avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna bugetari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna bugetari

Avem un salariat (instututie bugetara) care nu si-a luat concedii de odihna din 2009. Acum solicita sa i se aprobe concediile de odihna neefectuate.
Exista baza legala sa i se aprobe solicitarea sa? Din cate stiam, daca salariatul nu si-a efectuat concediul de odihna, i se poate acorda pana la sfarsitul anului concediul de odihna neefectuat pe anul anterior. Dar pentru asa o perioada mare de timp din urma, se poate acorda retroactiv? (angajatorul a facut planificarea concediilor dar salariatul nu a solicitat efectuarea acestuia).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 23 Septembrie 2013
1. OG nr.6/2007, art.22 :
...
2)Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an calendaristic, integral sau fracţionat. În cazul în care programarea concediului se face fracţionat, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice este obligat să stabilească programarea astfel încât una dintre fracţiuni să fie de cel puţin 15 zile lucrătoare, neîntreruptă. La solicitarea motivată a funcţionarului public, se pot acorda fracţiuni neîntrerupte mai mici de 15 zile lucrătoare.

(3)În cazul în care funcţionarul public, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, autoritatea sau instituţia publică este obligată să acorde concediul de odihnă neefectuat, până la sfârşitul anului următor.


2. HG nr.250/1992, art. 8 :
(1) Conducerea unităţii are obligaţia să ia măsurile necesare pentru ca salariaţii să efectueze, în fiecare an calendaristic, concediile de odihnă la care au dreptul.
...

3. Codul Muncii , art.146 alin.3: Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Prin urmare, regula este acordarea CO neefectuat pana la sfarsitul anului urmator.
Nu exista reglementata situatia acordarii CO neefectuat pe durata a mai multi ani, insa asa ceva poate fi prevazut la nvel de unitate in reg.intern sau in ccm aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna functionar public DS_13 DS_13 Primarul poate hotari ca efectuarea concediului de odihna a salariatului sa fie facuta in doua transe, efectuarea celei de-a doua transe fiind LA DISPOZITIA ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dani dani dani dani \"Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege\". Care sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ion_raluca ion_raluca Daca am schimbat locul de munca in martie, de la SRL in sistemul public, de cate zile de concediu de odihna beneficiez si de cand as putea sa_l iau? Mentionez ... (vezi toată discuția)