daca decretul 167/1958 este abrogat, opereaza prescriptia art 2500 a noului cod civil ?
prin urmare dreptul la actiune revocatorie trebuie sa fie incadrat in termenul de 1 an conform NCC chiar si pentru titlurile executorii obtinute inaintea intrarii NCC ?
Anul trecut am cumparat un imobil . Vanzatorii au dobandit imobilulul prin donatie de la o ruda . Un tert care avea un titlu executoriu impotriva rudei vanzatorului a solicitat in instanta desfintarea actului de donatie. La data la care eu am cumparat imobilul ei erau in proces in prima instanta insa eu nu stiusem si am cumparat imobilul care nu era grevat de nici o sarcina sau altceva. La randul meu am vandut si eu imobilul deoarece din asta traiesc insa mentionez ca inca nu stiam de o actiune revocatorie pe rol impotriva rudei aceluia de la care am cumparat imobilul. Doresc sa stiu daca cel caruia eu am vandut imobilul va fi afectat in eventualitatea revocarii actului de donatie dimtre rruda celui de la care am cumparat imobilul ? Multumesc
Raspunsul dvs imi este foarte util si va multumesc mult insa in concret va rog daca este cu putinta a ma informa si cu privire la aspectul termenului de prescriptie a actiunii revocatorii deoarece pagubitul desi a obtinut in aprilie 2009 o hotarare in civil definitiva si irevocabila nu si-a materializat dreptul obtinut in instanta ci a inteles sa solicite materializarea dreptului sau abia in septembrie 2011. Asadar este dreptul la actiune revocatorie al pagubitului prescris conform noului cod civil ?
cu doesebita consideratie !
Buna,
ma confrunt cu o speta a carei solutionare din partea instantei m-a lasat perplex, considerent pentru care va rog sa ma luminati daca va sta in putere. Cunosc ca termenul de prescriptie a actiunii revocatorii potrivit noului cod civil este de 1 an de la data cand pagubitul a cunoscut sau a trebuit sa cunoasca paguba si pe cel raspunzator de cauzarea ei insa aceasta regula se mai aplica chiar daca persoana pagubita desi a obtinut o sentinta civila definitiva si irevocabila in 2009 nu si-a exercitat dreptul la actiune revocatorie decat in 2011 ? In asteptarea raspunsului dvs, va multumesc !