avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Activitate pispiric

Activitate pispiric

Multumesc pentru raspunsuri si exemple, sunt de mare ajutor.
Am sa incerc sa explic discutiile cu HR-ul, poate ajuta sa intelegeti intrebarile mele.

HR-ul sustine ca articolul 146, aliniatul 1) obliga angajatul sa isi ia tot concediul de odihna dintr-un an in acel an. Din moment ce fiecare angajat si-a luat tot concediul dintr-un an in acel an nu mai exista nici o zi de concediu ce se poate reporta de la un an la urmatorul (art. 146, aliniatele 2 si 3).

HR-ul mai sustine ca nu exista nici o posibilitate legala, caz de exceptie, prin care un angajat ar putea sa-si reporteze zile (art 146, aliniatul 2), decat cazurile prevazute in CCM aplicabil, iar in CCM nu exista nimic scris in acest sens, deci angajatii nu au nici o posibilitate legala de a reporta zile libere.

Eu nu inteleg de ce art 146, aliniatul 1 obliga angajatul sa isi ia tot concediul dintr-un an in acel an, deoarece nu specifica ca trebuie luat tot (fractionat sau nu). Ce argumente as putea folosi pentru a sustine ideea ca art. 146, aliniatul 1 nu obliga angajatul sa isi ia tot concediul in acel an ?
As dori sa stiu si cazurile de exceptie expres prevazute de lege (art 146, aliniatul 2) care ii ofera angajatului posibilitatea de a-si reporta zile de concediu. De exemplu, daca angajatul este rechemat la munca inainte de terminarea concediului sau daca angajatul nu mai poate efectua concediul - permit aceste situatii angajatului sa-si reporteze zilele libere ne-efectuate ?


Personal eu din codul muncii inteleg ca angajatul are posibilitatea si obligatia de a efectua concediu de odihna in fiecare an, dar nu este neaparat sa il efectueze pe tot ci doar minimul legal in cazul in care programarea se face fractionat, cele 10 zile mentionate anterior. Deci un angajat ar putea, teoretic, sa-si reporteze in fiecare an: "nr zile concediu disponibile" - 10, adica minim 10 zile. Dar discutiile cu HR-ul m-au facut sa caut explicatii legale deoarece fiecare parte a inteles altceva dupa citirea codului muncii.
freeelis a scris:

Exceptia de la regula constituind, in conditiile prevazte de lege sau de ccm, efectuarea CO in anul urmator ...

Care ar fi conditiile de exceptie prevazute de lege prin care s-ar putea reporta zile de concediu ?

Multumesc pentru raspunsuri.

Acest lucru am inteles si eu, dar HR-ul a inteles diferit.
Explicatia ar fi ca articolul 146, aliniatul 1) nu obliga angajatul sa-si ia tot concediul intr-un an ?
Angajatul este obligat sa-si ia toate zilele de concediu de odihna disponibile intr-un an in acel an, sau poate doar sa-si ia minimul legal (10 zile) si pe restul sa le reporteze ?
Buna ziua,

As avea o intrebare legata de concediul de odihna oferit de angajator si de posibilitatea reportarii acestor zile de la un an la altul.

Exista posibilitatea legala de a reporta zile de odihna de la un an la altul, fara cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil ?

Din cate inteleg eu aliniatul nr 3) din articolul 146, cel care specifica ca angajatorul este obligat sa acorde concediu anul urmator angajatilor ce nu si-au efectuat tot concediul intr-un an, acest lucru ar fi posibil.

Daca este posibila reportarea zilelor de concediu de la un an la urmatorul care ar fi conditiile in care se poate face acest lucru ?

Daca reportarea zilelor de odihna de la un an la altul nu este posibila ce se intampla in cazul in care angajatul nu mai poate efectua concediul sau in cazul in care angajatorul il cheama inapoi inainte de finalizarea concediului ? (articolele 149 si 151)

Articolul 146, aliniatul 1) obliga angajatul sa isi efectueze tot concediul dintr-un an, sau doar parte din el (astfel incat restul poate fi reportat), partea din concediu efectuata in acel an respectand celelalte legi in vigoare - numarul minim de zile consecutive, articolul 148, aliniatul 5) ) ?

Multumesc.