce priveste apartamentul.
Dacă o persoană are copii și sot, celelalte rude nu au de ce să fie chemate la succesiune.
In al doilea rand, succesiunea s-ar putea rezolva și pe cale notariala.
Dar ar trebui să contactați un avocat pentru obținerea unei curatele de la instanța, prin care să fie desemnată o persoană care să îl reprezinte pe fratele dvs la dezbaterea succesiunii după mama (lucru specificat in mod explicit în cuprinsul hotararii)
Cat despre renunțare, eu să fiu judecător nu prea as încuviința un astfel de act. Avem in vedere totusi o persoană incapabilă, lipsită de ocrotire.
Motiv pentru care as sugera că fratele să rămână moștenitor, iar ulterior (tot printr-o curatela) să vândă dvs sau unui alt frate cota ce ii devine din moștenirea mamei, primind în acest fel un pret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament mostenit ancacatya ancacatya buna ziua,mama mea este mostenitoarea unui apartament ramas de la parintii ei(bunicii mei),Nu s-au facut nici un act de trecere a apartamentului pe numele ... (vezi toată discuția)
Ajutor- succesiune complicata Roxana341 Roxana341 Buna ziua, Am intampinat probleme cu o succesiune mai complicata si va rog din suflet sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Situatia este urmatoarea, Bunicii din ... (vezi toată discuția)
Cer ajutor in legatura cu o succesiune privind un loc de veci Iuli_ana Iuli_ana Buna ziua. Am intrat intr-o situatie cam complicata.Anul acesta ar trebui sa platim concesiunea pentru un loc de veci, care a apartinut bunicului.Cei de la ... (vezi toată discuția)