avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Liberele sãrbãtorilor de iarnã
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Liberele sãrbãtorilor de iarnã

În monitorul oficial este specificat că aceste zile libere se adresează doar bugetarilor(nu am citit monitorul oficial)?
Acele zile libere în care totuși se lucrează se consideră zile festive (se plătesc dublu), apar la ore festive în pontaj?
B-)
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2014
bvl, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:05, 1 Ianuarie 2014
HG nr.965/2013
Art. 1
(1) Pentru salariatii din sectorul public, zilele de 27 si 31 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014 se stabilesc ca zile libere.

.....

Art. 5
Dispozitiile prezentei hotarari pot fi aplicate si angajatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociale stabilesc astfel

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...


Munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza in conditiile art. 142 din Codul muncii . Potrivit acestor dispozitii, salariatii care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Beneficiază de drepturile stipulate la art.137 din Codul muncii (actualmente art.142) şi salariaţii care prestează muncă în zilele de sărbătoare legală la solicitarea angajatorului, chiar dacă solicitarea nu se încadrează în cazurile de excepţie stipulate la art. 135 şi 136 din Codul muncii (actualmente art.140 si art.141). Cu alte cuvinte, dacă angajatorul solicită abuziv salariatului să lucreze în zilele de sărbătoare legală, salariatul nu va fi lipsit de drepturile stipulate la art. 137 (actualmente art.142). În plus, angajatorul va fi susceptibil să răspundă contravenţional întrucât a încălcat dispoziţiile legale privitoare la acordarea zilelor libere. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raporturilor de muncă în reglementarea noului cod al muncii, în Pandectele române nr. 1/2004, p. 279)
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zilele libere Horacles Horacles Angajatorii din sectorul privat sunt obligati sa dea liber angajatilor in zilele prevazute de Codul Muncii( 1 mai, 15 august, 1 Decembrie)? Daca nu dau cu cat ... (vezi toată discuția)
Lucrul in ziua de duminica si sarbatori legale afd17 afd17 buna ziua,lucrez in domeniul artistic,si va rog sa imi spuneti daca orele lucrate sambata,duminica,sau sarbatori ar trebui platita in plus sau nu,tinand cont ... (vezi toată discuția)
Agent paza bugetar istvan63 istvan63 Se iau in considerare orele festive? (vezi toată discuția)