avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea dupa decesul persoanei care a dobandit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea dupa decesul persoanei care a dobandit dreptul de proprietate in urma unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

Speta:
Persoana X dobandeste dreptul de proprietate asupra unui imobil cu dependintele aferente si o suprafata de teren in jurul imobilului in baza unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretine (cele necesare unui trai decent si in cazul decesului sa suporte cheltuielile de inmormantare ,etc.) (Y si Z sunt persoanele care beneficiaza de intretinere in urma incheierii contractului, fiind parintii persoanei X)
Dupa 2 ani persoana X vinde o parte din teren si dependinte fiicei (A) si ginerelui(B) incheind un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere (cele necesare unui trai decent si in cazul decesului sa suporte cheltuielile de inmormantare ,etc.)
Persoana X nu era casatorita, dar mai avea un frate.
Dupa 6 ani de la incheierea primului contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere (cu parintii Y si Z), persoana X decedeaza.
Fiica (A) si ginerele (B) suporta cheltuielile de inmormantare aferente (pe baza de documente justificative=facturi, bonuri fiscale etc).
Fiica (A) mai are un frate (C).
Intrebare 1: Se poate realiza succesiunea dupa persoana X de catre copiii (A si C) sau primul contract de vanzare cumparare (intre parintii Y si Z si persoana X) devine nul ca urmare a decesului persoanei X ? Mentionez ca parintii Y si Z traiesc.
Intrebare 2. Ce drepturi mai au parintii Y si Z in aceasta situatie asupra bunurilor vandute conform primului contract?
Mentionez ca persoana X si-a indeplinit sarcinile din contract fata de parinti (Y si Z) pe toata durata vietii ei.
Multumesc pentru eventualele informatii utile.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 13:22, 6 Octombrie 2009
1. Nu ar trebui sa fie nevoie de anularea actului, dar, niciodata nu spui niciodata. Consultati un specialist in cazul in care apar probleme.

2. Parintii nu mai au niciun drept. Obligatia de intretinere s-a stins prin decesul lui X. Intre Asi B, pe de o parte si Y si Z, pe de alta parte, nu exista niciun contract. Ei sunt inlaturati si de la mostenire de catre A si C.
buna ziua!
-obligatia de intretinere catre Y Si Z se transimite catre mostenitorii lui X, respectiv cei doi copii ai acesteia fiica A si fiul C.
-obligatia de intretinere a fiicei Asi ginerelui se stinge prin decesul intretinutului.
se poate dezbate succesiune dupa X in a carui masa succesorala intra o universalitate de drepturi si obligatii (oblig de intertinere), iar din bunul imobil ramane sa intre ce a mai ramas ulterior instrainarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare apartament gigelas gigelas Buna seara, O persoana,X,este proprietarul unui apartament. Y,este fiica sa,VITREGA. X,doreste sa-i lase apartamentul fiicei vitrege. Care este modalitatea ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare imobil rest din pret reprezinta intretinere corinabaluta corinabaluta Buna seara! Am si eu o nelamurire legata de o problema strict de drept. Speta: Vanzatoarea X vinde (prin contract de vanzare cumparare autentificat la ... (vezi toată discuția)
Lamurire contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere sau donatie???????? ina123 ina123 Buna ziua, As avea si eu o problema si va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat. Situatia mea este urmatoarea: bunicii vor sa-mi lase casa lor, eu ... (vezi toată discuția)