avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament mostenit

buna ziua,mama mea este mostenitoarea unui apartament ramas de la parintii ei(bunicii mei),Nu s-au facut nici un act de trecere a apartamentului pe numele mamei,facturile sunt pe numele bunicii mele decedate de 4 ani..mama are un frate vitreg din partea tatalui.acum mama vrea sa vanda acest apartament.Intabulatia este facuta de bunica pe numele bunicii...Intrebarea mea este:poate mama sa vanda apartamentul fara semnatura fratelui ei?dar fara semnatura mea si a fratelui meu?multumesc
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 10:02, 7 Decembrie 2016
Dumneavoastra si fratele nu sunteti mostenitori, prin urmare nu aveti ce acord sau semnatura sa dati.
Fratele vitreg din partea tatalui nu are drept de mostenire doar la o cota din partea tatalui.
Trebuie deschisa succesiunea si dezbatuta mostenirea, mama nu poate vinde decat partea ei dupa iesirea din indiviziune. Pot vinde intregul apartament fara iesire din indiviziune daca este de acord si fratele vitreg. Pentru a putea fi vandut apartamentul trebuie sa aiba certificat energetic, cadastru si sa fie intabulat pe numele mostenitorilor.
Mama d-voastra poate vinde apartamentul fara nici o problema.
Apartamentul fiind mostenire de la mama ei,sotul ei nu are nici un drept,ca atare nici fiul lui(fratele d-voastra vitreg) nu are ce mosteni dupa tata.
Mama trebuie sa faca succesiunea dupa mama dansei,in felul acesta primeste certificat de mostenitor si casa va fi pe numele dansei.
@MissTina1, ancacatya a scris:

mama are un frate vitreg din partea tatalui


De unde ati tras concluzia ca este vorba destre fratele vitreg al userului?
Fratele vitreg al mamei are drept la o cota din partea tatalui lui, bunicul userului.
Prin urmare mama nu poate vinde decat daca iese din indiviziune cu fratele vitreg sau vinde impreuna cu el.
Imi cer scuze pentru concluzia gresita.E vorba de fratele mamei si nu de fratele utilizatorului.
Raspunsul utilizatorului cyan e corect si la obiect.
In primul rand trebuie vazut care dintre bunici a decedat primul :
- daca bunicul a fost primul, atunci la succesiunea sa au venit sotia si ambii copii iar daca apartamentul era bun comun, se pot deduce consecintele in cazul in care s-a dezbatut succesiunea si nu s-a facut partaj, nici renuntatori nu exista;
- daca bunica a decedat prima, atunci lucrurile se schimba deoarece bunicul vine la mostenirea sotiei impreuna cu fiica iar ulterior, dupa moartea sa, atat fiica celor doi cat si fiul bunicului vor veni la mostenirea celui din urma.
Trebuie luate in considerare toate aceste aspecte iar intrebarea userului este perfect justificata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista următoarea speță : străbunicul meu, tatăl bunicii ... tcdcostinel tcdcostinel Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune- cum exact? Alina Cretu Alina Cretu Un barbat decedat in urma cu 1 luna are ca mastenitori pe fiica sa si pe cei treii nepoti(fii fiului sau vitreg-mort in urma cu aproximativ 20 de ani).Pamantul ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii camyyb camyyb buna seara..mama e recasatorita iar urma acestea casnicii a avut un alt fiu.noi suntem 2 frati vitregi.tatal vitreg de putin timp a decedat,lasand in urma un ... (vezi toată discuția)