avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Activitate danielaelenat

Activitate danielaelenat

Multumesc mult pentru raspuns!O zi frumoasa va doresc!
Multumesc mult inca o data.Mai am o mica rugaminte si aceea daca puteti sa-mi puneti si mie articolul cu legea de reintoarcere la locul de munca dupa CCC ,vrea sotul sa o introduca in cererea facuta ptr angajator.Multumesc mult,o zi frumoasa va doresc!
Cumva aceasta este:"Codul Muncii nu prevede asa ceva.
- Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

- Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

- La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

- Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica."?
" Cand sotul a depus actele la Primarie pentru indemnziatia pentru CCC trebuia sa depuna si o dovada ca dvs. indepliniti sau nu conditiile pentru a beneficia de CCC".
Am uitat sa spun ca ceea ce am copiat mai sus dintr-un paragraf de-al dumneavoastra....nu avem acea dovada,nici nu stiam de ea pana de curand,unde a depus sotul actele pentru CCC,nu i s-a comunicat de aceasta dovanda.In schimb cand a intrat el in CCC,eu ptr ca suntem necasatoriti a trebuit sa dau o declaratie precum ca renunt la CCC in favoarea tatalui.Oare mi-am pierdut dreptul la luna 24 asa?
Adica lui i se va da indemnizatie pe 24 de luni sau 1 an si 11 luni?eu am inteles de la dumneavoastra ca are dreptul la indemnizatie decat 1 an si 11 luni,ultima luna a 24 a,mi se cuvine mie legal,deoarece am cele 12 luni lucratoare(plus somaj) inaintea nasterii copiilor.Insa eu de pe 15 ianuarie voi incepe serviciul la un nou loc de munca,nu stiu daca mai imi pot lua acea luna(a 24 a) care mi se cuvine.in cazul in care eu nu pot sta luna 24 acasa cu copii,sotul beneficiaza sau nu de indemnizatie pe acea luna care de fapt e a mea?stiu ca indemnizatia se da ca si salariul,pentru o luna in urma,daca el ia pana ce copii implinesc 2 anisori,inseamna ca ultima indemnizatie care i se acorda va fi pe luna decembrie sau pe perioada 1-26 ianuarie?am auzit cazuri care ar fi primit banutii pe indemnizatie pe luna 24 din greseala si au fost pusi sa restituie banutii inapoi?cumva sotul ar trebui sa mearga unde a depus dosarul ptr CCC,sa anunte ca luna aceasta copii fac 2 anisori?Multumesc mult inca o data si mii de scuze ca v-am barait atat la cap:).o seara frumoasa va doresc
Multumesc mult inca o data ptr raspunsuri!Exista cumva o cerere tip sau pur si simplu o formulam noi,cea ptr reinceperea activitatii la locul de munca?(in cazul sotului).Se poate intoarce la servici cu 1 zi inainte de a implinii copii 2 ani nu?ei fac 2 ani pe 26,sotul ptr ca este in ccc,se va intoarce la servici pe 25 ianuarie 2015?sau trebuia pe 26 decembrie?a vorbit la personal de luna trecuta,insa nimeni nu i-a comunicat angajatorului.....alta modalitate de a-i comunica poate fi si un e-mail pe firma?
Multumesc mult pentru raspuns.Am ramas cu o mica dilema si anume:nu inteleg la ce anume v-ati referit cand ati scris:"1. - Daca dvs. (mama copilului) indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC atunci puteti sa beneficiati de cel putin o luna de CCC (chiar daca in acest moment nu aveti venituri din salarii)".La ce fel de "conditii" faceti referire?eu sunt casnica din momentul cand am terminat cele 6 luni de somaj,care au fost in continuarea concediului de maternitate,deci practic eu de anul trecut din octombrie sunt casnica,credeam ca pentru a putea lua eu acea luna de CCC trebuie sa fiu angajata.Tin sa mentionez ca nu vreau sa iau neaparat eu indemnizatia pe cea de-a 24 a luna,adica daca o poate lua sotul e ok,doar ca am auzit ca oricare din parinte care a optat ptr CCC,obtine indemnizatie 1 an si 11 luni si doar in cazul asta as fi facut eu demersul daca se putea sa iau pe ultima luna,asta in cazul in care lui nu i se mai cuvenea.Copii fac 2 ani pe 26 ianuarie,deci luna decembrie este ultima in care sotul primeste indemnizatia nu?sau mai primeste si pe luna ianuarie?pentru a putea beneficia tatal si de cea de-a 24 luna de indemnizatie(in cazul in care eu nu pot) mai trebuie facut un alt dosar pentru a lua tot el banutii(asta in cazul incare poate lua tot el)?Multumesc mult inca o data!
Buna ziua!As dori si eu un raspuns daca se poate si anume : pe 26 ianuarie gemenii mei implinesc 2 anisori.Avand in vedere faptul ca tatal a intrat in concediu crestere copil(din data de 13 mai 2013,eu am nascut pe 26 ianuarie 2013,insa am avut concediu de maternitate pana pe 13 mai 2013,apoi a intrat tati in concediu crestere copil...faptic a pierdut 3 luni de indemnizatie deoarece am fost eu in pre si post natal....nestiind ca puteam sa renunt eu la concediu de maternitate si sa intre el de cum am nascut, in concediu crestere copil) pentru perioada de 2 ani,m-ar interesa sa stiu cum se procedeaza in cazul lui ptr reintoarcerea la locul de munca,adica cand ar trebui faptic sa revina la serviciu(am inteles ca fix cu o luna inainte ca piticii sa implineasca doi anisori) si daca angajatorul este obligat sa-l reprimeasca la servici(sau sa-i asigure un loc de munca pe un salariu similar (si functie) cu cel care il avea inainte de a intra in CCC),problema fiind in felul urmator: din februarie 2014,o parte din puctul de lucru s-a desfiintat,firma inca activeaza nu este inchisa,angajatorul a pastrat o mica parte din angajati,restul in proportie de 80% i-a bagat in somaj din februarie 2014.Suntem in dilema ca nu stim cum se procedeaza si cine trebuie sa se ocupe de dosarul lui,cu siguranta angajatorul nu cred ca l-ar mai primi inapoi la locul de munca o data ce a dat foarte multi oameni afara.Daca ma puteti ajuta sa-mi spune-ti va rog cum trebuie sa procedem si daca cumva tatal trebuie sa ajunga unde a facut dosarul ptr CCC si alocatia copiilor,ca tot de acolo sa-l si inchida in momentul cand piticii vor implini 2 ani?!Mentionez ca lui nu i-a venit nici o instiintare acasa ptr incetarea CCC deaorece nu mai locuim la adresa unde stateam cand s-a facut dosarul ptr CCC.As mai avea o intrebare:am inteles ca decembrie 2014 este ultima luna de indemnizatie pe care o va lua tatal(1 an si 11 luni se ia CCC,nu?),este posibil ca eu(mama) sa beneficiez de ce-a 24 a luna de indemnizatie chiar daca nu lucrez?si cum anume se procedeaza,adica unde trebuie facut dosarul?In speranta ca nu am deranjat,astept un raspuns cat mai curand!O zi buna va doresc!
Multumesc frumos pentru raspuns.Nu am stiut ca el poate intra din a 43 a zi dupa ce am nascut eu de aceea mi-am continuat concediul de maternitate,asta inseamna ca el va beneficia de CCC doar 1 an si 6 luni sau 2 ani cat a solicitat?stiu ca nu se putea sa ne suprapunem insa am inteles ca el acum va lua indemnizatie ptr copii decat pentru 1 an si 6 luni deoarece eu am fost cele 126 de zile in concediu de maternitate.multumesc mult inca o data.
Am uitat sa precizez ca eu am fost in concediu de maternitate pana in data de 13 mai,iar tatalui i s-a facut dosaru si a ramas acasa din data de 15 aprilie 2013 pentru CCC,lui trebuia sa i se faca acest dosar si sa ramana acasa in ziua imediat urmatoare(14 mai 2013) cand eu am terminat cu pre si post natalul sau e corect si asa?multumesc
Buna ziua,as avea si eu o intrebare.Nu stiu daca am inteles corect dar va rog sa ma lamuriti.Am tot gemeni,in afara faptului ca ne-au plimbat de ne-am plictisit ptr dosar,la noi intra tatal in CCC si datorita faptului ca nu suntem casatoriti a trebuit sa umble cu dosarul in mii de locuri.Intrebarea mea este:Indemnizatia ptr CCC in cazul gemenilor ptr 2 ani va fi pentru unul din copii 1200 si pentru al 2 lea 600?de ce nu este pentru amandoi la fel,nu sunt 2 copii?asa ni s-a spus,ca unul ia 1200 si al 2 lea doar 600.Este corect?Multumesc mult si astept un raspuns,o zi buna!