avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Activitate floriancasapu

Activitate floriancasapu

Răspuns la discuția Succesiune matusa
Deci toate drepturile revin legatarului universal? Acest legatar nu a facut decat sa profite de naivitatea matusi , acum are in jur de 80 de ani. Sa zicem ca acesta decedeaza, atunci cine va deveni mostenitor?
Matusa mea a decedat in urma cu multi ani. De pe urma sotului, care decedase inaintea ei , au ramas o casa si un teren agricol. Ambele au fost instrainate catre o alta persoana de matusa mea dupa cum urmeaza: casa prin act de vanzare cumparare , terenul prin act de donatie, ambele avand ca pret obligatia de intretinere pana la deces.Decesul a venit dupa 2 ani de la semnarea acestor acte. Pe langa aceste doua acte, cumparatorul a mai facut la notariat, pentru a fi sigur ca aceste acte nu mai pot fi atacate si un act testamentar(legatar universal), in anul 1995.
In anul 2002 a fost emis insa si un alt titlu de proprietate pe un alt teren agricol pe numele unchiului meu , avand ca mostenitor direct pe matusa mea, teren de care matusa nu a stiut de el , el ramanind in administarea unei societati agricole pana in momentul de fata. Intrebarea mea este daca eu in calitate de nepot , in raport cu legatarul universal am vreun drept de mostenire.
Răspuns la discuția Mostenire teren
vladfesan a scris:

1. unchiul care a murit inteleg ca nu avea alti copii dar nu avea alti mostenitori ? frati, parinti, unchi, veri, alte rude ?

2. din situatia expusa de dvs, mostenirea defunctei se imparte la doi si apoi, o parte se duce la cei patru copii si cealalta parte la ceilalti doi copii

In data de 20 Noiembrie am avut termen in proces.Varul meu, care a deschis procesul, a cerut ca suprafata sa fie defalcata in 6 parti egale.Nefiind prezent si nici reprezentat de un avocat, judecatorul a cerut ca expertiza judiciara sa se faca in 6 parti egale. Am discutat cu expertul judiciar care mi-a spus ca decizia cu 6 parti egale este corecta si oricum el nu poate decat sa aplice ce sa hotarat de catre judecator. Ma gandesc ca judecatorul poate a considerat ca noi deja am facut o intelegere pe 6 parti egale si a fost de acord nefiind nici o obiectie , sau a considerat ca nu suntem mostenitori in linie dreapta cu titularul terenului si a acordat parti egale. Redau din nou ramurile prin care sa cerut dezbaterea succesiuni.
Urmatorul termen este pe 9 Ianuarie, termen la care se va prezenta expertiza judiciara. Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez in continuare.

Unchi - titular de teren decedat

Sotie - decedata

Frate sotie decedat Sora sotie decedata
2 nepotii 4 nepotii




Răspuns la discuția Mostenire teren
Multumesc pentru raspuns.
Referitor la alte rude in momentul decesului el nu avea frati, parinti dar avea veri din partea lui, dar sotia supravietuitoare(matusa mea) a devenit mostenitoarea intregii averi pe care ulterior a si instrainato la alte persoane pina in momentul decesului ei..Singurul lucru ramas neinstrainat a fost acest teren de care se pare nu a apucat sa-l vanda.
Buna ziua,
Am inceput de curand in instanta un proces prin care solicitam impartirea unei suprafete de teren aflata in proprietatea unui unchi care a decedat. Acesta fiind singur la parinti si neavand copii , mostenitorul legal a devenit sotia sa. La randul ei aceasta a decedat si ea. Sotia a avut 2 frati , unul cu 4 copii iar celalalt cu 2 copii.
Cei 2 fratii au decedat si ei ,ramanand cei 6 nepoti care au mers in instanta.
Intrebarea este:
Fiecare din cei 6 nepoti au drept egal ,sau fiecare au partea cuvenita dupa parinti lor, respectiv jumatate din teren se divide la 4 si jumatate se divide la 2.
Multumesc anticipat pentru raspuns.