avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

"Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege".
Care sunt acele cazuri expres ? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:17, 28 Ianuarie 2012
Exemplu - functionarii publici:

O.G. nr. 6/2007:

ART. 22
(2) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an calendaristic, integral sau fractionat. In cazul in care programarea concediului se face fractionat, conducatorul autoritatii sau institutiei publice este obligat sa stabileasca programarea astfel incat una dintre fractiuni sa fie de cel putin 15 zile lucratoare, neintrerupta. La solicitarea motivata a functionarului public, se pot acorda fractiuni neintrerupte mai mici de 15 zile lucratoare.
(3) In cazul in care functionarul public, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde concediul de odihna neefectuat, pana la sfarsitul anului urmator.
dani dani a scris:

"Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege".
Care sunt acele cazuri expres ? va multumesc


Prevederea aste din Codul muncii, unde daca veti citi in continuare veti observa ca se si enumera cateva dintre situatiile de exceptie in care concediul se poate efectua in anul urmator. Astfel potrivit aceluiasi art. 146 dar la anin. 3 "Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul", apoi mai pot exista situatii in care CO este intrerupt fie din motive ce tin de persoana salariatului, fie din vointa angajatorului : "ART. 151
(1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă
."
Textul de lege are urmatorul continut :
Art.146 (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.

Pot fi incluse in astfel de cazuri :
- salariatul se afla in concediul medical
- salariatul urmeaza sau trebuie sa urmeze un curs de calificare, recalificare, perfectionare
sau specializare, in tara ori in strainatate
- au fost retinuti la serviciu, existand in acest sens o dispozitie scrisa a conducerii unitatii sau
institutiei, dupa caz, cu acordul ordonatorului principal de credite
etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna bugetari gh3gh1 gh3gh1 Avem un salariat (instututie bugetara) care nu si-a luat concedii de odihna din 2009. Acum solicita sa i se aprobe concediile de odihna neefectuate. Exista ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna crisstia crisstia Buna ziua, As dori si eu o lamurire in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna.Firma la care lucrez ne acorda doar 10 zile lucratoare de concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna functionar public DS_13 DS_13 Primarul poate hotari ca efectuarea concediului de odihna a salariatului sa fie facuta in doua transe, efectuarea celei de-a doua transe fiind LA DISPOZITIA ... (vezi toată discuția)