HG nr.965/2013
Art. 1
(1) Pentru salariatii din sectorul public, zilele de 27 si 31 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014 se stabilesc ca zile libere.
.....
Art. 5
Dispozitiile prezentei hotarari
pot fi aplicate si angajatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociale stabilesc astfel
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza in conditiile art. 142 din Codul muncii . Potrivit acestor dispozitii, salariatii care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Beneficiază de drepturile stipulate la art.137 din Codul muncii (actualmente art.142) şi salariaţii care prestează muncă în zilele de sărbătoare legală la solicitarea angajatorului, chiar dacă solicitarea nu se încadrează în cazurile de excepţie stipulate la art. 135 şi 136 din Codul muncii (actualmente art.140 si art.141). Cu alte cuvinte, dacă angajatorul solicită abuziv salariatului să lucreze în zilele de sărbătoare legală, salariatul nu va fi lipsit de drepturile stipulate la art. 137 (actualmente art.142). În plus, angajatorul va fi susceptibil să răspundă contravenţional întrucât a încălcat dispoziţiile legale privitoare la acordarea zilelor libere. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raporturilor de muncă în reglementarea noului cod al muncii, în Pandectele române nr. 1/2004, p. 279)