Deci toate drepturile revin legatarului universal? Acest legatar nu a facut decat sa profite de naivitatea matusi , acum are in jur de 80 de ani. Sa zicem ca acesta decedeaza, atunci cine va deveni mostenitor?
Matusa mea a decedat in urma cu multi ani. De pe urma sotului, care decedase inaintea ei , au ramas o casa si un teren agricol. Ambele au fost instrainate catre o alta persoana de matusa mea dupa cum urmeaza: casa prin act de vanzare cumparare , terenul prin act de donatie, ambele avand ca pret obligatia de intretinere pana la deces.Decesul a venit dupa 2 ani de la semnarea acestor acte. Pe langa aceste doua acte, cumparatorul a mai facut la notariat, pentru a fi sigur ca aceste acte nu mai pot fi atacate si un act testamentar(legatar universal), in anul 1995.
In anul 2002 a fost emis insa si un alt titlu de proprietate pe un alt teren agricol pe numele unchiului meu , avand ca mostenitor direct pe matusa mea, teren de care matusa nu a stiut de el , el ramanind in administarea unei societati agricole pana in momentul de fata. Intrebarea mea este daca eu in calitate de nepot , in raport cu legatarul universal am vreun drept de mostenire.
vladfesan a scris:
1. unchiul care a murit inteleg ca nu avea alti copii dar nu avea alti mostenitori ? frati, parinti, unchi, veri, alte rude ?
2. din situatia expusa de dvs, mostenirea defunctei se imparte la doi si apoi, o parte se duce la cei patru copii si cealalta parte la ceilalti doi copii
In data de 20 Noiembrie am avut termen in proces.Varul meu, care a deschis procesul, a cerut ca suprafata sa fie defalcata in 6 parti egale.Nefiind prezent si nici reprezentat de un avocat, judecatorul a cerut ca expertiza judiciara sa se faca in 6 parti egale. Am discutat cu expertul judiciar care mi-a spus ca decizia cu 6 parti egale este corecta si oricum el nu poate decat sa aplice ce sa hotarat de catre judecator. Ma gandesc ca judecatorul poate a considerat ca noi deja am facut o intelegere pe 6 parti egale si a fost de acord nefiind nici o obiectie , sau a considerat ca nu suntem mostenitori in linie dreapta cu titularul terenului si a acordat parti egale. Redau din nou ramurile prin care sa cerut dezbaterea succesiuni.
Urmatorul termen este pe 9 Ianuarie, termen la care se va prezenta expertiza judiciara. Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez in continuare.
Unchi - titular de teren decedat
Sotie - decedata
Frate sotie decedat Sora sotie decedata
2 nepotii 4 nepotii
Multumesc pentru raspuns.
Referitor la alte rude in momentul decesului el nu avea frati, parinti dar avea veri din partea lui, dar sotia supravietuitoare(matusa mea) a devenit mostenitoarea intregii averi pe care ulterior a si instrainato la alte persoane pina in momentul decesului ei..Singurul lucru ramas neinstrainat a fost acest teren de care se pare nu a apucat sa-l vanda.
Buna ziua,
Am inceput de curand in instanta un proces prin care solicitam impartirea unei suprafete de teren aflata in proprietatea unui unchi care a decedat. Acesta fiind singur la parinti si neavand copii , mostenitorul legal a devenit sotia sa. La randul ei aceasta a decedat si ea. Sotia a avut 2 frati , unul cu 4 copii iar celalalt cu 2 copii.
Cei 2 fratii au decedat si ei ,ramanand cei 6 nepoti care au mers in instanta.
Intrebarea este:
Fiecare din cei 6 nepoti au drept egal ,sau fiecare au partea cuvenita dupa parinti lor, respectiv jumatate din teren se divide la 4 si jumatate se divide la 2.
Multumesc anticipat pentru raspuns.