avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie CC pentru al patrulea copil (nascut din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie CC pentru al patrulea copil (nascut din sarcina gemelara)

Inrebarea mea este daca am dreptul sa beneficiez de indemnizatie crestere copil si pentru al patrulea copil?
Am 4 copii, prima nascuta in dec. 2008, al doilea in iulie 2010, iar in aprilie 2012 am nascut gemeni.
Momentan primesc alocatie numai pentru unul dintre gemeni.
Hotararea nr. 1291 schimba paragraful O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, in care este mentionat ca se acorda numai pt primele 3 nasteri...
Este cineva care sa ma lamureasca? Mersi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:01, 13 Iunie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Art. 5
Nivelul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

2. - Asadar se poate beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) pentru topti copiii, nu numai pentru primii trei.
- In cazul gemenilor trebuia sa primiti inca 600 lei lunar pentru cel de al doilea copil din gemeni.

3. - Prevederea de la art.5 din OUG 111/2010 era si inainte de modificarile aduse de OUG 124/2011.
- Trebuie sa faceti sesizare la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, sa va plateasca si cei 600 lei pentru cel de al doilea copil din gemeni.
Multumesc pt raspuns.
Trebuie sa ma adresez unui avocat, sa faca sesizarea, sau sa fac eu insami?
Am depus cerere pt indemnizatie si pentru al doilea copil, in noiembrie, dupa ce a aparut in octombrie Hotararea nr. 1291, dar am primit un telefon de la Serviciul Social unde am depus cererea, ca Fortele Muncii ne-au refuzat-o.
1. Fortele de munca nu au nici o treaba cu indemnizatia pentru CCC.

2. Faceti o sesizare la AJPIS, asa cum v-am spus in mesajul precedent (nu e nevoie de avocat decat daca vi se respinge cererea).

3. - Cand primiti un raspuns de la AJPIS postati-l si aici sa vedem motivarea legala a refuzului.
- Dar eu cred ca cererea va fi rezolvata favorabil pentru ca asa spune OUG 111/2010.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,as avea si eu o intrebare.Nu stiu daca am inteles corect dar va rog sa ma lamuriti.Am tot gemeni,in afara faptului ca ne-au plimbat de ne-am plictisit ptr dosar,la noi intra tatal in CCC si datorita faptului ca nu suntem casatoriti a trebuit sa umble cu dosarul in mii de locuri.Intrebarea mea este:Indemnizatia ptr CCC in cazul gemenilor ptr 2 ani va fi pentru unul din copii 1200 si pentru al 2 lea 600?de ce nu este pentru amandoi la fel,nu sunt 2 copii?asa ni s-a spus,ca unul ia 1200 si al 2 lea doar 600.Este corect?Multumesc mult si astept un raspuns,o zi buna!
Am uitat sa precizez ca eu am fost in concediu de maternitate pana in data de 13 mai,iar tatalui i s-a facut dosaru si a ramas acasa din data de 15 aprilie 2013 pentru CCC,lui trebuia sa i se faca acest dosar si sa ramana acasa in ziua imediat urmatoare(14 mai 2013) cand eu am terminat cu pre si post natalul sau e corect si asa?multumesc

Alte discuții în legătură

Indemnizatie gemeni pentru al doilea copil alexaseba alexaseba Buna ziua , Am doi gemeni nascuti in decembrie 2011 .Am solicitat indemnizatia de 75% din salariul pe care lam avut si am mentionat ca am doi copii gemeni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mamica de gemeni deninick23 deninick23 Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani. Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil ionescu_ady ionescu_ady buna ziua sunt un proaspat tatic si am niste nelamurir avem acasa un bebe de un an si 5 luni si nevasta a nascut 2 gemeni prematur acuma a prenatal pe pt ... (vezi toată discuția)