Buna ziua,
Am inceput de curand in instanta un proces prin care solicitam impartirea unei suprafete de teren aflata in proprietatea unui unchi care a decedat. Acesta fiind singur la parinti si neavand copii , mostenitorul legal a devenit sotia sa. La randul ei aceasta a decedat si ea. Sotia a avut 2 frati , unul cu 4 copii iar celalalt cu 2 copii.
Cei 2 fratii au decedat si ei ,ramanand cei 6 nepoti care au mers in instanta.
Intrebarea este:
Fiecare din cei 6 nepoti au drept egal ,sau fiecare au partea cuvenita dupa parinti lor, respectiv jumatate din teren se divide la 4 si jumatate se divide la 2.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
1. unchiul care a murit inteleg ca nu avea alti copii dar nu avea alti mostenitori ? frati, parinti, unchi, veri, alte rude ?
2. din situatia expusa de dvs, mostenirea defunctei se imparte la doi si apoi, o parte se duce la cei patru copii si cealalta parte la ceilalti doi copii
Multumesc pentru raspuns.
Referitor la alte rude in momentul decesului el nu avea frati, parinti dar avea veri din partea lui, dar sotia supravietuitoare(matusa mea) a devenit mostenitoarea intregii averi pe care ulterior a si instrainato la alte persoane pina in momentul decesului ei..Singurul lucru ramas neinstrainat a fost acest teren de care se pare nu a apucat sa-l vanda.
1. unchiul care a murit inteleg ca nu avea alti copii dar nu avea alti mostenitori ? frati, parinti, unchi, veri, alte rude ?
2. din situatia expusa de dvs, mostenirea defunctei se imparte la doi si apoi, o parte se duce la cei patru copii si cealalta parte la ceilalti doi copii
In data de 20 Noiembrie am avut termen in proces.Varul meu, care a deschis procesul, a cerut ca suprafata sa fie defalcata in 6 parti egale.Nefiind prezent si nici reprezentat de un avocat, judecatorul a cerut ca expertiza judiciara sa se faca in 6 parti egale. Am discutat cu expertul judiciar care mi-a spus ca decizia cu 6 parti egale este corecta si oricum el nu poate decat sa aplice ce sa hotarat de catre judecator. Ma gandesc ca judecatorul poate a considerat ca noi deja am facut o intelegere pe 6 parti egale si a fost de acord nefiind nici o obiectie , sau a considerat ca nu suntem mostenitori in linie dreapta cu titularul terenului si a acordat parti egale. Redau din nou ramurile prin care sa cerut dezbaterea succesiuni.
Urmatorul termen este pe 9 Ianuarie, termen la care se va prezenta expertiza judiciara. Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez in continuare.
Unchi - titular de teren decedat
Sotie - decedata
Frate sotie decedat Sora sotie decedata
2 nepotii 4 nepotii
Va garantez 100% ca daca toti acei 6 copii ai fratilor defunctei au dat declaratie de acceptare a mostenire, NU vor primi cote egale. Partajul se face pe TULPINA si nu pe ramuri! Sunt doua tulpini, una cu 2 ramuri si alta cu 4. Asadar cei doi vor primi cate 25% din mostenire fiecare, iar celor patru li se cuvine 12,5% fiecaruia. Sper ca ati inteles.
Acum ca am clarificat aceasta situatie, as vrea sa mai punctez ceva:
Daca unchiul despre care vorbiti, la momentul decesului avea veri (asa cum ati afirmat), sotia sa NU avea vocatie la intreaga masa succesorala (adica la toata mostenirea), ci doar la 75%. Evident, exceptie face situatia in care verii defunctului ar fi fost renuntatori. Deci, aveti grija sa nu apara surprize.
*mentionez ca acei veri trebuie sa fie veri primari, adica de cel mult gradul 4, limita pana la care se merge pe linie colaterala in ceea ce priveste vocatia la mostenire.
Succesiune
IOANBIRLEA
Buna ziua, as dori sa pun o intrebare legata de o succesiune dupa o persoana decedata care are in viata urmatoarele rudenii: o sora, si nepoti din 2 ramuri ... (vezi toată discuția)