Virog, poate imi explici cum ai ajuns la fractiile acelea, sunt curios nu de alta.
Cum a zis si Alex, doar parintii sunt rezervatari aici. Si cum cota lor legala (venind amandoi) e de 1/2, rezerva lor succesorala e de 1/2 din 1/2, deci 1/4. Deci rezerva lor nu a fost incalcata prin lasarea legatului de 3/4 din masa succesorala, legatul lasat varului primar incadrandu-se in cotitatea disponibila. Fratele defunctului nu e rezervatar asa ca a fost inlaturat de la mostenire prin legatul lasat varului primar.
andreeas1 a scris:
La deschiderea succesiunii lui X moştenirea a fost acceptată de: cei doi părinţi ai defunctului, un frate bun, varul primar al defunctului – beneficiar al unui legat cu titlu universal prin care defunctul i-a lăsat 3⁄4 din moştenire. Întrebare: Care sunt cotele succesorale ce revin fiecărui acceptant al succesiunii?
Eu rasp asa....parintii iau 1/4, fratele 1/4, si varului i se reduce legatul la 1/2.(abia ma trezisem)
Acum mi-am adus aminte ca fratele nu e rezervatar asa ca nu mosteneste, raspuns final ar fi parintii iau 1/4 si varul primar legatul intreg de 3/4