avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Activitate neacristian

Activitate neacristian

Buna ziua.
Speta este urmatoarea:
1. In anul 2005 tatal nostru (suntem 3 frati) a decedat. Mama noastra (sotia lui)traieste.
In anul 1992 tata a dezbatut succesiunea dupa bunica (mama lui) decedata in 1991. In urma succesiunii a rezultat un certificat de mostenitor care prevede:
"Masa succesorala se constituie din bunuri imobile astfel:
a. cota indiviza de 5/8 parti dintr-o casa de locuit cu anexele si terenul aferent. Pe teren bun propriu al fostului sot (bunicul care a decedat inaintea bunicii), acesta si defuncta au edificat constructiile in regie proprie cu cote egale de contributie de cate 1/2 parti, defuncta mostenind de la fostul sot 1/4 parti, conform certificatului de mostenitor emis.
b. suprafata de 5,16 ha teren asupra caruia i s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza L18/1991.
Restul de 3/8 parti din bunurile de mai sus (a si b) reprezinta cota de bun indiviz a lui N.D. (unul din fratii lui tata) conform certificatului de mostenitor nr. ...
Natura succesiunii: leg.conf art 669 cod civil.
Mostenitori sunt enumerati cei 11 frati (inclusiv unchiul N.D.)"

Noi nu am efectuat succesiunea dupa tata pana in prezent.

2. In anul 2010 decedeaza unchiul N.D. care nu are copii, dar locuia cu o femeie ( nu stiu daca incheiasera casatorie)

In anul 2013 toti fratii de hotarasc sa faca succesiune dupa N.D. solicitandu-ne si noua documentele aferente pentru a participa la succesiune.
Toti fratii au intentia de a vinde terenul mostenit dupa bunica si dupa dezbaterea succesiunii dupa N.D.

Avand in vedere ca nu s-a facut partaj dupa succesiunea bunicii din 1992, toate proprietatiile fiind administrate de unul din fratii lui tata cu consimtamantul celorlalti, iar noi am vrea sa pastram partea de pamant care ni se cuvine, eventual sa mai cumparam 1 ha, care sunt pasii de facut pentru a intra in posesia actelor ce ne dau dreptul de proprietate asupra lor? Am inteles ca pana nu dezbatem succesiunea dupa tata, nici ceillalti frati nu pot vinde partea lor. De ce?

In cazul in care fratii mei doresc sa renunte la drepturile din succesiune in favoarea mea , am fost sfatuit sa-mi faca o procura la notariat prin care sa precizeze acest lucru, ei nedorind sa faca nici deplasarea la notariatul unde se face succesiunea (distanta destul de mare). Este legal? Daca da, ce ar trebui sa prevada procura?

Multumesc pentru sfaturi.
Speta:
Persoana X dobandeste dreptul de proprietate asupra unui imobil cu dependintele aferente si o suprafata de teren in jurul imobilului in baza unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretine (cele necesare unui trai decent si in cazul decesului sa suporte cheltuielile de inmormantare ,etc.) (Y si Z sunt persoanele care beneficiaza de intretinere in urma incheierii contractului, fiind parintii persoanei X)
Dupa 2 ani persoana X vinde o parte din teren si dependinte fiicei (A) si ginerelui(B) incheind un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere (cele necesare unui trai decent si in cazul decesului sa suporte cheltuielile de inmormantare ,etc.)
Persoana X nu era casatorita, dar mai avea un frate.
Dupa 6 ani de la incheierea primului contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere (cu parintii Y si Z), persoana X decedeaza.
Fiica (A) si ginerele (B) suporta cheltuielile de inmormantare aferente (pe baza de documente justificative=facturi, bonuri fiscale etc).
Fiica (A) mai are un frate (C).
Intrebare 1: Se poate realiza succesiunea dupa persoana X de catre copiii (A si C) sau primul contract de vanzare cumparare (intre parintii Y si Z si persoana X) devine nul ca urmare a decesului persoanei X ? Mentionez ca parintii Y si Z traiesc.
Intrebare 2. Ce drepturi mai au parintii Y si Z in aceasta situatie asupra bunurilor vandute conform primului contract?
Mentionez ca persoana X si-a indeplinit sarcinile din contract fata de parinti (Y si Z) pe toata durata vietii ei.
Multumesc pentru eventualele informatii utile.