avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se întâmplă dacă renunț la o parte din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se întâmplă dacă renunț la o parte din moștenire?

Buna ziua, doresc sa va expun urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 1991 si am facut succesiunea impreuna cu fratele meu pentru un teren arabil si un loc de veci. Pentru teren am facut separat succesiunea deoarece acesta era pe acelasi titlul de proprietate cu fratii tatalui meu. In schimb, pentru locul de veci, dupa ce a decedat si mama mea, anul acesta, am observat pe certificatul de mostenitor ca a fost dezbatuta la notar succesiunea pentru 1/2 din acesta, cealalta jumatate ramanand in posesia mamei. Adica eu si fratele meu avem fiecare 1/4 din acesta. Am convenit impreuna cu fratele meu sa ii las lui locul de veci, adica sa renunt la mostenirea din partea lui tata (inclusiv la partea lui mama). Dar mama mai avea si un teren arabil de 1 ha. La jumatatea mea din acest teren nu doresc sa renunt. Intrebarea mea este: daca in cazul in care doresc sa deschidem succesiunea la notar si renunt la locul de veci ca mostenire, imi poate ramane 1/2 din terenul arabil? Sau daca renunt la locul de veci acest lucru insemna ca renunt la toata mostenirea de la mama? Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:58, 22 Octombrie 2019
Buna ziua,
Mai bine nu renuntati la nimic din ce va apartine si, la sfarsitul succesiunii, cand o sa deveniti proprietara, donati partea din locul de veci ca va revine fratelui, printr-un contract de donatie semnat la notar.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1101 Cod civil
Caracterele juridice ale opţiunii
"Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate."

Asta inseamna ca fie acceptati tot, fie renuntati la tot.
Nu puteti accepta doar o parte din bunuri si renunta la altele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme succesorale edinuta edinuta Incerc sa fiu concis pt, o problema incalcita. Eu sunt unicul mostenitor al mamei mele decedate acum 25 ani si al tatalui decedat acum 15 ani. Din locul de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.suntem 4 frați și facem succesiunea după mamă ... Nica Angela Nica Angela Bună ziua.Suntem 4 frați și facem succesiunea după mamă noastră decedată în acest an .Succesiunea după Tatăl nostru decedat în urma cu 27 ani fiind ... (vezi toată discuția)
Sfert loc veci nedeclarat la succesiune. cameliaandreescu cameliaandreescu Buna ziua, Este vorba de un loc de veci (2 morminte) care initial au apartinut bunicului si celor 2 frati ai lui. Unul din fratii bunicului a murit in ... (vezi toată discuția)