As avea o intrebare legata de concediul de odihna oferit de angajator si de posibilitatea reportarii acestor zile de la un an la altul.
Exista posibilitatea legala de a reporta zile de odihna de la un an la altul, fara cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil ?
Din cate inteleg eu aliniatul nr 3) din articolul 146, cel care specifica ca angajatorul este obligat sa acorde concediu anul urmator angajatilor ce nu si-au efectuat tot concediul intr-un an, acest lucru ar fi posibil.
Daca este posibila reportarea zilelor de concediu de la un an la urmatorul care ar fi conditiile in care se poate face acest lucru ?
Daca reportarea zilelor de odihna de la un an la altul nu este posibila ce se intampla in cazul in care angajatul nu mai poate efectua concediul sau in cazul in care angajatorul il cheama inapoi inainte de finalizarea concediului ? (articolele 149 si 151)
Articolul 146, aliniatul 1) obliga angajatul sa isi efectueze tot concediul dintr-un an, sau doar parte din el (astfel incat restul poate fi reportat), partea din concediu efectuata in acel an respectand celelalte legi in vigoare - numarul minim de zile consecutive, articolul 148, aliniatul 5) ) ?
Angajatul este obligat sa-si ia toate zilele de concediu de odihna disponibile intr-un an in acel an, sau poate doar sa-si ia minimul legal (10 zile) si pe restul sa le reporteze ?
Trebuie sa efectueze minimul de 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, iar angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Acest lucru am inteles si eu, dar HR-ul a inteles diferit.
Explicatia ar fi ca articolul 146, aliniatul 1) nu obliga angajatul sa-si ia tot concediul intr-un an ?
Textul art.146 alin.1 C.mun. nu face nicio distinctie , insa raportandu-ne la ain.2 al acestui articol rezulta ca regula este : Concediul de odihnă se efectuează integral in fiecare an.
Exceptia de la regula constituind, in conditiile prevazte de lege sau de ccm, efectuarea CO in anul urmator ...
Angajatul nu este obligat sa efectueze minim 10 zile lucratoare de CO ... textul de lege prevede ca numai in cazul in care programarea concediilor este facuta fractionat.
Concediul
edwe69
de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)