Buna ziua.
Am intrat intr-o situatie cam complicata.Anul acesta ar trebui sa platim concesiunea pentru un loc de veci, care a apartinut bunicului.Cei de la cimitir ne-au zis ca trebuie intai sa facem succesiunea si numai apoi putem plati, sa nu pierdem locul de veci. Pana acum este de inteles.
Ei bine pentru a face succesiunea avem nevoie si de prezenta bunicei mele vitrege, care a plecat din tara de cel putin 10 ani( nu stim absolut nimic despre ea, nici macar daca mai traieste sau nu).
Ni s-a zis ca in acest caz trebuie sa publicam in Monitorul oficial un anunt pentru prezentare(sau asa ceva) si daca nu se prezinta in 45 de zile putem continua sa facem succesiunea.
Ei bine situatia se complica acum. Dupa moartea bunicului, bunica a facut succesiunea pentru apartamentul in care locuia atunci cu bunicul. Mostenitorii, adica mama si matusa, atunci au semnat ca renunta la partea lor din acel apartament. Locul de veci insa nu era trecuta pe acele acte.
Mentionez ca nici mama, nici matusa nu au primit nici un fel de document de la acel notar. Motiv pentru care nu mai stim nici macar anul in care s-a facut acel act.Credem ca trebuie sa se fi facut candva intre anii 1994(cand a murit bunicul) si 1996.
Acum insa noi trebuie sa dovedim cumva ca acest loc de veci nu a fost inclus in acel act de succesiune. Desi parerea mea personala este ca este evident ca nu a fost. In primul rand pentru ca locul de veci este tot pe numele bunicului, iar in al doilea rand bunica mea vitrega ne-a trimis noua, inainte de a pleca din tara, acel act care dovedeste ca locul de veci apartine bunicului meu si ca a fost platit pana in prezent( chiar ea zicand sa avem noi grija de locul de veci). Si ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nici mama nici matusa nu sunt atat de batrane sa nu-si mai aminteasca la ce au renuntat atunci.
Intrebarea mea ar fi: Cum putem face rost de acel act de succesiune care s-a facut atunci pentru apartament, daca noi nu am primit nimic de la acel notar si nici numele lui nu se mai stie?
Sau ce modalitati avem de a gasi adresa curenta a bunicii vitrege?
Sau ce altceva am putea face ca sa nu pierdem acel loc de veci?
Sper ca nu v-am zapacit prea tare si astept orice idei.
Multumesc anticipat.
Succesiunea nu se dezbate pentru fiecare bun in parte, ci in intregul ei. Asadar, daca mama si matusa au renuntat la succesiunea bunicului dvs., mostenitoare a bunicului este doar bunica vitrega.
Daca locul de veci nu a fost inclus in certificatul de mostenitor, se poate emite un certificat de mostenitor suplimentar, prin care bunica vitrega mosteneste si dreptul asupra locului de veci, insa nu se poate emite un certificat de mostenitor in care mama si matusa dvs. sa mosteneasca acel loc de veci.
O copie a certificatului de mostenitor puteti obtine de la arhiva Camerei Notarilor Publici din judetul in care bunicul a avut ultimul domiciliu. Veti avea nevoie pentru obtinerea lui de certificatul de deces al bunicului si de actele de stare civila ale solicitantului, prin care dovedeste legatura de rudenie cu bunicul.
Daca mama si matusa au renuntat la succesiune (la momentul cand s-a dezbatut initial, pentru apartament) atunci singura mostenitoare este bunica si numai ea poate solicita suplimentarea certificatului de mostenitor initial cu locul de veci.
Atunci am putea spune ca mama si matusa au fost pacaliti, pentru ca ei au semnat pentru renuntarea apartamentului. Daca i-ar fi spus ca succesiunea se face numai odata pentru tot ce a avut bunicul, ei nu ar fi semnat renuntarea la apartament.
Ma rog, acum chiar vreau sa vad hartia aia semnata de ei.Sa speram ca o sa pot face rost de el.
Multumesc oricum pentru raspunsuri.
Succesiune
ContSters362803
Dorim sa dezbatem mostenirea dupa decesul tatalui nostru.
Actele de propietate ale celor doua corpuri de casa sunt:
Corp A
Certificat de Mostenitor (anul ... (vezi toată discuția)