De exemplu, cotizatia "sindicala" e o cheltuiala dedeductibila(pana la 1% din brut) a salariatului legata de profesie. Salariul net contine si aceasta suma? Sau numim salariu net suma neta ramasa dupa retinerea (si virarea) de angajator catre sindicat a acestei sume? Observ ca nu exista o definitie legala a salariului net...
Decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale de corecţie (ochelarilor de vedere/lentilelor de vedere)...
Daca angajatorul/Ministerul nu isi indeplinesc atributiile legale care au ca finalitate decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale, atunci salariatul poate avea castig de cauza intr-un proces prin care sa se solicite plata unor despagubiri echivalente cu contravaloarea dispozitivelor vizuale de corecţie achizitionate de salariati din salariul sau? De exemplu, Ministerul Educatie nu si-a indeplinit aceasta obligatie din ccm: "art. 35-g) decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale de corecţie (ochelarilor de vedere/lentilelor de vedere), pentru salariaţii care, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, lucrează cu un monitor; decontarea se face pe baza prescripţiei medicale şi a facturii privind costul ochelarilor, conform Programului Naţional aprobat prin hotărâre a guvernului iniţiată de Ministerul Educaţiei în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului contract colectiv de muncă."
Câte ore au muncit?
1. Două cadre didactice au însotit un grup de elevi, intr-o tabară de vara,tabara aprobata de angajator, 7 zile calendaristice consecutive, inclusiv sămbata si duminica.
2. Cate ore au muncit ?
-7 zile* 24 de ore=168 de ore;
-câte 84 de fiecare deoarece repausul zilnic (obligatoriu) este de 12 ore?
3. Cum sunt platite pentru orele lucrate?
-40 de ore-programul normal;
-5 zile* 4 ore suplimentare= 20 de ore suplimentare;
-24 de ore, câte 12 sambata si duminica, repaus saptamanal?
Art. 50(i) sau art.51(f)? Cu ce articol inregistram in Revisal greva?
Legea dialogului social(367/2022, art. 160-1) ne precizeaza ca raportul de serviciu al angajatului/ lucrătorului, după caz, se suspendă de drept, dar Codul muncii considera participarea la greva drept o suspendare din initiativa slariatului...
Codul penalArt 226
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
Ordinul nr. 5447 din 31 august 2020
Art. 186
(2)În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea
telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea
acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii
lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă. Pe durata orelor de curs telefoanele
mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să
nu deranjeze procesul educativ.
1.Art. 186(2) încalcă art. 226(4-d) din Codul Penal? 2.Dacă intr-o școala există un cadru didactic cu un comportament agresiv în timpul orei, elevul are dreptul conform articolului din Codul Penal să îl inregistreze? Cum ar putea sa surprinda aceasta o fapta de interes public daca Ministerul il obliga să pastreze telefonul într-un loc special amenajat? Evident că daca elevul deranjeaza ora, trebuie să suporte sanctiunile corespunzatoare.
3. Dacă un alt a deranjat ora , insă fapta sa nu este prevazuta in Regulamentul scolii ca faptă care poate fi "sanctionata' cu scaderea notei la purtare, atunci poate sa ii se scada nota la purtare?
Statutul elevului prevde că:
Articolul 15
Elevilor le este interzis:
g) să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic,
în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență;