avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme succesorale

Incerc sa fiu concis pt, o problema incalcita.
Eu sunt unicul mostenitor al mamei mele decedate acum 25 ani si al tatalui decedat acum 15 ani.
Din locul de veci al familiei mele( trei paturi suprapuse) acum 30 ani ei au cedat cu titlu de donatie, 2/4 unei matusi, sora cu mama( in fapt un pat si ½). Aceasta a decedat acum 19 ani(la 85ani) si a fost inmormantata in acelasi loc, eu ocupandu-ma integral de toate cheltuielile. Mentionez ca in ultima parte a vietii a fost gonita din casa in care a locuit cu fiica ei, locuind la mine acasa.
Acum un an si ½ a murit si fiica ei(verisoara mea) la 72ani, nu a fost casatorita si nu a avut copii.
Ea facut un testament cu putin timp inaintea mortii (accidentale) catre o persoana straina care si-a deschis in curtea ei un chiosc. Acest lucru nu are importanta acum, eu neavand pretentii asupra acestui testament.
Nu-mi doresc decat recuperarea jumatatii de loc de veci donate de parinti, matusii mele.
Pt aceasta am suplimentat la notar certificatul de mostenitor al matusii si ulterior al verisoarei defuncte cu actul de donatie al locului de veci, pentru a fi acceptat la succesiunea acesteia( eu avand gradul patru de rudenie) si a reintra in posesia integrala asupra locului de veci, adica a celor 2/4 donate de parintii mei.
In schimb ajungand in fata notarului aflat la cateva sute de kilometrii de locuinta mea mi s-au cerut mult mai multe documente.
1. Cel mai greu pt care nu stiu cum as putea afla si de unde as putea obtine raspuns legal:
-daca tatal verisoarei defuncte care a divortat de matusa mea in anul 1947, a mai avut alti copii ?( nu a mai tinut deloc legatura cu fosta lui familie);
2. Mama in afara de matusa aceasta, a mai avut trei surori si doi frati, toti decedati .
- fratele cel mare decedat in 1984, nu a fost casatorit niciodata, nu a avut copii si pentru care nu s-a facut dezbaterea succesiunii. ( e suficienta o declaratie notariala cu martori ?);
- sora cea mare a avut un singur copil, decedat si el dupa care a ramas o nepoata care are gradul cinci, deci nu intra in succesiune( e necesar vreun act aici ?).
- celalalt frate a avut un mostenitor, var cu mine pe care nu il intereseaza si refuza sa participe la succesiune .
- dupa celelalte doua matusi sunt trei urmasi, veri cu mine, deci avand acelasi grad patru de rudenie.
Pentru acestia daca accepta succesiunea ca apoi sa renunte in favoarea mea la succesiunea pentru cele 2/4 a locului de veci ce cheltuieli implica din partea lor ?
Cum se face renuntarea la succesiune partial sau integral?
Inseamna ca renunta la orice altceva ar mai putea fi sau intra in viitor in succesiune ?

Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Testament pentru nepoti nerama nerama Buna ziua! Am si eu o mare nelamurire: soacra mea a avut o matusa de gradul 3 de care a avut grija si care i-a lasat prin testament mai multe imobile dupa cum ... (vezi toată discuția)
Dezbatere moștenire. mă puteți lămuri ce cotă am? grunwald grunwald Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura ... (vezi toată discuția)