avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare Silita (Contestatie)
Discuție deschisă în Executare silită

Executare Silita (Contestatie)

Buna ziua.

Va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz privind o executare silita (Materie: Civil).

Calitate parte: Contestator

Incerc sa fiu cat mai scurt: In luna 12.2011 s-a incuviintat executarea silita in dosarul X. Dupa 4 ani, mai exact in luna 09.2015 se admite cererea de contestatie facuta de mine, prin care se constata perimarea executarii silite, dispune anularea actelor de executare efectuate in cadrul dosarului si obliga intimatul la plata catre contestator a sumeti de ***** (cheltuieli de judecata).

Luna 02.2016 se admite o noua cerere de incuviintare a executarii silite (alt birou executoresc) in baza titlului executoriu reprezentat de sentita penala din 10.2011 din dosarul X (acelasi dosar).

Pot sa fac o noua contestatie in care sa cer prescriptia? Mentionez ca ultima suma pe care am achitat-o eu in primul dosar de executare a fost in luna 06.2013. Dar daca dosarul s-a anulat in urma perimarii, chitanta respectiva mai are vreo baza legala de a intrerupe termenul de prescriptie?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
alinfediuc, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:45, 10 Martie 2016
Din pacate, plata dvs voluntara din 06.2013 a interrupt prescriptia.
Citat din Comunicare - Hotarare Civila (prin care s-a constatat perimarea executarii initiale)

"In ceea ce priveste apararea formulata de intimat, in sensul ca, pe parcursul executarii silite, deibitorul - contestator a achitat diferite sume de bani in vederea achitarii debitului urmarit, motiv pentru care nu a intervenit perimarea executarii, instanta constata ca sumele achitate sporadic de catre dibitor nu sunt de natura a inlatura aplicarea disp. art. 389 C.pr.civ., ele nereprezentand acte de urmarire silita."
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2016
alinfediuc, utilizator
Una este perimarea și alta prescripția.
Faptul că s-a admis excepția perimării, nu face decât să anuleze executarea silită respectivă, creditorul putând să ceară o noua executare. Ceea ce a și făcut.
Plata dvs. a întrerupt prescripția, respectiv a anulat efectul ei, dacă era împlinită la data plății.
DECRET NUMAR: 167 DIN 10/04/58 privitor la prescriptia extinctiva

ART. 16

Prescriptia se intrerupe:

a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.

Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

Eu din asta inteleg ca prescriptia nu a fost intrerupta de perimare, deci termenul de prescriptie s-ar implinii anul aceasta in luna 06-iunie ( daca e sa ne luam dupa plata voluntara din 06/2013).

Dar daca dosarul de executare silita intial (X) s-a perimat, instanta "dispune anularea actelor de executare efectuate in cadrul dosarului ....", chitanta este un act/document, aceasta este nula pentru ca dosarul nu mai exista fiind anulat.

Pe ultima chitanta scrie asa: "Rata despagubiri civile in dosarul X/2011", iar dosarul X s-a anulat in urma permarii, chitanta respectiva nu mai are o baza legala. Din 2011 pana in prezent au trecut mai mult de 3 ani, astfel ar putea intervenii prescriptia.

------------------------------------

ART. 6
Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani

Art. 705. (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

Pe mine ma intereseaza daca pot sa dovedesc nulitatea acelei chitante, dat fiind faptul ca dosarul de executare s-a anulat in urma perimarii.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2016
alinfediuc, utilizator
Văd ca știți unde și cum să căutați. Vedeți că o prescripție începută ulterior datei de 01.10.2011 are alt temei, pe Noul Cod Civil. O să găsiți acolo ceea ce v-am spus eu mai devreme.

Alte discuții în legătură

Prescriptie executare silita ccristy ccristy Buna ziua, Intr-o executare silita, daca s-a platit voluntar o parte din datorie iar executarea silita s-a perimat, plata partiala a datoriei mai intrerupe ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii anna2000 anna2000 ca urmare a contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii executarii in temeiul art. 389 cpc iar prin sentinta ramasa definitiva s-au anulat toate ... (vezi toată discuția)