avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii ...

Exista următoarea speță :
Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe terenul moștenit de aceasta de la părinții ei, a construit o casa. După decesul străbunicului, bunica a dobândit un certificat de moștenire, prin care moștenește cota 3/4 din cota tatălui ei, (1/2). Moștenirea se refera, probabil, doar la construcție, deoarece terenul pe care este construit imobilul este moștenit de mama vitrega a bunicii mele. La momentul când s-a emis certificatul de moștenitor de către judecătorie, mama vitrega a bunicii, a declarat ca nu are alți "moștenitori". Anul trecut, decembrie 2021, mama vitrega a bunicii a decedat, iar în acel moment am primit vestea ca partea dânsei ar fi în proprietatea, sau ar urma sa între în proprietatea unor " nepoți" care au "îngrijit-o", se pare printr-o înțelegere ( verbala sau scrisa).
Nelamuririle:
Acești " nepoti" i-au oferit bunicii mele suma de 500 de euro pentru a ceda sau a vinde cota pe care o are.
1. Fiind încă în indiviziune, bunica are cota doar din construcție sau și din terenul pe care este construit imobilul?
2. Se poate ca mama vitrega a bunicii sa fi vandut/donat/înstrăinat cota dânsei către acești nepoti, fără sa existe o carte funciara, cadastru?
3. Bunica mea, fiind fiica vitrega, are drept de succesiune pe cota mamei ei vitrege?
4. Dacă se poate face ieșirea din indiviziune fără ca altcineva sa facă succesiunea pe cota mamei vitrege a bunicii? Și dacă se poate ce se va întâmpla cu terenul de sub construcție sau cel din jurul construcției care aparține bunicii mele ( va exista o cale de acces)?
5. Dacă acesti" nepoti" nu accepta sa se ajungă la o înțelegere, în sensul ca bunica sa primească o sulta( cred ca asa se numește) pentru cota ei, dar acești nepoti nu sunt proprietari pe cota mamei vitrege( pentru ca din ce ni s-a spus când am cerut extras de carte funciara, dacă nu exista cadastru sau carte funciara pe o proprietate, aceasta nu a fost înstrăinata de vechiul proprietar), bunica cui ar trebui sa ii plătească aceasta sultan, pentru a deveni proprietar și pe cota mamei vitrege?
Va mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2022
tcdcostinel, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:06, 27 Ianuarie 2022
nu are cum sa aiba dein teren, ca era al nevestei tatalui, pe care bunica nu a mostenit-o ca nu sunt rude.
2) nu
3) nu.
sulta se plateste catre mostenitorii mamei vitrege, bunica va trebui sa ai actioneze in judecata pt iesire din indiviziune.
tcdcostinel a scris:

... mama vitrega a bunicii, a declarat ca nu are alți "moștenitori".



În dezbatere era moștenirea celui decedat (străbunicul) iar nu a ei însăși (vie, de vreme ce grăia/declara).
Ca atare, scopul întrebării, indiferent cum a sunat, era acela de a afla dacă decedatul avea și alți moștenitori în afară de soția supraviețuitoare și de bunica dvs. (adică alți copii, nepoți de fiu/fiică predecedat/ă).


Anul trecut, decembrie 2021, mama vitrega a bunicii a decedat, iar în acel moment am primit vestea ca partea dânsei ar fi în proprietatea, sau ar urma sa între în proprietatea unor " nepoți" care au "îngrijit-o", se pare printr-o înțelegere ( verbala sau scrisa).


Bunica dvs. nu o moștenește, pentru că nu erau rude (nu îi era mamă biologică sau adoptivă, ci era doar soția tatălui).
Averea ei (și aici ar trebui văzut certificatul despre care vorbiți precum și actele care au stat la baza întocmirii lui) va fi moștenită de rudele ei. (nepoți, strănepoți de frate soră, unchi, mătuși etc. De văzut cine există .. până la văr primar, inclusiv (rudă de gradul IV în linie colaterală cu defuncta).

În LIPSA oricărui moștenitor (legal - până la văr primar, înclusiv - sau testamentar) moștenirea ei ar fi vacantă. Adică, moștenitor devine comuna, orașul sau municipiul, după caz.

Mai devreme sau mai târziu veți afla. Probabil o să vă caute vreun „nepot” sau ce o fi el. Ocium, pentru a face partajul (ieșirea din indiviziune) trebuie să știți ... cu cine/împotriva cui.
Ar fi fost preferabil ca bunica să fi încercat să rezolve situația pe vremea când mama ei vitregă trăia.
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare act notarial!?!? laura_lupu2002 laura_lupu2002 Buna seara Sotia decedeaza si raman mostenitori sotul supravetuitor si fiica (care nu este trecuta pe numele lui) Fiica merge cu tatal vitreg la notar sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament mostenit ancacatya ancacatya buna ziua,mama mea este mostenitoarea unui apartament ramas de la parintii ei(bunicii mei),Nu s-au facut nici un act de trecere a apartamentului pe numele ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan proprietar ? iuli113 iuli113 strabunica are titlu de proprietate pe 10 ha de teren extravilan,ea a decedat are o fiica care la randul ei a decedat ,aceasta fiica are un sot care ... (vezi toată discuția)