Se poate consulta un dosar (cu toate informatiile, inclusiv fisa dosarului etc) in sistemul ECRIS de la o arhiva, chiar daca dosarul respectiv este pe rolul unei alte instante? Si se poate printa de ex. fisa dosarului?
la CEDO se poate si ca persoana juridica?
care este termenul in care se poate depune actiunea la CEDO pentru despagubiri si de cand se calculeaza acesta?
S-a formulat plangere de tergiversare, dar a fost respinsa de procuror.
S-a formulat si plangere impotriva ordonantei, dar abia dupa comunicarea acesteia, care s-a facut dupa foarte multa vreme, in pofida nenumaratelor adrese de solicitare a comunicarii stadiului cercetarilor sau a rezultatului acestora, de catre partea vatamata.
Plangerea s-a admis de catre instanta, care a dispus casarea respectivei ordonante si redeschiderea urmaririi penale. Dar aceasta sentinta s-a dat cu doar 1 zi inaintea interventiei prescriptiei, asa incat procurorul a dat o noua ordonanta similara cu prima, invocand si ca nu mai are temei sa redeschida urmarirea penala intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale fata de faptele reclamate.
Daca organele de cercetare penala si/sau procurorii au tergiversat solutionarea plangerii penale pana la prescrierea raspunderii penale, ce mai poate face partea vatamata?
Avem urmatoarea speta:
Firma X incheie cu firma Y un contract in 1999, in baza caruia X trebuie sa-i plateasca lui Y contravaloare servicii, pe care le plateste pana cand Y incalca o clauza a contractului, astfel incat X nu mai achita ultima factura (scadenta la 10.01.2000) in baza dreptului de retentie si propune stingere amiabila a litigiului ivit.
Y este de acord – doar verbal – dupa care deschide actiune arbitrala in 2000 pentru recuperarea debitului neachitat.
Cererea reconventionala formulata de X in pretentii este disjunsa si formeaza un alt dosar, asa incat in acest dosar ramane doar cererea principala a lui Y care castiga, obtine titlu executoriu si deschide dosar de executare.
X formuleaza actiune in anulare si contestatie la executare.
Din 2001 executarea este suspendata pana la solutionarea actiunii in anulare, care la randul ei se suspenda intrucat trebuie asteptata solutionarea unei plangeri penale introduse de X.
Solutionarea acestei plangeri penale este tergiversata de organele de cercetare penala din 2001 pana in 2012, cand faptele penale reclamate se prescriu.
In 2012, X depune cerere de repunere pe rol a actiunii in anulare.
Actiunea in anulare a fost pe rol (nesuspendata) in 2001, apoi in 2010-2011, iar apoi motivul suspendarii a incetat din 2012.
In toata perioada 2001-2012, Y nu mai actioneaza in niciun fel pentru realizarea dreptului de creanta pretins (in afara de o actiune separata pe procedura falimentului impotriva lui X, in 2003, respinsa ca nefondata si apoi nu ataca hotararea).
Iar la ultimele 4 termene consecutive Y lipseste (desi legal citata).
Intrebarea este daca sunt aplicabile:
1. Prescriptia dreptului material la actiune a lui Y?
2. Prezumtia de renuntare tacita a lui Y la realizarea dreptului pretins?