avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... prescriptia dreptului material la actiune
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

prescriptia dreptului material la actiune

Avem urmatoarea speta:
Firma X incheie cu firma Y un contract in 1999, in baza caruia X trebuie sa-i plateasca lui Y contravaloare servicii, pe care le plateste pana cand Y incalca o clauza a contractului, astfel incat X nu mai achita ultima factura (scadenta la 10.01.2000) in baza dreptului de retentie si propune stingere amiabila a litigiului ivit.
Y este de acord – doar verbal – dupa care deschide actiune arbitrala in 2000 pentru recuperarea debitului neachitat.
Cererea reconventionala formulata de X in pretentii este disjunsa si formeaza un alt dosar, asa incat in acest dosar ramane doar cererea principala a lui Y care castiga, obtine titlu executoriu si deschide dosar de executare.
X formuleaza actiune in anulare si contestatie la executare.
Din 2001 executarea este suspendata pana la solutionarea actiunii in anulare, care la randul ei se suspenda intrucat trebuie asteptata solutionarea unei plangeri penale introduse de X.
Solutionarea acestei plangeri penale este tergiversata de organele de cercetare penala din 2001 pana in 2012, cand faptele penale reclamate se prescriu.
In 2012, X depune cerere de repunere pe rol a actiunii in anulare.
Actiunea in anulare a fost pe rol (nesuspendata) in 2001, apoi in 2010-2011, iar apoi motivul suspendarii a incetat din 2012.
In toata perioada 2001-2012, Y nu mai actioneaza in niciun fel pentru realizarea dreptului de creanta pretins (in afara de o actiune separata pe procedura falimentului impotriva lui X, in 2003, respinsa ca nefondata si apoi nu ataca hotararea).
Iar la ultimele 4 termene consecutive Y lipseste (desi legal citata).

Intrebarea este daca sunt aplicabile:
1. Prescriptia dreptului material la actiune a lui Y?
2. Prezumtia de renuntare tacita a lui Y la realizarea dreptului pretins?

Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: cmihai2012 , utilizator 23:26, 16 Noiembrie 2012
a intervenit prescriptia
Prescriptia este intrerupta printre altele si atunci cand se procedeaza la introducerea unei cereri de chemare în judecată ori prin invocarea, pe cale de excepţie, a dreptului a cărui acţiune se prescrie

Din cate se observa actiunea in anulare a hotararii arbitrale fusese introdusa si chiar daca dosarul s-a suspendat probabil la cererea lui X tocmai pentru tergiversarea cauzei civile prin introducerea unor plangeri penale, Y nu poate fi grevat de dreptul sau ori sa i se invoce prescriptia.

Mai mult decat atat în cazul în care prescripţia a fost întreruptă printr-o cerere de chemare în judecată , intreruperea prescriptiei opereaza pe intreaga perioada cat actiunea se afla pe rolul instantei, noua prescripţie a dreptului nu va începe să curgă cât timp hotărârea de
admitere/respingere a acţiunii nu a rămas definitivă.

Se putea pune problema prescriptiei dreptului material la actiune doar daca actiunea in anulare impotriva hotararii arbitrale nu era introdusa in termenul general de prescriptie.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
ContSters82289, utilizator
Pentru Carmenmur: nu văd temeiul părerii dvs.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
cmihai2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt in termen ? O26 O26 In 2000 societatea mea a contractat un produs ... s-a facut receptia Certificatelor de Conformitate ... la punerea in exploatare se constata neconformitati ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie adriannn adriannn Buna ziua. Termenul de prescriptie de 3 ani poate fi intrerupt doar prin introducerea unei cereri de chemare in judecata, sau este necesar ca cererea sa fie ... (vezi toată discuția)
Executare silita (contestatie) alinfediuc alinfediuc Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz privind o executare silita (Materie: Civil). Calitate parte: Contestator Incerc sa fiu cat mai ... (vezi toată discuția)