avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fractionare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fractionare concediu de odihna

Buna ziua,

Am un salariat care refuza sa planifice cel putin 15 zile lucratoare de concediu de odihna. I-am aratat si codul muncii si contractul colectiv de munca (nu exista contract colectiv la nivel de ramura) si cu toate acestea continua sa sustina ca aceasta nu este obligatia angajatuluii, ci a angajatorului (?) trimitandu-ma la doctrina (?).
Mentionez ca nu sunt specialist HR.

Va rog sa-mi spuneti daca am dreptate in a insista planificarea a.i. o fractiune sa fie de cel putin 15 zile lucratoare.

Multumesc,
Florina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:25, 4 Februarie 2009
Codul muncii prevede obligatia de se lua concediu de odihna cu posibilitatea de a fi fractionat. Nu scrie ca este doar angajatorul obligat sa acorde sau angajatul sa primeasca, ci spune ca asa se ia concediul de odihna fractionat. Ca vrea sau ca nu vrea asta este legea.
Concediul anual de odihnă va putea fi fracţionat la solicitarea salariatului; una din fracţiuni va trebui să fie de cel puţin 15 zile lucrătoare. Cealaltă parte va trebui acordată şi luată până la sfârşitul anului în curs.
Multumesc pentru raspunsuri. Articolele din codul muncii si CCM le-am citit, insa voiam sa ma asigur de un rationament corect impotriva unui angajat problematic.
Potrivit CCMN, una din fractiunile CO trebuie sa fie de cel putin 15 zile lucratoare.
nikol.ilea a scris:

Codul muncii prevede obligatia de se lua concediu de odihna cu posibilitatea de a fi fractionat. Nu scrie ca este doar angajatorul obligat sa acorde sau angajatul sa primeasca, ci spune ca asa se ia concediul de odihna fractionat. Ca vrea sau ca nu vrea asta este legea.


SI daca refuza, ce pot face? Nu sunt prevazute sanctiuni nici pentru angajator si nici pentru angajator.
Poate o solutie ar fi ca eu sa-i programez cele 15 zile, el sa refuze sa le ia, astfel urmand sa piarda dreptul de a le efectua anul urmator (intrucat reportarea pe anul urmator se face numai daca CO nu a putut fi efectuat din vina angajatorului).

Exista totusi o solutie?

Alte discuții în legătură

Zile libere reportate de la un an la altul pispiric pispiric Buna ziua, As avea o intrebare legata de concediul de odihna oferit de angajator si de posibilitatea reportarii acestor zile de la un an la altul. Exista ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna bugetari gh3gh1 gh3gh1 Avem un salariat (instututie bugetara) care nu si-a luat concedii de odihna din 2009. Acum solicita sa i se aprobe concediile de odihna neefectuate. Exista ... (vezi toată discuția)
Planificare concediu de odihna lungus lungus este corect ca planificarea concediului de oihna sa se faca si in mai multe etape?fiecare salalriat are de luat cate 21 zile in 2013. pot face o etapa de 10 si ... (vezi toată discuția)