1. Un contract de vanzare poate fi atacat daca nu platiti pretul, fiind considerat că-i, de fapt, o donatie deghizata. Donatiile se supun reductiunii, in acest caz, dacă nu mai există bunuri, la momnetul deschiderii succesiuni, în patrimoniul defunctului care sa acopere rezerva succesorala (adica jumatate din ce-i revenea fratelui).
In acest caz, sarcina dovedirii neplatii pretului ii revine fratelui.
2. Un contract de intretinere, presupune ca o parte se obliga sa presteze intretinere celeilate parti/ partilor pentru o anumita perioada sau pe viata. Obligatia de intretinere se stabileste potrivit partilor, dar , in principiu, consta in asigurarea hranii, de imbracamintem menaj, locuinta corespunzatoare, ingrijire si chelutieli in caz de boala. Incheierea unui contract de intretinere pe viata intre ascedenti si descedenti se prezuma a fi donatie, cu execeptia in care alti descedenti sau sotul supravietuitor au consimtit la incheierea contractului.
IN cazul acesta, al contractului de intretinere, sarcina dovedirii indeplinirii obligatilor va revine.
Intr-un contract de intretinere, proprietar sunteti amandoi, atat vanzatorul, cat si cumparatorul, fiind sub conditie, daca dvs nu va indepliniti obligatiile, bunul se intoarce in patrimoniul vanzatorului. In perioada de executie a contractului, drept de atacare- de incetare a contractului penrtru neexecutarea obligatilor il are beneficiarul, insa se transmite si mostenitorilor.
3. In ambele cazuri, indeplinirea obligatilor si astfel posibilitatea dovedirii presupune validaiatea conventiei si nu aveti de ce sa va temeti. Insa. avand in vedere intinderea obligatiilor intr-un contract de intretinere, daca nu-i vorba despre un bun care sa justifice o asemenea obligatie, este de preferat un contract de vanzare -cumparare.