avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Activitate margarita_lkb

Activitate margarita_lkb

Imi puteti spune ce documente trebuie sa aduc in Romania ca sa mi se ia in considerare vechimea in munca prestata in afara si asigurarile sociale pentru pensie? Apoi, unde ar trebui sa le traduc in romaneste, in tara de unde le ridic, sau in Romania, si daca e necesara apostila?
Va multumesc cu toata recunostinta. Ma voi adresa Ambasadei Romane, dupa ce isi reia activitatea saptamana viitoare.
Va multumesc!
Ati putea totusi sa imi spuneti, in cazul unui contrat de prestari servicii pentru perioada lipsa, cum mi se va calcula vechimea in munca? Practic, scoala vrea sa plateasca asigurarea sociala care mi s-ar fi cuvenit pentru cele 6 luni, insa nu cred ca va fi acelasi lucru ca in cazul unui contract cu norma intreaga.
Ambasada este in vacanta; scoala face presiuni sa semnez un al doilea contract.
Bulgaria. Dar e vorba de o scoala internationala, care se supune insa legislatiei bulgaresti pentru ca functioneza pe teritoriul Bulgariei.
Pe adeverinta din 10 martie 2014, pentru politie si biroul de emigrari al tarii, este specificat acelasi lucru: "angajata din 1 sept. 2014, norma intreaga, profesor, etc".
Originalul adeverintei a ramas la mine, pentru ca politia a pastrat doar o copie xerox.
Buna ziua!
Sunt o profesoara calificata cu 20 ani vechime in invatamant.
Anul trecut am primit o oferta de a lucra un an de zile, respectiv anul scolar 2013-2014, in strainatate, intr-o tara membra UE. Am semnat un contract cu scoala din strainatate, full time position, incepand cu 1 septembrie 2013.
Cu alte cuvinte, catedra intreaga, 40 ore pe saptamana. Contractul a fost unul de proba pentru primele 3 luni de zile si s-a transformat automat, in baza legislatiei, in unul permanent la implinirea celor trei luni.
Intre timp, in cursul anului, scoala mi-a eliberat mai multe acte/adeverinte pentru politia tarii in cauza, obtinerea cartii de rezident etc, adeverinte in care de fiecare data se specifica faptul ca sunt angajata in full time incepand cu data de 1 septembrie 2013, ca nu am avut intreruperi din septembrie in coace etc.
Surpriza a venit acum la sfarsitul anului scolar, cand intamplator am aflat ca scoala nu mi-a declarat contractul pentru o perioada de 6 luni de zile, respectiv sept 2013 - jumatatea lui martie 2014, si nu mi-a platit niciun fel de asigurare pentru acest interval.
In martie 2014 am solicitat scolii o adeverinta pentru biroul de emigrari (trebuia sa imi prelungesc rezidenta temporara) si in ziua cand scoala a eliberat adeverinta, 10 martie 2014, a inceput sa plateasca asigurarile si m-a declarat la Ministerul Muncii ca angajat.
Am discutat in aceste zile de mai multe ori cu conducerea scolii care nici nu se gandeste sa rectifice greseala. Initial s-a incercat o mituire a mea, dar am explicat ca am nevoie nu de o suma de bani primita necinstit, ci de vechimea mea in munca si de asigurarile sociale platite.
Ieri am fost chemata la scoala si directorul m-a anuntat ca va intocmi un al contract adiacent, citizen contract, pentru perioada respectiva, in care va scrie ca in cele 6 luni am oferit servicii scolii si va plati asigurarile. Un fel de contract de servicii fara a fi incadrata cu norma intreaga, nu stiu exact echivalentul roman, dar m-a dus cu gandul la cumul de functii.
Diferenta e ca avand un astfel de contract pt anumite servicii, scoala poate plati asigurarile angajatului la sfarsitul contractului.
Problema e ca in cazul in care scoala imi declara acum contractul initial, va fi amendata cu o suma imensa, pentru ca legea e stricta si cere ca orice angajat sa fie declarat in decurs de trei zile lucratoare.

Chiar nu stiu cum sa procedez, vreau ca toata munca mea aici sa fie legala in documente, timp de 20 de ani in Romania nu am avut nicio intrerupere in munca. As putea sa depun plangere si sa intru intr-un razboi cu scoala. E vorba de plangere in instanta, insa din cate am inteles, pentru astfel de cazuri pagubitul/angajatul e scutit de orice taxa de judecata.
As dori un sfat profesional. Am muncit in aceasta scoala si vreau sa am asigurarile sociale in regula si vechimea in munca.

Varianta 2 de cntract ar fi avantajoasa pentru mine, ca sa se evite un scandal? Desi habar nu am cum va fi completata cartea mea in munca pentru cele 6 luni cu problema. (Aici inca se folosesc carti de munca clasice).
Va multumesc!
In primul rand va multumesc pentru raspuns.
In legatura cu concediul crestere copil (CCC) pana la 2 ani, daca pe perioada celor 3 luni sunt angajata legal in strainatate, acest lucru ma va ajuta sa beneficiez de concediu de ingrijire copil pana la 2 ani?
Precizez ca nu suma indemnizatiei ma intereseaza, ci rezervarea catedrei pe o perioada de 2 ani.

Si ar mai fi o problema: daca copilul are cetatenia unei tari din EEA, alta decat romana, ma afecteaza in vederea luarii acestui tip de concediu?

Buna ziua!
Sun educatoare titulara cu contract de munca pe durata nedeterminata intr-o gradinita de stat. Am 18 ani vechime in invatamant fara nicio zi de intrerupere.
As vrea sa imi iau un concediu fara plata pt 3 sau 4 luni de zile si as dori sa imi platesc pentru aceasta perioada toate contributiile, sanatate, pensie etc astfel incat:
- sa imi pastrez asigurarea medicala;
- sa am continuitate in cartea de munca.
Ar fi posibil?

Precizez ca am fost la Casa de Asigurari de Sanatate unde nu mi s-a oferit un raspuns. Am fost trimisa la Inspectoratul Teritorial de Munca unde mi s-a spus ca ca problema mea nu tine de ei.

Ca o intrebare suplimentara, intentionez ca anul viitor sa raman insarcinata. Daca este posibil sa imi platesc toate asigurarile pt cele 4 luni de concediu fara plata, ar putea sa mai apara probleme cu privire la concediul de ingrijire copil pana la 2 ani?
Va multumesc!