avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deranjez cu o întrebare. Mama mea, vrea sa facă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deranjez cu o întrebare. Mama mea, vrea sa facă deshumarea ...

Deranjez cu o întrebare. Mama mea, vrea sa facă deshumarea tatălui, după 27 de ani de la deces. La primărie, când a solicitat autorizația de deshumare i s a spus ca deși contractul de concesiune s a transcris în 2001, pe numele ei, în baza dezbaterii succesiunii pentru acest loc de veci. Locul era donat de tatal meu ( titular) in 1993, mamai mele, dar primaria a solicitat si dezbaterea si succesiunii pentru el. La succesiune a întrat și fiul din prima căsătorie a tatalui, care a dat atunci o declarație notariala ca renunță la orice pretenții asupra ascestui loc de veci.
Acum actul notarial din 2001, nu mai este considerat bun, fiindca in declaratia notariala, care însoțește certificatul de mostenitor suplimentar, fiul nu a specificat în favoarea cui renunță, Functionarii primariei afirmand ca putea renunta in favoarea oricui ...Desi pe certificatul de mostenitor figureaza numai mama si fiul vitreg, iar in declarația data de fiu, este menționată mama ca fiind celalalt mostenitor. Deci el renunta la orice pretentii , dar lipseste fraza: renunță in favoarea ...
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:28, 18 Octombrie 2024
Nici nu se specifica asa ceva.
Renunțarea la o moștenire este pura și simpla. Nu în "favoarea" cuiva.
De asemenea, privește absolut toate bunurile care au aparținut defunctului. Dacă fiul a renunțat, a renunțat la tot. Nu doar la locul de veci.
Funcționarii de la Primarie sa mai citească o data Codul civil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2024
raluk0207, utilizator
Mulumesc, asa am inteles si eu din citirea legislatiei. Este vorba despre un certificat de mostenitor suplimentar, numai ptr un loc de veci concesionat, omis la dezbaterea succesiunii, cu trei ani înainte.. Tatal titular, donat către mama, înainte de schimbarea regulamentului cimitirului, prin care nu se mai accepta donațiile. De aceea s a făcut ulterior succesiunea numai ptr acest loc concesionat.

raluk0207 a scris:

Nici nu se specifica asa ceva.
Renunțarea la o moștenire este pura și simpla. Nu în "favoarea" cuiva.
De asemenea, privește absolut toate bunurile care au aparținut defunctului. Dacă fiul a renunțat, a renunțat la tot. Nu doar la locul de veci.
Funcționarii de la Primarie sa mai citească o data Codul civil.

cum figureaza fiul vitreg in certificat? la rubrica: strain de mostenire, sau a mostenit ceva? in cazul 2, posibil ca declaratia sa se fi dat prea tarziu si in acest caz nu are nici un efect
adriandimitriu, utilizator
Declaratia notariala anexa a certificatului suplimentar de mostenitor s-a dat 3 ani mai tarziu decat dezbaterea celorlalte bunuri din masa succesorala, respectiv o masina si fiul vitreg si a primit partea lui de mostenire atunci. La cel moment locul de veci facea obiectul unui act de donatie catre mama, considerata valabila. In declaratie de renuntare oricum nu sunt decat mama si fiul vitreg mentionati. Deci daca renunta, fara a mentiona in favoarea cui..., chiar daca nu este scrisa aceasta fraza, asa cum vor cei din primarie, oricm nu putea renunta decat in favoarea celuilalt mostenitor, mentionat in certificatul de mostenitor. Mie mi se pare logic, ei spun ca putea renunta in favoarea oricui...chiar daca " oricui" nu avea calitatea de mostenitor.
Moștenitorii acceptanti de la prima dezbatere sunt aceiași și în certificatul de moștenitor suplimentar.
Dacă fiul a rămas moștenitor în primul certificat de moștenitor, și în supliment va figura la fel.
Dacă a dat declarație de renunțare la moștenire după ce s-a emis deja primul certificat de moștenitor, declarația este egala cu zero.

Acceptarea sau renunțarea la o moștenire se face o singura data și privește toată moștenirea.
Nu se poate opta diferit, în funcție de bunuri.
Accept tot sau renunț la tot.
Cei de la Primarie pot sa vrea ce "fluturi" vor.
Dacă fiul dorește ca partea lui din locul de veci sa ajungă la un alt moștenitor specific, se va încheia un contract de donație pe cota respectivă.
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă dacă renunț la o parte din moștenire? cami26 cami26 Buna ziua, doresc sa va expun urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 1991 si am facut succesiunea impreuna cu fratele meu pentru un teren arabil si un loc ... (vezi toată discuția)
Procedura renuntare la drept mostenire bbt bbt Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,daca eu am renuntat la mostenire dupa tatal meu,nefiind dezbatuta mostenirea dupa bunica,mama lui care a murit inaintea lui,la mostenirea bunicii mai ... (vezi toată discuția)