avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu sau fara clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu sau fara clauza de intretinere

Buna ziua, doresc sa aflu daca, contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta de catre cumnatul meu, celalalt fiu al socrilor, in cazul de fata potentiali vanzatori?
In cazul contractului cu clauza de intretinere am aflat ca poate fi atacat daca cumparatorul-adica eu si sotul meu, nu poate dovedi respectarea clauzelor de intretinere . Mai exact la ce ne referim cand spunem clauza de intretinere : atunci cand sunt bolnavi( dovedim spitalizarea ), cheltuieli cu intretinerea lor ( achitare facturi ) ?In cazul contractului de intretinere cine este de drept proprietarul ? Care este cea mai sigura forma de contract care poate fi cel mai greu de contestat ?
Contractul cu clauza poate fi atacat si de sotul supravietuitor -atunci cand clauza de intretinere este specificata pentru ambii soti sau nu conteaza, oricum il poate ataca ? Multumesc .
Buna ziua,e contract de vanzare sau vanzare cu clauza de intretinere?
Ce doriti sa faceti?
Dacă este vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere atunci dvs sunteți proprietarul. Cel mai bine este să verificați la cartea funciară (solicitați un extras CF).
Contractul nu poate fi anulat dacă dvs v-ați îndeplinit obligațiile asumate.
Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere poate fi atacat cu actiune in reductiunea liberalitatilor excesive conform art 1.092-1.094 NCC de catre mostentiorii rezervatari(sotul supravietuitor,descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului) conf.art.1.091(4)NCC.
1. Un contract de vanzare poate fi atacat daca nu platiti pretul, fiind considerat că-i, de fapt, o donatie deghizata. Donatiile se supun reductiunii, in acest caz, dacă nu mai există bunuri, la momnetul deschiderii succesiuni, în patrimoniul defunctului care sa acopere rezerva succesorala (adica jumatate din ce-i revenea fratelui).
In acest caz, sarcina dovedirii neplatii pretului ii revine fratelui.

2. Un contract de intretinere, presupune ca o parte se obliga sa presteze intretinere celeilate parti/ partilor pentru o anumita perioada sau pe viata. Obligatia de intretinere se stabileste potrivit partilor, dar , in principiu, consta in asigurarea hranii, de imbracamintem menaj, locuinta corespunzatoare, ingrijire si chelutieli in caz de boala. Incheierea unui contract de intretinere pe viata intre ascedenti si descedenti se prezuma a fi donatie, cu execeptia in care alti descedenti sau sotul supravietuitor au consimtit la incheierea contractului.
IN cazul acesta, al contractului de intretinere, sarcina dovedirii indeplinirii obligatilor va revine.

Intr-un contract de intretinere, proprietar sunteti amandoi, atat vanzatorul, cat si cumparatorul, fiind sub conditie, daca dvs nu va indepliniti obligatiile, bunul se intoarce in patrimoniul vanzatorului. In perioada de executie a contractului, drept de atacare- de incetare a contractului penrtru neexecutarea obligatilor il are beneficiarul, insa se transmite si mostenitorilor.

3. In ambele cazuri, indeplinirea obligatilor si astfel posibilitatea dovedirii presupune validaiatea conventiei si nu aveti de ce sa va temeti. Insa. avand in vedere intinderea obligatiilor intr-un contract de intretinere, daca nu-i vorba despre un bun care sa justifice o asemenea obligatie, este de preferat un contract de vanzare -cumparare.
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2016
Marian Bucur, Avocat
Multumesc tare mult .

Alte discuții în legătură

Atacare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere delia.savin delia.savin Buna ziua mama a facut contract de VC cu clauza de intretinere pt sora mea in anul 2009 acum mama e foarte bolnava si sora NU se ocupa de ea si eu daca ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa anonim_71 anonim_71 Proprietarul unei case la tara are dreptul sa vanda imobilul prin contract de vanzare-cumparare oricui chiar daca are mostenitori?Sau daca are doi copii si ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre bunicul meu.Dansul ne-a lasat mie si surorii mele testament in care ne declara legatare ... (vezi toată discuția)