Buna seara!
Am si eu o nelamurire legata de o problema strict de drept.
Speta:
Vanzatoarea X vinde (prin contract de vanzare cumparare autentificat la notar) un imobil, in 2003, fiicei sale Y cu pretul de 40.000.000 lei (Rol) din care 25.000.000 lei se achita la data semnarii actului, restul de 15.000.000 lei se transmit in natura in sensul obligatiei de intretinere a vanzatoarei pana la data decesului cu toate cele necesare, inmormantare, ... etc.
Cumparatoarea este casatorita cu Z, fapt mentionat in contract. La semnarea actului se prezinta procurist pentru vanzatoare si cumparatoarea. Pe contractul de vanzare cumparare se mentioneaza faptul ca vanzatoarea are dreptul de a locui in casa si de a folosi anexele gospodaresti pe tot timpul vietii. Transmiterea proprietatii de fapt si de drept s-a facut la data semnarii contractului. De comun acord partile au stabilit ca in situatia rezolutionarii contractului, vanzatoarea sa nu restituie suma primita de 25.000.000 lei.
In anul 2008 a decedat cumparatoarea, sotul acesteia ramanand in imobil impreuna cu vanzatoarea care a refuzat sa mai fie intretinut de acesta. Mai mult, aceasta a introdus actiune de rezolutiune a contractului numit de ea "contract de vazare cumparare cu clauza de intretinere" impotriva sotului cumparator si copiilor acestuia (mostenitori ai fiicei cumparatoare), motivat de faptul ca respectivul contract s-a intocmit "intuitu personae" si ca nu doreste sa fie intretinuta de parati. Opozabilitatea contractului fata de terti s-a realizat la data sdemnarii contractului. Referitor la intretinere nu se mentioneaza faptul ca obligatia de intretinere va fi suportata numai de fiica, fiind exclus sotul supravietuitor.
Intrebare: Care este opinia dvs? Suntem in prezenta unui contract de vanzare cumparare sau a unui contract de intretinere? Poate fi el obiectul rezolutiunii in aceasta situatie?
Va multumesc mult daca ma veti ajuta sa inteleg mai bine situatia de drept. In practica sunt diferite opinii, in functie de locatii
Acest tip de cobntract este un contract de vinzare cu clqauza de intretinere iar prestarea intretimerii care revinde celui obligat are caracter solidar si cu sotul acesteia intrucit in contract s-a mentionat ca este casatorita sot su mostenitori care pot continua acordarea intretinerii intrucit in patrimoniul lor intra si nuda proprietate a lucrului vindut. Invocarea caracterului intitutu persomae al conventiei este un abuz de drept din partea vinzatoarei
buna ziua!
in literatura de specialitate nu exista un astefl de contractde vanzare-cumparea cu clauza de intretinere!
si asta pt simplul motiv: natura contarctului nu poate fi duala!
in cazul dvs se pune problema de a se califica natura acestui contract: dc est contract de vanzzare cumparare, sau contract de intretinere!
regula este in sensul ca dc la momentul semnarii actului se achita si un pret care reprezinta 1/2 din val imobilului este contract de vc, daca ceea ces e plateste este mai putin de 1/2 atunci este vb de un contract de intretinere si sunt aplicabile reguli generale de interpretare a contractelor.
O zi buna!
Multumesc mult pentru raspunsuri.
In situatia descrisa de mine apare si faptul ca vanzatoarea nu doreste sa fie intretinuta de sotul supravietuitor cumparator care locuieste cu dansa si nici de copii acesteia. Exista vreo posibilitate ca actul sa fie dat jos?
Sincer nu am gasit nici o speta asemanatoare cu a mea care sa aiba si o hotarare judecatoreasca in acest sens.
va doresc o zi buna!