avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instrainare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instrainare apartament

Buna seara,
O persoana,X,este proprietarul unui apartament.
Y,este fiica sa,VITREGA.
X,doreste sa-i lase apartamentul fiicei vitrege.
Care este modalitatea cea mai ieftina,la notar,astfel incat dupa perfectarea actelor de instrainare,sa nu mai poata fi atacate de un eventual tert ? Ceva,cu includerea clauzei de ingrijire a lui X.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 01:08, 13 Mai 2013
Nu dati toate datele. Fata este adoptata de X?! X mai are copii, sotie?!
Modalitate ieftina nu exista, in afara unui testament, care isi produce efectele dupa moartea lui X...
Mama fetii,este casatorita cu X,de peste 20 ani.
Mai exista si alti copii,din aceasta relatie,insa fata este a sotiei,dinaintea casatoriei (cu alt tata).
Toata lumea este de acord ca apartamentul sa fie dat fetii,intrucat aceasta a avut si are grija de parinti (inclusiv de X).Numai ca,fata vrea sa isi ia masuri de precautie,astfel incat pe viitor sa nu se ridice cu pretentii ceilalti. (Testamentul,poate fi atacat.)
Apartamentul este cumparat de X,singur (actul de cumparare este pe numele sau),insa era casatorit cu mama fetii cand l-a cumparat.
Acum,ar vrea sa faca un contract de vanzare-cumparare,intre X si fata,cu clauza de intretinere. Problema ar fi costul actelor,la notar. Exista si intabularea apartamentului.
Vor sa fie costurile cat mai mici,intrucat nu au putere financiara prea mare.
Cum ar trebui procedat in acest caz ?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
gigelas, utilizator
Daca nu se da pret , faceti contract de intretinere , nu vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Aduceti in act si ceilalalti copii ai lui X in calitate de declaranti ca sunt de acord si consimt la instrainarea facuta de tatal lor, Iar fata sa Tina evidenta facturilor, chitantelor, bonurilor pt intretinerea prestata - haine, mancare, medicamente, ingrijiri medicale si cheltuieli de inmormantare in final.
Costurile sunt ca la vanzare.
Se poate face doar Contract de Intretinere ?
Asa cam ce costa ?
Nu am spus doar ! Am spus ca e varianta cea mai sigura .......daca nu se da pret! De esenta vanzarii este pretul! Donatia ca i testamentul pot fi supuse reductiunii la decesul lui X.
Un contract de intretinere are costurile unei vanzari. Onorariu, impozit, taxa CF de intabulare. Toate acestea se calculeaza la valoarea imobilului din grila de expertiza imobiliara pt uzul notarilor.
Mergeti la un notar sa va calculeze....

Alte discuții în legătură

Sfat! testament sau act de vinzare cumparare? lucica3 lucica3 Buna ziua ! Va rog mult sa-mi dati un sfat in urmatorul caz; am un prieten bun care vrea sa-mi lase mie garsoniera in care locuieste , tinind cont ca eu ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament de la o matusa milikutza milikutza Buna ziua, eu am o matusa care nu a fost casatorita si nu a avut copii. Are 75 ani si doreste sa-mi lase mie apartamentul ei ca si mostenire dar nu avem bani ... (vezi toată discuția)
Mostenire rosualbastru rosualbastru buna ziua,as dori sa stiu care ar fi medoda cea mai sigura prin care parintii mei imi lasa un apartament si care nu poate fi atacata niciodata si care ar fi ... (vezi toată discuția)