"In aceeasi incheiere de sesizare a CJUE, Curtea de Apel Bucuresti recunoaste ca legislatia romaneasca este restrictiva si ca nu permite alta solutie decat cea pronuntata de Tribunalul Bucuresti. De aceea, completul Enache-Calin a incercat sa sparga blocajul legislativ, prin sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene."
CARTA SOCIALĂ EUROPEANĂ REVIZUITĂ*) din 3 mai 1996
Articolul 4
Dreptul la o salarizare echitabila
În vederea asigurării exercitării efective a dreptului la o salarizare echitabila, părţile se angajează
2. sa recunoască dreptul lucrătorilor la o rata majorată a salarizarii pentru orele suplimentare de muncă, cu excepţia unor cazuri speciale;
CCR creat excepțiile, nu Carta sau Pactul.
Vă mulțumesc pentru amabilitate. Daca am dreptul, potrivit Pactului, sa fiu remunerat pentru munca prestata angajatorului in zilele de sarbatoare legala, iar odonanta-trenuleț imi anuleaza acest drept, eu vad în aceasta o contradictie. Pactul trebuie aplicat întocmai.
Si este vorba si despre plata orelor suplimentare. Nu ma refer atât la încalcarea art. 4(2) din CARTA SOCIALĂ EUROPEANĂ REVIZUITĂ, o exceptie care dureaza de 10 ani, nu mai e exceptie, ci la art. 1(3) din Constitutie. Un stat democratic, o guvernare democratica, înseamnă guvernarea majoritații si drepturile minoritații(bugetare in acest caz), inseamna că "minoritatea" bugetară trebuie sa aiba posibilitatea de a rezista in fata majoritații guvernamentale/de a fi tratata identic in privinta drepturilor fundamentale cu majoritatea. Doar instituind aceeasi regulă si in mediul privat am putea vorbi despre egalitate. Stim punctul de vedere al CCR, dar acest punct nu poate fi considerat democratic daca il raportam la esenta democratiei asa cum este ea "tâlmăcită" prin lucrari clasice de specialitate.
1. Eu nu am afirmat ca decizia se referă la munca in zilele de sarbatoare legala , ci doar că Romania s-a obligat sa aplice acel Pact întocmai cum a fost aprobat, iar CCR recunoaște că se aplică și în România..
2. "Orice persoană are dreptul de a se bucura de condiţii de muncă juste şi prielnice, care să asigure indeosebi:
d) (...) remunerarea zilelor de sarbatoare." Salariatul are dreptul, angajatorul are obligatia:
Art. 40 -(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
b) sa asigure permanent (...) conditiile corespunzatoare de munca;
3. Pactul:
a. include remunerarea zilelor de sarbatoare în cadrul condiţiilor de muncă juste;
b. "vorbeste" doar despre persoane, nu despre persoane angajate în mediul privat.
Atunci.... Codul Muncii încalcă prevedrea din Pactul internaţional din 16 decembrie 1966? Pactul trebuie aplicat întocmai si de România :"DECIZIA Nr.193 din 19 iunie 2001
Având în vedere prevederile constituţionale ale art.11 alin.(1), potrivit cărora "Statul
român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună - credinţă obligaţiile ce -i revin din
tratatele la care este parte" , precum şi ale art.20 alin.(1), care prevăd că "Dispoziţiile
constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în
concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la
care România este parte" ,Curtea reţine, de asemenea, că România este semnatară a mai
multor acte internaţionale care recunosc şi garantează dreptul la muncă. Astfel, prin Decretul
nr.212 din 31 octombrie 1974, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr.146 din 20 noiembrie
1974, a fost ratificat Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale,
adoptat de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 16 decembrie 1966."
1.Pactul internaţional din 16 decembrie 1966 cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale,publicat în BULETINUL OFICIAL nr. 146 din 20 noiembrie 1974, precizeaza la Articolul 7:
"Statele părţi la prezentul pact recunosc dreptul pe care îl are orice persoană de a se bucura de condiţii de muncă juste şi prielnice, care să asigure indeosebi:
d) (...) remunerarea zilelor de sarbatoare.".
2. Guvernul prin celebra ordonanță-trenuleț din 31.12.2024 a stabilit ca "munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție, de
conducere și de înalți funcționari publici, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare."
3. Dupa cum se observă, Pactul nu ofera statului român "drept de apreciere", nu face referire la vreo situatie exceptională!
4. Neremunerarea zilelor de sarbatoare pentru personalul bugetar e o încălcare a .Pactului internaţional din 16 decembrie 1966 ?
De exemplu, cotizatia "sindicala" e o cheltuiala dedeductibila(pana la 1% din brut) a salariatului legata de profesie. Salariul net contine si aceasta suma? Sau numim salariu net suma neta ramasa dupa retinerea (si virarea) de angajator catre sindicat a acestei sume? Observ ca nu exista o definitie legala a salariului net...
Ce este salariul net?
1. Salariul de baza, de exemplu, este definit prin legea 153/2017, art. 7, lit. a.
2. Exista o lege care defineste salariul net?
Decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale de corecţie (ochelarilor de vedere/lentilelor de vedere)...
Daca angajatorul/Ministerul nu isi indeplinesc atributiile legale care au ca finalitate decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale, atunci salariatul poate avea castig de cauza intr-un proces prin care sa se solicite plata unor despagubiri echivalente cu contravaloarea dispozitivelor vizuale de corecţie achizitionate de salariati din salariul sau? De exemplu, Ministerul Educatie nu si-a indeplinit aceasta obligatie din ccm: "art. 35-g) decontarea contravalorii dispozitivelor vizuale de corecţie (ochelarilor de vedere/lentilelor de vedere), pentru salariaţii care, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, lucrează cu un monitor; decontarea se face pe baza prescripţiei medicale şi a facturii privind costul ochelarilor, conform Programului Naţional aprobat prin hotărâre a guvernului iniţiată de Ministerul Educaţiei în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului contract colectiv de muncă."