magnum88 a scris:
Alta intrebare din ncpc.
Art. 48 Cpc prevede ca judecatorul impotriva caruia este formulata cerere de recuzare poate declara ca se abtine. La alin. (3) se prevede ca in caz de admitere a declaratiei de abtinere, cererea de recuzare, INDIFERENT DE MOTIVUL ACESTEIA, va fi respinsa ca ramasa fara obiect.
Acum, Tabarca, la pag. 310 zice asa: "Pe de alta parte, daca se abtine judecatorul care a fost recuzat in temeiul art. 48 alin. (1), declaratia de abtinere nu trebuie sa aiba ca temei accelasi motiv pentru care a fost recuzat, lucru care rezulta din alin. (3) al art. 48."
Eu zic ca aici Tabarca contrazice codul. Desigur ca ar fi logic ca din moment ce esti recuzat pentru motivul X n-ar mai fi rost sa te abtii pentru acelasi motiv. Problema e ca, in primul rand, legea nu interzice, iar in al doilea rand, regimul juridic al abtinerii difera de cel al recuzarii si astfel prin abtinerea judecatorului nu se mai pot realiza acte de procedura. Per a contrario, daca ramane doar cererea de abtinere se pot desfasura in continuare acte de procedura.
Deci, eu zic ca declaratia de abtinere poate avea acelasi motiv pentru care a fost recuzat. In acest caz se solutioneaza cu prioritate declaratia de abtinere, iar in caz de admitere se respinge cererea de recuzare (chiar daca are acelasi motiv) ca ramasa fara obiect. Ce ziceti?
daca se formuleaza cerere de abtinere sau de recuzare in dosar nu se mai efectueaza acte de procedura pentru simplul motiv ca dosarul respectiv e trimis completului urmator in vederea analizarii cererii de abtinere/recuzare...recuzarea si abtinerea duc la suspendarea de drept a judecatii in respectivul dosar...
nu va complicati Codul spune clar...daca se face cerere de recuzare judecatorul poate declara ca se abtine...nu se face distinctie intre motive...si daca legiuitorul nu o face ...desigur daca judecatorul considera ca cererea de recuzare este neintemeiata nu va face niciodata declaratie de abtinere...