avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ordonanța-trenulet si Pactul internaţional din 16 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ordonanța-trenulet si Pactul internaţional din 16 decembrie 1966

1.Pactul internaţional din 16 decembrie 1966 cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale,publicat în BULETINUL OFICIAL nr. 146 din 20 noiembrie 1974, precizeaza la Articolul 7:
"Statele părţi la prezentul pact recunosc dreptul pe care îl are orice persoană de a se bucura de condiţii de muncă juste şi prielnice, care să asigure indeosebi:
d) (...) remunerarea zilelor de sarbatoare.".
2. Guvernul prin celebra ordonanță-trenuleț din 31.12.2024 a stabilit ca "munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție, de
conducere și de înalți funcționari publici, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare."
3. Dupa cum se observă, Pactul nu ofera statului român "drept de apreciere", nu face referire la vreo situatie exceptională!
4. Neremunerarea zilelor de sarbatoare pentru personalul bugetar e o încălcare a .Pactului internaţional din 16 decembrie 1966 ?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2025
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 18:21, 2 Ianuarie 2025
Din pacate remunerea muncii in zilele de sarbatoare nu este mentionata ca o obligatie in Codul Muncii , decat ca exceptie.

Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Singurul inconvenient este ca legislatia nu mentioneaza care sunt acele motive justificate.
Atunci.... Codul Muncii încalcă prevedrea din Pactul internaţional din 16 decembrie 1966? Pactul trebuie aplicat întocmai si de România :"DECIZIA Nr.193 din 19 iunie 2001
Având în vedere prevederile constituţionale ale art.11 alin.(1), potrivit cărora "Statul
român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună - credinţă obligaţiile ce -i revin din
tratatele la care este parte" , precum şi ale art.20 alin.(1), care prevăd că "Dispoziţiile
constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în
concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la
care România este parte" ,Curtea reţine, de asemenea, că România este semnatară a mai
multor acte internaţionale care recunosc şi garantează dreptul la muncă. Astfel, prin Decretul
nr.212 din 31 octombrie 1974, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr.146 din 20 noiembrie
1974, a fost ratificat Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale,
adoptat de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 16 decembrie 1966."
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2025
Radamante, utilizator
Deczia invocata nu are nicio legatura cu munca in zilele de sarbatoare legala .. Pactul recunoaste dreptul si nu obligatia.

Obligatia este mentionata in Codul Muncii ca alternativa la dreptul de acordare a zilelor libere si, ca o retorica aparte , doar in anumite domenii din sectorul bugetar este nevoie de o astfel de munca , nu in toate.

Din 2012 sunt astfel de prevederi .... OUG nr. 80 din 8 septembrie 2010
1. Eu nu am afirmat ca decizia se referă la munca in zilele de sarbatoare legala , ci doar că Romania s-a obligat sa aplice acel Pact întocmai cum a fost aprobat, iar CCR recunoaște că se aplică și în România..
2. "Orice persoană are dreptul de a se bucura de condiţii de muncă juste şi prielnice, care să asigure indeosebi:
d) (...) remunerarea zilelor de sarbatoare." Salariatul are dreptul, angajatorul are obligatia:
Art. 40 -(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
b) sa asigure permanent (...) conditiile corespunzatoare de munca;
3. Pactul:
a. include remunerarea zilelor de sarbatoare în cadrul condiţiilor de muncă juste;
b. "vorbeste" doar despre persoane, nu despre persoane angajate în mediul privat.
Radamante, utilizator
Eu nu m-am referit la sectorul privat cand am spus retoric .. Da, se aplica..eu nu vad contradictia cu Pactul . De altfel, Codul Muncii prevede remunerarea dar ca o exceptie , ceea ce nu-i interzice Pactul invocat de dvs.
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Liberele sãrbãtorilor de iarnã bvl bvl În monitorul oficial este specificat că aceste zile libere se adresează doar bugetarilor(nu am citit monitorul oficial)? Acele zile libere în care ... (vezi toată discuția)
1 decembrie zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza arakys arakys Buna ziua! Cum se aplica acest articol de lege pentru firmele de paza, mai exact agentilor de paza care asigura non-stop paza unui obiectiv? (vezi toată discuția)
Zi libera 24 ianuarie Kross Kross Buna ziua,am o intrebare si anume: - in data de 24 ianuarie vor sta acasa doar bugetarii sau este zi libera pentru toti angajatii? Mie la locul de munca mi ... (vezi toată discuția)