avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deranjez cu o întrebare. Mama mea, vrea sa facă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deranjez cu o întrebare. Mama mea, vrea sa facă deshumarea ...

Deranjez cu o întrebare. Mama mea, vrea sa facă deshumarea tatălui, după 27 de ani de la deces. La primărie, când a solicitat autorizația de deshumare i s a spus ca deși contractul de concesiune s a transcris în 2001, pe numele ei, în baza dezbaterii succesiunii pentru acest loc de veci. Locul era donat de tatal meu ( titular) in 1993, mamai mele, dar primaria a solicitat si dezbaterea si succesiunii pentru el. La succesiune a întrat și fiul din prima căsătorie a tatalui, care a dat atunci o declarație notariala ca renunță la orice pretenții asupra ascestui loc de veci.
Acum actul notarial din 2001, nu mai este considerat bun, fiindca in declaratia notariala, care însoțește certificatul de mostenitor suplimentar, fiul nu a specificat în favoarea cui renunță, Functionarii primariei afirmand ca putea renunta in favoarea oricui ...Desi pe certificatul de mostenitor figureaza numai mama si fiul vitreg, iar in declarația data de fiu, este menționată mama ca fiind celalalt mostenitor. Deci el renunta la orice pretentii , dar lipseste fraza: renunță in favoarea ...
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:28, 18 Octombrie 2024
Multumesc, da fiul are calitatea de mostenitor si in CM suplimentar, dar el a declarat ca "nu am niciun fel de pretentii asupra locului de veci, la care renunt definitiv in vederea reconcesionarii". Conform Regulamentului primariei de organizare si functionare cimitire, locurile de veci nu se pot dona sau vinde. Exista un act de donatie in favoarea mamei, pe care nu l-au mai considerat valabil cand au modificat regulamentul, acum peste 20 de ani. Acum nici declaratia de renuntare nu e buna, dupa 20 de ani, ca nu scrie in favoarea cui s a facut renuntarea...desi contractul de concesiune a fost rescris atunci pe baza certificatului de mostenitor suplimentar si a declaratiei.
Cum adică, doamnă Raluca, acceptarea se face o singură dată și privește toată moștenirea? Nu pricep această informație a dvs..
Tata a făcut împreună cu mama lui (bunica mea) cerere de reconstituire în baza Legii 18/1991 în luna martie 1991 fiindcă aveau împreună gospodăria care a fost demolată de comuniști în anii 80'. Pe 4 iulie 1991 a decedat mama lui (bunica mea) și la sfârșitul aceleiași luni (pe 26 iulie 1991) a fost validată cererea. În luna următoare, pe 7 august 1991 tata a primit Adeverința în baza Legii 18/1991. La terenul reconstituit în baza Legii 18/1991 un notar i-a zis că a făcut acceptarea în baza legii 18 prin cererea respectivă, iar la un teren al bunicii din zona necooperativizată i-a zis că a făcut acceptarea prin Adeverința respectivă, fiind un act juridic în termenul de 6 luni de când a murit bunica mea. Nu înțeleg deloc cum e cu cererea aceea și acceptarea tatălui meu..

raluk0207 a scris:

Moștenitorii acceptanti de la prima dezbatere sunt aceiași și în certificatul de moștenitor suplimentar.
Dacă fiul a rămas moștenitor în primul certificat de moștenitor, și în supliment va figura la fel.
Dacă a dat declarație de renunțare la moștenire după ce s-a emis deja primul certificat de moștenitor, declarația este egala cu zero.

Acceptarea sau renunțarea la o moștenire se face o singura data și privește toată moștenirea.
Nu se poate opta diferit, în funcție de bunuri.
Accept tot sau renunț la tot.
Cei de la Primarie pot sa vrea ce "fluturi" vor.
Dacă fiul dorește ca partea lui din locul de veci sa ajungă la un alt moștenitor specific, se va încheia un contract de donație pe cota respectivă.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa bine.
Art.1101 Cod civil
"Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate."

Indivizibila înseamnă că opțiunea succesorala (acceptarea sau renuntarea) privește întreaga masa succesorala.
Vorbim despre o universalitate.
Nu se poate accepta bunul X și renunța la bunul Y.

Acceptarea este expresa (atunci când este exprimată prin declarație notariala, dată în termenul de opțiune succesorala) sau tacită (când a expirat termenul de opțiune succesorala, dar moștenitorul respectiv a efectuat acte de folosinta, conservare și administrare a bunurilor).
Termenul de opțiune succesorala este de 6 luni de la deces, potrivit vechiului Cod civil și de 1 an de la deces, potrivit noului Cod civil (întrat în vigoare la 1 octombrie 2011)
Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2024
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă dacă renunț la o parte din moștenire? cami26 cami26 Buna ziua, doresc sa va expun urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 1991 si am facut succesiunea impreuna cu fratele meu pentru un teren arabil si un loc ... (vezi toată discuția)
Procedura renuntare la drept mostenire bbt bbt Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica gina taban gina taban Buna ziua,daca eu am renuntat la mostenire dupa tatal meu,nefiind dezbatuta mostenirea dupa bunica,mama lui care a murit inaintea lui,la mostenirea bunicii mai ... (vezi toată discuția)